На рік у студентське життя

У Палаці дитячої та юнацької творчості столиці відбулась урочиста церемонія вручення дипломів випускникам курсів з додаткових професійних освітніх програм професійної перепідготовки Інституту розвитку освіти й підвищення кваліфікації.

Понад 180 керівників освітніх закладів і педагогів дошкільної, загальної та додаткової освіти оволоділи в Інституті розвитку освіти і підвищення кваліфікації (ІРОіПК) ще однією педагогічною спеціальністю й отримали дипломи. Цілий рік фахівці здобували тут знання – вивчали теорію нового напрямку своєї діяльності, практикувалися в освітніх установах республіки, писали дипломні роботи й, нарешті, отримали довгоочікуваний диплом.

На заході були присутні міністр просвіти ПМР Тетяна Логінова, депутат Верховної Ради ПМР Михайло Бурла, ректор ІРОіПК Володимир Проценко, викладачі та слухачі курсів. Зі словами привітання до залу звернуся Володимир Проценко: «Ми завжди раді бачити людей, які постійно пізнають нове, розвиваються не тільки у своїй сфері, а й набувають нових знань і навичок». За його словами, кожна людина має право пройти курси підвищення кваліфікації чи навіть здобути додаткову освіту, на основі першої вищої, яка дає людині право отримати додаткову чи суміжну професію в Інституті розвитку освіти.

Головною метою цієї установи було створення матеріальної бази, укомплектування кадрами викладачів і методистів, налагодження обліку кадрів, що підлягають перепідготовці, розробки навчально-методичних планів курсової підготовки, розробка тематики науково-методичних робіт з урахуванням соціального замовлення школи.

«Нині це налагоджений робочий механізм, що функціонує для наших слухачів. Завдяки їм ми можемо виробити єдиний підхід у реалізації різних рівнів освіти», – зазначив Володимир Проценко.

Фахівцям було надано можливість пройти курси підвищення кваліфікації або перепідготовку за такими напрямами: педагогіка та методика дошкільної освіти, педагогіка додаткової освіти, менеджмент в освіті, соціальна педагогіка, педагогіка та методика професійної освіти, педагогіка та методика загальної освіти (вчитель по предмету).

На урочистій церемонії міністр просвіти вручила всім випускникам дипломи та висловила слова подяки за гідне навчання і старанність. «Про нашу професію поет Роберт Рождественський сказав: «Вчитель – професія дальньої дії». Ця нелегка робота в усі часи залишалася найбільш почесною. Напевно, кожному педагогу хочеться, щоб його учні досягли успіху, стали гідними людьми. Ця робота дає й величезне щастя спілкування з найкращою частиною суспільства – юними, відкритими, щирими дітьми. На жаль, ми не одразу бачимо плоди своєї праці, але пізніше учні згадають вас добрим словом. Тому разом з дітьми, з часом повинен змінюватися й педагог», – підбила підсумки церемонії Тетяна Логінова.

За словами завідувача дитячого садка № 9 міста Тирасполя Олени Верчинської, вона знову поринула у студентське життя, досить бентежним і хвилюючим був для неї період державних іспитів і захист дипломної роботи. «Здається, що навіть у студентські роки я не відчувала такої відповідальності, як за цей рік», – розповіла Олена.

Директор Тираспольської середньої загальноосвітньої школи № 16 Сергій Калінін цього року також отримав диплом. «Ми пройшли насичений курс і багато чого навчилися. Щось вже було знайоме, з деякими ситуаціями вже стикався, але попри мій досвід, я дуже багато почерпнув корисного для себе. Я вважаю, що більшу частину інформації (а це приблизно 60 – 70 % від усього матеріалу) я засвоїв». За його словами, навчатися ніколи не пізно. Будь-яка професія потребує постійного розвитку, а вчительська – особливо вимагає професійного зростання. Творчий педагог чи наставник завжди повинен використовувати у викладанні та вихованні сучасні методи та підходи.

Щорічно в Інституті розвитку освіти підвищують кваліфікацію і проходять перепідготовку понад 3 000 фахівців. Днями ІРОіПК оголосив прийом документів на курси з додаткових професійних освітніх програм професійної перепідготовки на 2018 – 2019 навчальний рік.

Віра   МАКОВА.