Медіапростір Придністров’я

Круглий стіл республіканського рівня «Медіапростір і літературний процес Придністров’я та країн СНД в нових геополітичних умовах» відбувся у Придністровському державному університеті. Йшлося про роль ЗМІ в житті держави, підготовку молодих кадрів для всіх галузей журналістики, а також підвищення кваліфікації вже працюючих фахівців.

У держуніверситеті зібралися викладачі філологічного факультету, керівники і співробітники ЗМІ та видавництв республіки, члени Спілки журналістів ПМР. Круглий стіл був плановим, його ідея зародилася ще 2017 року, тому колеги по ремеслу були раді знову зустрітися за обговоренням важливих професійних проблем.

Привітала учасників заходу проректор з науково-інноваційної роботи ВНЗ Олена Бомешко. Вона окреслила гострі проблеми сучасних наукових досліджень у галузі журналістики, а також висловила надію на майбутню співпрацю у сфері теоретичних розвідок і практичних розробок.

Начальник держслужби ЗМІ ПМР Лідія Колодка зазначила: «Держслужба прагне тільки одного, щоб ми контактували якомога частіше, а результати спільної діяльності допоможуть виховати у майбутньому професійних фахівців».

З доповіддю виступила завідувач кафедри журналістики ПДУ Світлана Распопова, яка поінформувала журналістську спільноту про основні напрямки підготовки молодих кадрів для роботи в ЗМІ Придністров’я. Вона проаналізувала спектр труднощів, які долає кафедра під час випуску студентів з університету, а також під час проходження ними планової практики.

Голова Спілки журналістів ПМР Наталя Воробйова нагадала колегам про відповідальність за правдивість інформації, достовірність фактів, що подаються в ЗМІ. Особливу увагу вона звернула на висвітлення питань щодо становлення республіки, тих неспокійних воєнних років і пам’ятних подій, чию історію не можна спотворювати.

Олександр Карасьов – головний редактор газети «Приднестровье» – підтримав роздум завідувача кафедри журналістики про підготовку молодих журналістів. Газета «Приднестровье» протягом багатьох років є базою практики, а часом і місцем роботи студентів відділення «Журналістика». Олександр Борисович з особливою теплотою пригадав зустрічі, що відбувалися в редакції газети зі студентами кафедри, відзначив, що в ході такого спілкування і дискусій народжуються ідеї, з’являються нові рубрики й теми, які залучають молодь до читання газет.

Головний редактор газети «Адевэрул Нистрян» Сергій Санду поділився досвідом історичного проекту тижневика. «Історія роду молдавського» відіграє важливу роль у формуванні громадянського суспільства Придністров’я, а також не дає історичному корінню і подіям загубитися, розчинитися в метушні повсякденного життя.

Головний редактор газети «Человек и его права» Микола Бучацький ще раз порушив питання про роль ЗМІ в суспільному житті Придністров’я. Він закликав журналістів не боятися правди, адже сліпа любов до Вітчизни може зіграти злий жарт. Засоби масової інформації, як четверта влада, повинні вказувати на помилки, тим самим коректуючи шлях розвитку будь-якої держави.

Підбиваючи підсумок, учасники круглого столу ухвалили резолюцію, в якій зазначено, що перспективи розвитку медіапростору ПМР пов’язані з впровадженням у практичну діяльність ЗМІ інноваційних продуктів і технологічних пропозицій, прискорення адаптації журналістів, видавців, літераторів, педагогів-філологів до нових форм діяльності, підвищення їхньої професійної компетентності та конкурентоспроможності. Загальний збірник матеріалів, випущений також за підсумками роботи республіканського круглого столу, буде корисним як для студентів-журналістів, так і для дослідників медіапростору Придністров’я.

Дарина   КУЛАКОВА.