Подвійне свято в Державному художньому музеї

Урочисто, святково і багатолюдно було минулого четверга в Державному художньому музеї Придністров’я.

Окрім виставки оригінального фото фотохудожників Молдови, в просторих залах музею відбулася церемонія нагородження та вручення дипломів випускникам Бендерського вищого художнього коледжу ім. В. Постойкіна. Дипломованими майстрами пензля стали 33 випускники. Найкращі дипломні роботи відзначилися публічною демонстрацією в залах музею.

В історії Державного художнього музею вернісажів Союзу фотохудожників Молдови не було жодного разу. Як зазначила директор музею Наталія Єгорова, це своєрідний жест дружби з боку молдавських майстрів фотооб’єктиву і з боку творчих союзів Придністров’я. За думкою Наталії Володимирівни, цей жест дружби обов’язково матиме свій подальший розвиток і творче продовження.

Звертаючись до присутніх, гість із Кишинева, член правління Союзу фотохудожників Молдови Микола Мінюк подякував працівникам музею, спеціалістам Державної служби з культури та історичної спадщини ПМР за можливість продемонструвати придністровським шанувальникам мистецтва кращі роботи молдавських митців. «Ми довго мріяли про цей фотовернісаж, і ось мрії здійснились. І я, і мої творчі колеги дуже задоволені стилем оформлення виставки, освітленням експозиції, рекламною складовою заходу. Ми наче потрапили в Радянський Союз: навколо світлі обличчя, тепле особисте ставлення придністровських колег. Я дуже задоволений», – резюмував Микола Мінюк.

Під час церемонії вручення дипломів випускникам вищого художнього коледжу Бендер до присутніх звернулася начальник Державної служби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз. Вітаючи випускників із закінченням коледжу, Марія Андріївна звернула увагу молодих художників на їхнє майбутнє, на творчі перспективи кожного з них. На думку урядовця, мало бути талановитим. Праця художника – це щоденна насичена робота, нескінченний пошук своєї стежини в мистецтві, в живопису. «Хай вам щастить і в житті, і в роботі», – побажала вона молодим художникам. Також Марія Кирмиз висловила щиру подяку викладачам коледжу, батькам випускників, спеціалістам-науковцям музею.

З побажанням знайти себе в житті й у творчості звернувся до колишніх студентів голова Спілки дизайнерів Придністров’я Володимир Галанін. Як зазначив Володимир Борисович, серед випускників уже сьогодні можна виділити майбутніх майстрів. Особливо відзначилася дипломна робота митця Павла Ворнікова «Серія політичних плакатів». Робота виконана в найрідкіснішому сьогодні стилі мінімалізму. Це комп’ютерна графіка однієї лінії, що відтворює ідейну композицію, не перериваючись жодного разу.

Серед відзначених фахівцями художніх творів були названі дипломні роботи багатьох випускників. З вернісажем молодих придністровських художників і виставкою фотохудожників Кишинева можна познайомитися впродовж усього липня.

Володимир   ПУКЛІЧ.