Альтернативні джерела енергії

У століття індустрії та прогресу людство не може обходитися без енергії. Більш того, потреба в енергії чимдалі тільки зростає. Однак газ, нафта, вугілля – копалини не поновлювані. Тому з кожним роком у людей зростає інтерес до альтернативних джерел енергії.

Найбільшого прогресу в цьому досягла Європа. Численні вітряки й будинки, які можуть обігріти приміщення навіть узимку за рахунок енергії Сонця, стають мало не нормою. Багато в чому це пов’язано з тим, що європейські надра сильно біднішають, а потреба в енергії дедалі зростає. І європейці прагнуть стати енергонезалежними, не хочуть бути заручниками світових коливань цін на видобувні енергоресурси. Того самого хоче і Молдова.

Тож чи є у нашого краю перспективи розвитку альтернативних джерел енергії? Цю проблему обговорювали нещодавно на семінарі Екологічного центру соціальних інновацій «ORMAX» у Дрокієвському районі Молдови. Його учасники наочно продемонстрували, як можна самостійно виготовляти і встановлювати сонячні колектори та установки для генерування біогазу в домашніх умовах. Робота автономних сонячних батарей, здатних дати тепло, потрібне для соціальних установ, – уже не міф, а реальність.

Крім звичайних для нас вітрогенераторів та сонячних колекторів, усіх учасників семінару зацікавила саморобна конструкція для отримання енергії вітру, яка здатна давати до 3-4 кВт/год електроенергії. Проблема тільки в її збереженні. Використання літієвих, кислотних і лужних акумуляторів вимагає серйозного підходу до обслуговування та догляду за батареями. А це збільшує витрати і впливає на собівартість електроенергії.

Людина зробила великий крок щодо розвитку альтернативних джерел енергії. До того ж і підвищення цін на традиційні джерела отримання енергії сприяли розвитку технологій. Однак навіть отримання електричної енергії з вітрогенераторів ще не може ефективно конкурувати з традиційними джерелами енергії. Вітрогенератори, до того ж, створюють великий шум у місці їх розташування, під гвинтами гинуть птахи, і швидкість вітру в багатьох місцях Земної кулі не достатня для їх ефективного використання. Така ж проблема властива і для Придністров’я. Мало того, що за останні 70 років середня річна швидкість вітру зменшилася, та ще їх треба піднімати на висоту 50 – 100 м,  щоб мати достатній ефект і рентабельність. Перспектива отримання енергії від Сонця куди більш приваблива для нас. Кількість ясних днів у Придністров’ї збільшилася, і на цьому етапі є серйозна проблема в тому, щоб мати економічно вигідну можливість придбання фото-електричних перетворювачів. Їх доставка із сусідніх країн значно здорожує і так не дешеві головні частини сонячних батарей. Звичайно, було б добре навчитися їх виготовляти у нас за доступними цінами не тільки для підприємств, а і населення.

Проте науково-технічний прогрес не зупинити. І навіть те, що вчора здавалося фантастикою, сьогодні входить у звичайне наше життя. Уже зараз у селі Міхейлень Ришканського району підігрівають воду на шести соціальних об’єктах. У Придністров’ї рано чи пізно життя поставить більш гостро питання пошуку альтернативних джерел енергії. І, насамперед, така потреба виникає вже зараз для об’єктів, віддалених від великих населених пунктів, де є підприємства народного господарства. Тому для нас головне – не відставати від прогресу, стати одним із лідерів з виробництва енергії майбутнього. Адже і всі умови для цього у нашій республіці є. Це – кадровий і виробничий потенціал. І ми маємо всі шанси стати в один ряд зі світовими виробниками джерел альтернативної енергії.

Віталій   КОЛЬВЕНКО.