За охорону здоров’я взялися серйозно

2 липня на робочій нараді Голова Уряду ПМР Олександр Мартинов обговорив шляхи розв’язання низки проблем, які порушувалися під час його зустрічі з завідувачами відділень Республіканської клінічної лікарні.

У роботі наради взяли участь заступник Голови Уряду Олексій Цуркан і керівництво Міністерства охорони здоров’я ПМР. «Нам в оперативному порядку необхідно проаналізувати пропозиції та сформувати своє бачення за програмою Фонду капітальних вкладень, – сказав прем’єр-міністр. – Вважаю, що є ряд перспективних напрямків, де (відносно за невеликі гроші) ми можемо досягти досить серйозного успіху».

Одним з таких Олександр Мартинов вважає відновлення чи появу нових видів високотехнологічної медичної допомоги, доступної для населення. «Сьогодні, на жаль, наші громадяни змушені виїжджати на лікування за межі Придністров’я – в Молдову, Україну, РФ, що додає їм масу незручностей, хоча, як показує діалог з медиками, ці послуги можуть надаватися й у нашій республіці», – підкреслив він.

Пильну увагу, вважає Голова Уряду, слід приділити стану інфраструктури Республіканської клінічної лікарні, зокрема – її приймальному відділенню. Крім того (на його думку), доцільно створити комісію на базі Міністерства охорони здоров’я з запрошенням сторонніх спеціалістів, щоб виявити найбільш критичні об’єкти лікарні з подальшим їх відновленням у 2019 році.

Ще одна проблема, яку порушували медики на зустрічі з прем’єр-міністром, пов’язана з рівнем надбавок за особливо шкідливі умови праці. Наприклад, до цієї категорії належать онкологи, хірурги, патологоанатоми, лікарі, які мають справу з хіміотерапією, надають медичну допомогу в туберкульозному, інфекційному, психоневрологічному відділеннях, анестезіологи, виробники ліків та інші. Міністр охорони здоров’я ПМР Андрій Гуранда констатував, що нині відповідні доплати виплачувати в обсязі, передбаченому законодавством, неможливо через брак лімітів на ці цілі.

За підсумками обговорення Олександр Мартинов дав доручення Міністерству охорони здоров’я: порівняти розмір надбавок, передбачених законодавством ПМР і Росії, виявити різницю між сумою цих виплат за відповідними нормативними актами держав і фактичними виплатами, а також вирахувати відсоток медичних працівників, кому належать доплати, та бюджетну потребу для їх збільшення до визначеного розміру.

«За два тижні ми зустрінемося й обговоримо ці цифри. Я думаю, що в рамках Закону про республіканський бюджет на 2019 рік необхідно формувати ліміти таким чином, щоб означені категорії медперсоналу отримували реальні надбавки за умови праці, в яких вони трудяться», – підбив підсумок всієї наради Голова Уряду.

Ксенія   ВАСИЛЕНКО.