Підсумки декади боротьби з ВІЛ

Боротьба з ВІЛ-інфекцією в ХХІ столітті стала одним із найважливіших завдань охорони здоров’я у всьому світі. Для Придністров’я ця проблема є також досить гострою. За офіційною статистикою, в нашій республіці виявлено понад 4 тисячі людей – носіїв ВІЛ-інфекції.

Вірус імунодефіциту людини сьогодні – це не вирок, але кожен має пам’ятати, що здорове життя можливе лише в тому випадку, коли людина знає про свій статус. Щороку медичне співтовариство удосконалює противірусні препарати, які дозволяють носіям цієї інфекції народжувати здорових дітей та вести повноцінне життя. Люди, які своєчасно виявляють свій статус і стають на диспансерний облік, роблять величезний крок до зниження кількості ВІЛ-позитивних пацієнтів і до усунення цієї інфекції в республіці.

Наприкінці весни, 16 – 30 травня, в Придністров’ї відбулася низка заходів, спрямованих на інформування населення про статистику ВІЛ-інфікованих у республіці, а також про безкоштовне тестування на виявлення вірусу в організмі.

Взяти участь у заходах і пройти тест міг кожен охочий. Така можливість придністровцям випала завдяки мобільним спеціально обладнаним машинам, які протягом двох тижнів відвідали понад 10 сіл республіки. Медичні працівники пропонували людям у відповідних стерильних умовах зробити аналіз, який дозволяє за кілька хвилин виявити в крові наявність або відсутність вірусу імунодефіциту.

На сьогодні першість за темпами розповсюдження ВІЛ належить Слободзейському району, тому саме тут було зроблено найбільшу кількість тестів: фахівці медичних центрів відвідали чотири села.

На базі мобільної клініки на вірус імунодефіциту було обстежено 282 особи, серед яких позитивний статус було виявлено у двох. Тестування також проводилося і в медичних центрах Придністров’я, де аналіз здав 1 301 доброволець, в 11 з них виявлено позитивний ВІЛ-статус.

«Кожен повинен бути насторожений і уважний. Людина, знаючи, що вона мала ризик дістати інфекцію, сама повинна звертатися до медичних працівників за консультацією, обстеженням і результатами. Багато людей мають сім’ї, а отже, мають і ризик: якщо член родини інфікований, він може передати, поширити інфекцію серед людей навколо себе. Тому потрібно пам’ятати, що тестування – це турбота не тільки про своє здоров’я, але і про здоров’я людей, що вас оточують», – зазначив головний лікар Державного центру з профілактики й боротьби зі СНІДом та інфекційними захворюваннями Олександр Гончар.

Як зазначають фахівці Центру СНІД, вони впродовж декади проводили тестування населення і зробили висновок, що з кожним роком, через розповсюдження вірусу та безвідповідальне ставлення людей до власного здоров’я, ВІЛ змінює обличчя. Якщо раніше цей вірус здебільшого поширювався серед людей, що ведуть небезпечний спосіб життя, то на сьогодні він стає проблемою різних шарів суспільства, і кожен може потрапити в зону ризику. Офіційна статистика називає 4 тисячі носіїв ВІЛ у Придністров’ї, але фахівці схильні збільшити цю цифру до 6 тисяч, додаючи тих людей, які не знають про свій позитивний статус.

Своєчасне та регулярне тестування допоможе запобігти розповсюдженню вірусу імунодефіциту. Ігнорувати цю проблему смертельно небезпечно. Необхідно якомога раніше виявити захворювання, швидше розпочати терапію, що є запорукою збереження здоров’я та життя.

Марія   ЛУНІНА.