У Придністров’ї не допустять поширення африканської чуми

Африканська чума свиней (АЧС) – вірусне інфекційне захворювання, ефективних засобів профілактики якої досі не знайдено й лікувати тварин заборонено.  Для того, щоб зупинити її розповсюдження, на сьогодні застосовуються методи локалізації спалаху та утилізації поголів’я тварин.

АЧС є одним із серйозніших транскордонних захворювань свиней через високу летальність тварин, важкі соціально-економічні наслідки, швидке розповсюдження і відсутність вакцини. Уперше ця хвороба була виявлена в 1921 році в країнах Південної та Східної Африки. Вірус передається дикими кабанами, кліщами, дрібними гризунами, тобто, мишами й щурами, а також кішками, собаками, птахами (одна ворона цілком здатна заразити цілий свинарник). У середині 50-х років минулого століття ця інфекція потрапила до країн Європи, охопила Португалію, Францію, Італію, Бельгію, Нідерланди. У 1977 році африканська чума дісталася берегів Сполучених Штатів Америки, а також республік Радянського Союзу – України та Молдавії. Зупинити розповсюдження вірусу вдалося тільки шляхом масового знищення тварин, що призвело до величезного економічного збитку. Географія поширення АЧС дуже велика. Останнім часом стало відомо, що ця інфекція виникає і в країнах, розташованих поруч з Придністров’ям.

Аби уникнути її розповсюдження, ветеринарні служби нашої держави спільно з представниками цивільної оборони вживають необхідних заходів, спрямованих на ліквідацію наслідків поширення інфекції. Днями такі учення відбулися в Дубоссарах. Спочатку учасників заходу ознайомили з історією захворювання та способами боротьби з ним, а потім на території колишнього господарства «Восход» продемонстрували практичні дії.

«Під час спалаху африканської чуми доводиться знищувати як хворих, так і здорових свиней, тому що методів лікування цієї хвороби, на жаль, ще немає. Ми сподіваємося, що ці заходи відбудуться на гідному рівні й стануть корисними для всіх фахівців, які відповідають за безпеку тварин у нашій країні. Крім того, від цього залежить і економічна безпека нашої держави», – зазначив міністр сільського господарства і природних ресурсів ПМР Єфимій Коваль.

Фахівці Дубоссарської філії Республіканського центру ветеринарно-санітарного та фітосанітарного благополуччя спільно з представниками служб цивільного захисту здійснювали дезінфекцію транспорту, спецодягу, предметів і місць проживання хворих тварин, а потім утилізували їх. Особливий інтерес до заходу виявили майбутні ветеринари – студенти навчальних закладів республіки, які готують фахівців ветеринарної медицини. Вони на таких заняттях побували вперше у своєму житті.

«Дуже сподобався цей пізнавальний захід. Дякуємо нашій державі, ветеринарним лікарям, усім, хто організував його. Ми дізналися багато цікавого і корисного про цю вірусну інфекцію та побачили, як ефективно можна з нею боротися, аби не допустити її розповсюдження», – розповів студент 3-го курсу Тираспольського аграрно-технічного коледжу імені Фрунзе Денис Солтан.

За словами фахівців, завдяки профілактичним заходам, у Придністров’ї епізоотична ситуація залишається стабільною. У нашій республіці поголів’я свиней складає 32 тисячі голів, з яких 11 800 – в особистому підсобному господарстві. Учення, що відбулися, перш за все і спрямовані на збереження поголів’я тварин та економічну безпеку придністровських сільгоспвиробників.

Надія   ПОЛОНСЬКА.