З надією на майбутнє без СНІДу

Щорічно в травні відзначається Всесвітній день вакцини проти СНІДу. У цей день Міністерство охорони здоров’я та громадські організації намагаються привернути увагу спільноти до проблеми.

18 травня 1997 року президент США Білл Клінтон виголосив промову перед випускниками Державного університету Моргана в Балтіморі, закликаючи встановлювати нові цілі в епоху науки й технологій. Серед цих цілей він назвав розробку вакцини проти СНІДу, заявивши, що тільки по-справжньому ефективна вакцина проти ВІЛ може знищити загрозу СНІДу.

Вперше Всесвітній день вакцини проти СНІДу відзначали в 1998 році. Організації в різних країнах світу висловлюють подяку тисячам учених, працівникам сфери охорони здоров’я, волонтерам та всім тим, хто робить свій внесок у розробку вакцини проти СНІДу. А також намагаються звернути увагу міжнародної громадськості на важливість інвестування в нові технології боротьби з ВІЛ/СНІДом. Придністровці в ці дні разом з усім світом організовують просвітні заходи з профілактики ВІЛ/СНІДу.

У Всесвітній день пам’яті померлих від СНІДу, у Свято-Преображенському соборі міста Бендер відправили панахиду за померлими від СНІДу православними християнами. Метою молитовного зібрання також є привернення уваги до проблем людей, які живуть з ВІЛ. Громадські організації, студенти та всі, кого турбує проблема розробки вакцини проти СНІДу, провели ще одну пам’ятну акцію – «Віра, Надія, Любов», віддали данину пам’яті всім жертвам цієї страшної хвороби. Спільнота випустила в чисте небо білі повітряні кульки з надією на майбутнє без СНІДу.

«Нині є всі можливості для своєчасного виявлення хвороби, постановки на облік та диспансеризації інфікованих. Хворим пропонується ефективне лікування, яке значно подовжує життя, але ми продовжуємо фіксувати саме летальні випадки від цього захворювання. Основна проблема в тому, що, на жаль, ми поки що не маємо вакцини від цієї хвороби», – констатував головний лікар Центру з профілактики й боротьби зі СНІДом та інфекційними захворюваннями Олександр Гончар.

Символом боротьби зі СНІДом є червона стрічка, й жодна акція в цій сфері не обходиться без неї. Ідея її створення належить художнику Франку Муру.

Тестування на ВІЛ можна пройти анонімно в будь-якому медичному закладі. Для цього достатньо звернутися в процедурний кабінет поліклініки за місцем проживання.

Софія   МОСКАЛЬОВА.