Лящ благородно помахав хвостом, або Про що «думає» риба

Придністровські спортсмени-рибалки останнім часом не відстають від англійських. У наших краях навіть почали змагатися в спортивному фідерному рибальстві.

Життя не стоїть на місці. Цю істину давно зрозуміли англійські рибалки й заховали примітивні донки якомога далі у свої комори. Вони вибрали фідер – англійську донку для методичного підгодовування місця вилову за допомогою вантажу-годівниці і вилову риби в одній і тій же точці водойми. На гачок прикріпляється наживка (опариш, хробак, кукурудза, перловка тощо) або насадка і раз за разом відправляється в одне і те ж підгодоване місце. Саме фідер сприяє успішному вилову великої кількості донних риб. Спортивне рибальство на фідер в Англії та інших країнах досить поширене.

У Придністров’ї такі змагання відбулися вперше в Тирасполі на озері ТЕЦ 2016 року, а у 2017 році – на березі Дністра в Слободзеї. Цього року з 22 по 24 червня Слободзейський район знову став водною ареною для фідеристів. Місце для змагань республіканський Клуб спортивної риболовлі вибрав між селами Паркани й Тернівка. У чотирьох секторах, поділених на дві зони й розтягнутих на 600 метрів, показували свої вміння та навички 22 команди, що складалися з двох учасників. Сектор лову кожного учасника визначався жеребкуванням. За правилами, після початку змагань у сектор учасника має право зайти тільки тренер і суддя, допомагати спортсмену суворо забороняється. Однією з головних умов змагання є те, що весь улов після зважування учасники повинні випустити назад у водойму. Мета змагань полягає в популяризації цього виду спорту та охороні природи.

Нам пощастило поспілкуватися з тренером команди «Дальний заброс», майстром спорту СРСР з рибної ловлі О. Собко. Цікаво, що Олександр Юрійович свого часу виступав за Міністерство оборони СРСР. Найпам’ятнішим для нього є чемпіонат Росії в Ростові, який об’єднав близьких по духу людей. Інтерес до риболовлі в Олександра Юрійовича з’явився в ранньому дитинстві, коли йому було 5 років. А все завдяки його двоюрідному братові, який і взяв хлопця з собою на річку. Так випадок визначив його захоплення на все життя. Семи років він уже сам ходив на риболовлю, а в 15 – виловив сома вагою 54 кг. Вихованець О. Собко росіянин Ю. Севцов у 2016 році став чемпіоном світу з ловлі поплавком, а цього року в складі команди «Дунаев» завоював кубок Росії по фідеру. «Фідер перевершує інші снасті в кілька разів. Мій близький друг П. Міненко на фідер ловив 17 уклейок за хвилину, це рекорд Радянського Союзу», – згадує Олександр Юрійович.

Лідером у перший день змагань на Дністрі стала команда «Посейдон». Член цієї команди Денис Садковський захоплюється риболовлею теж з дитинства. У нього є перші серйозні досягнення – в чемпіонаті Молдови нинішнього року в особистому заліку – перше місце. «Коли став дорослим, почав розвиватися як спортсмен. Зауважу, що рибалки-любителі від спортсменів дізнаються дуже багато корисного для себе. Через годину спільної ловлі вони розуміють, що у них, на відміну від нас, спортсменів, не клює, а ми ловимо в одній «ванні». Вони починають цікавитися, як це у нас виходить. Є не один приклад того, як любитель, поспілкувавшись зі спортсменом, починає захоплюватися спортивною ловлею риби», – розповів Денис.

Серед учасників змагань були й юні спортсмени. Вісімнадцятирічний Ю. Стрільчук, член «Юнацької фідерної ліги», сказав: «Інтерес до риболовлі у мене виник завдяки дідусеві, який показав мені, що таке справжня риболовля. Нею я захоплююся з 12 років, і це вже друге змагання, в якому беру участь. У майбутньому, якщо все добре складеться, планую взяти участь у серйозних міжнародних змаганнях. У будь-якому випадку, захоплення це вже не кину». Прикладом для Юрія став його тезка-тренер Ю. Урсул, який часто ділиться з молодими спортсменами-рибалками тонкощами, підказує, вказує на помилки. Саме Урсул, який представляє команду «Feeder Master», став переможцем цьогорічних змагань в особистому заліку. Юрій у республіканському Клубі спортивного рибальства відповідає за спортивний напрямок, зазначає, що він у Придністров’ї добре розвивається. Воно відрізняється від аматорського тим, що любитель намагається зловити якомога більше риби, а спортсмен перебуває у стані, властивому атлетам: налаштовується на перемогу, переживає не тільки за себе, але і за команду. Йому потрібно злитися з природою і навіть зрозуміти, про що «думає» риба. «Сьогодні на змаганнях у всіх учасників у пріоритеті був лящ, хоча попадався і карась. Вода в річці піднялася, й відбувся перепад температури, риба була не дуже активною, тому багато учасників ловили дрібну рибку – уклейку», – розповів Ю. Урсул. Він повідомив, що клуб відвідують понад 60 осіб, і будь-хто може стати його повноправним членом, якому тут все розкажуть і всього навчать. Крім того, клуб організовує екологічні акції, семінари про здоровий спосіб життя, сприяє дітям з малозабезпечених родин (ремонтує і передає їм колишні у вживанні рибальські снасті). Цікаво, що в таких змаганнях беруть участь і сім’ї. Зокрема, чоловік і дружина Володимир і Світлана Олишевські з Одеси – не вперше в наших краях показують свою рибальську вправність.

Президент республіканського Клубу спортивного рибальства Ю. Бородін зауважив: «Чемпіонат пройшов на «Ура!». Його можна назвати міжнародним, тому що в ньому взяли участь спортсмени з Придністров’я, України та Молдови. В особистому заліку переміг Ю Урсу, в командному – двійка «Інтер» (Кишинів – Одеса), серед організацій і підприємств – «Червона зірка» (представники ОГРВ у Придністров’ї), а в бігфіші (велика риба) відзначився П. Яценко, який зловив найбільшу рибу – ляща на 1 кг 770 грамів. Як і годиться, після зважування його випустили назад у річку, і він вдячно помахав спортсменам хвостом. Про що «думав» «гігант», який уникнув сковорідки, можна лише здогадуватися.

Значну допомогу нам, журналістам, надав, розповівши про нюанси цього виду спорту, один із досвідчених спортсменів-рибалок, а нині член суддівської бригади Д. Воронов. Придністровські спортсмени-рибалки продовжують удосконалювати свою майстерність, і найближчим часом у команди є можливість поїхати на Чемпіонат Світу. Під придністровським прапором нашим спортсменам пропонують взяти участь і в Кубку Дружби, який відбудеться в Білорусі.

Марина   ШОКОТ, І  курс  кафедри  журналістики  ПДУ,
Олег   НАСТАСЕНКО.