Тираспольчанин – чемпіон Росії

Нещодавно з Челябінська, де з 22 по 24 червня відбувалися змагання на першість Росії з легкої атлетики серед юніорів та юніорок (для спортсменів не старших 20-річного віку), надійшла радісна звістка. Наш земляк Микола Орлов, вихованець столичної СДЮШОР № 2 імені Володимира Долгіна, став кращим у метанні списа.

Ці змагання були відбірковими для участі молодих спортсменів у чемпіонаті світу з легкої атлетики в такій віковій категорії. Микола Орлов у другій спробі метнув спис на 72 метри 47 сантиметрів, і перевершити цей результат ніхто на челябінській першості не зміг. Випередивши найближчого конкурента на 40 сантиметрів, він став переможцем юніорського чемпіонату Росії серед метальників списа і володарем золотої медалі. Крім того, наш спортсмен завоював право представляти Російську Федерацію на міжнародних змаганнях серед однолітків.

Всеросійська федерація легкої атлетики офіційно повідомила про те, що отримала від міжнародної федерації IAAF лист з інформацією про допуск 33 спортсменів до виступів на чемпіонаті Європи серед юнаків та дівчат до 18 років, який відбудеться 5 – 8 липня в угорському місті Дьорі, та на чемпіонаті світу серед юніорів та юніорок до 20 років. Головні змагання року плануються 10 – 15 липня в Тампере (Фінляндія). До цього списку включено і придністровського спортсмена.

Це вже не перший успіх Миколи Орлова на великих стартах. Він близько десяти разів був кращим на російських і міжнародних турнірах. Його особистий рекорд у метанні становить 73 метри. Наставник спортсмена – заслужений тренер ПМР Олександр Мойсеєнко.

«У чому ж секрет тираспольської школи метання і як вдається обходити провідні країни світу в цій дисципліні?» – запитав якось кореспондент газети «Придністров’я» в Олександра Мойсеєнка. На що тренер відповів: «Тут досить важливим є початковий етап навчання. Коли я набираю в групу спортсменів, то перші місяці вони просто кидають спис у своє задоволення, як їм зручно, а я уважно спостерігаю. Вони повинні відчути свій кидок. Метання списа – це найдавніше мистецтво, і всі чоловіки колись досконало ним володіли. Це вроджене уміння, його треба розбудити. Потім я підбираю вправи, щоб довести кожен елемент кидка до максимальної ефективності. Це довга копітка робота. Навіть хлопці рівня майстра спорту допускають багато помилок, потрібно постійно відстежувати їхню техніку. Списометальник формується до 23 років. До того ж спис не любить насильницьких дій, коли робиш все через силу, ледь-ледь. Спис повинен летіти, а для цього треба все зробити оптимально технічно. Не завжди у змаганнях метальників виграють спортсмени з кращими фізичними даними, перемагає той, хто цілком осягнув мистецтво метання.

Підготовка спортсмена не закінчується разом з тренуванням, ми багато робимо й поза стінами школи. На жаль, у нас немає необхідного фінансування, майже все тримається на ентузіазмі. Що ближче результати спортсмена до міжнародного рівня, то більше потрібно коштів для його підготовки.

Відрадно констатувати, що умови для занять з юними спортсменами в СДЮШОР № 2 створені дуже гарні. Є окреме поле для метання, поруч, у манежі, – обладнання для силової підготовки. Ми не обмежені часовими чи просторовими рамками, самі можемо регулювати тренувальний процес».

Олександр   ПЕТРЕНКО.