Амброзія та захист від неї

Одним з найбільш небезпечних бур’янів-алергенів є амброзія. Це рід трав родини, яка включає близько 50 видів рослин. Алергічна реакція (поліноз, або сезонний алергічний ринокон’юнктивіт) виникає через пилок, найчастіше – пилок амброзії полинолистої.

Якщо пилок потрапляє в дихальні шляхи та слизові оболонки ока, у людини починається алергічна реакція. Симптоми цієї реакції:

– почервоніння, сльозотеча та свербіж очей;

– нежить;

– головний біль;

– безсоння;

– підвищення температури тіла;

– першіння в горлі;

– свербіж шкіри;

– висип;

– сухий кашель;

– дратівливість;

– неуважність.

Щоб підтвердити наявність алергії на амброзію, лікар може запропонувати зробити шкірну пробу на алерген. Це передбачає розміщення невеликої краплі розведеного пилку амброзії на шкірі, а потім нанесення невеликої подряпини або уколу. Якщо алергія на амброзію дійсно є, повинна з’явитися м’яка реакція, наприклад, набряк, свербіж або почервоніння. Ще один варіант підтвердження алергії – лабораторія перевіряє кров на наявність антитіл до амброзії, які вказують на алергію.

Для мінімізації наслідків контакту з пилком амброзії рекомендується повісити на вікна в квартирі та офісі сітку, користуватися кондиціонером, який очищає повітря, частіше робити вологе прибирання в приміщенні. Алергікам необхідно кожного дня не тільки приймати душ, але й мити голову.

Бажано також частіше міняти постіль. Якщо є домашні тварини, їх слід щодня купати. Під час перебування у транспорті краще не відчиняти вікна. Рекомендується носити одяг з натуральних тканин – льону, бавовни. Його необхідно регулярно прати, як і чистити взуття.

Люди з алергією на амброзію часто чутливі також до певних продуктів, тому що деякі рослини можуть містити пилок, схожий на амброзію. Цей стан відомий як оральний алергічний синдром або перехресна алергія. До списку «небезпечних» продуктів належать: банани, дині та кавуни, огірки, насіння соняшнику та халва, кукурудзяна та соняшникова олія, цукіні, ромашковий чай, мед, який містить пилок. Деякі люди можуть відчувати легкі симптоми, такі як нежить або чхання під час вживання цих продуктів.

Запобігти негативному впливові орального алергічного синдрому можна за допомогою термічної обробки, очищення продуктів від шкірки та насіння, а також консервації. Алергікам краще взагалі не споживати продукти, що містять консерванти, барвники, підсилювачі смаку. Слід максимально обмежити смажені, жирні, гострі та копчені страви, адже вони шкодять печінці. Досить сильними алергенами є шоколад, цитрусові, плоди оранжевого та червоного кольору.

Лікувати алергію на пилок амброзії необхідно, оскільки досить високим є ризик розвитку астматичних станів. До того ж у дітей захворювання, зазвичай, протікає важче, ніж у дорослих. Розвиток бронхіальної астми можливий вже за декілька років. Щоб не допустити тяжких наслідків, потрібно звернутися до лікаря якомога раніше.

Оксана   БОНДАРЧУК,
лікар алерголог-імунолог.