Будьте обережні під час купання

Настало довгоочікуване літо – пора відпусток, канікул, відпочинку. Для більшості людей відпочинок пов’язаний з плаванням, купанням, пірнанням та іншими розвагами на воді. Життя взагалі без води неможливе. Усі ми добре знаємо, що вода – прекрасний спосіб оздоровлення організму і підвищення працездатності. Людина, втомлена літньою спекою, після купання в річці або озері відчуває свіжість, бадьорість і силу. Але вода може бути чудовим способом оздоровлення тільки за умови розумної поведінки на ній.

На жаль, щоліта на річці Дністер та в інших водоймах республіки гинуть люди. Досвід і спостереження свідчать, що нещасні випадки найчастіше відбуваються через порушення правил поведінки на воді. Отже, кожен повинен пам’ятати, що вода помилок не прощає. Так у 2017 році загинуло 19 осіб, з них 1 неповнолітній, а на початку 2018 року вже потонуло 7 осіб, з яких 3 неповнолітні. Основні причини у більшості випадків – вживання спиртних напоїв і купання в невстановлених місцях. Це ще раз підтверджує, наскільки безпечно і необережно поводяться люди на воді, забуваючи про власну безпеку і про те, що будь-яка необережність може коштувати їм життя.

Шановні жителі нашої республіки, з метою запобігання нещасних випадків на водоймах УГЗ ГУпНС МВС ПМР нагадує про необхідність неухильного дотримання елементарних заходів безпеки та правил поведінки на водних об’єктах.

Запам’ятайте найпростіші правила поведінки на воді, яких потрібно дотримуватися під час відпочинку біля водойм:

— не пірнайте в необстежених місцях водойм, оскільки під водою можуть бути небезпечні предмети;

— не залишайте без нагляду дітей, які не вміють плавати;

— не запливайте за буйки;

— не купайтеся в нетверезому стані, пам’ятайте, що п’яний плавець – потенційний утопленик;

— не купайтеся в невідомих і не призначених для цих цілей місцях;

— не запливайте далеко від берега – розраховуйте свої сили на зворотний шлях;

— не переохолоджуйте організм тривалим перебуванням у воді, аби уникнути ознобу і судом;

— не випливайте на судновий хід і не наближайтеся до суден;

— обережно плавайте на надувних матрацах, автомобільних камерах і надувних іграшках. Вітром або водою їх може віднести далеко від берега.

Дотримуючись правил безпеки на воді, ви зможете захистити себе та близьких вам людей від нещасних випадків.

Віктор   ВОДЗИНСЬКИЙ, заступник начальника
Управління цивільного захисту м. Тирасполя.