Міцна сім’я – міцна держава

Урочисті заходи на ознаменування Дня сім’ї, любові та вірності для бендерчан розпочалися в Придністровському державному художньому музеї з демонстрації художніх творів відомих придністровських творчих династій Шума, Руденко, Мосійчук. Двері музею відкрилися для всіх охочих о 10-й ранку. Любителі мистецтва також могли ознайомитися з біографіями художників, творчими досягненнями та сімейними планами на майбутнє.

Увечері 8 липня на центральних вулицях Бендер було незвично людно, урочисто та весело. Городяни стікалися на площу Визволення, щоб відзначити свято. Тут уже формувалася колона для громадського ходу на набережну Дністра. Головною відзнакою процесії було те, що до її лав залучалися сотні сімей з дітьми, родичами, близькими. І хоча свято в місті проводилося вперше, без пояснень було зрозуміло, що городянам воно сподобалось і, безумовно, приживеться надалі. Перед початком ходу до колони бендерчан приєдналися священнослужителі Преображенського кафедрального собору зі своїми родинами. У заході також взяли участь мер Бендер Роман Іванченко, депутати міської Ради, представники козацтва та громадських організацій міста.

Хід очолила молода сімейна пара у давньоруських одежах, що уособлювала собою князя Петра та княгиню Февронію Муромських – благовірних православних святих. По дорозі до набережної, де розташована більшість міських готельних комплексів, колону вітали гості міста. У розважальному парку Жовтневий для дітей та дорослих на всю потужність працювали атракціони, йшла жвава пересувна торгівля солодощами, морозивом, тістечком, різноманітними прохолодними напоями.

Учасникам свята було запропоновано розташуватися на лавках літнього театру. Але городян та гостей міста було занадто багато. Тому люди гуртувалися навколо театру в парковій зоні, щоб стати свідками народження нового, молодого свята нашої держави.

Офіційна церемонія нагородження й ушанування кращих сімей Бендер розпочалася з короткого привітання глави держадміністрації міста Романа Іванченка. Він звернув увагу присутніх на важливість пестування та збереження здорових родинних стосунків у придністровських сім’ях. За його ствердженням: сильна держава – це сильна сім’я.

Упродовж заходу на сцену були запрошені найкращі сім’ї городян, які зробили вагомий внесок у розвиток Бендер, прославили місто далеко за його межами та, найголовніше, котрі можуть бути відмінним прикладом для молодих пар. Серед запрошених були сім’ї виробників Максима та Ірини Унгуряну, лідерів громадської організації «Добриня» Миколи та Світлани Онуфрієнко, що живуть у шлюбі цілих 49 років, В’ячеслава та Оксани Долгодворових, які плідно працюють у сфері мистецтва та культури, а також велика циркова сім’я Райлян. Усі зазначені пари мають дітей, онуків і правнуків.

З особливою теплотою і бурхливими оплесками зустрічали городяни сімейні пари, які прожили в коханні та злагоді 50 років. Золоте весілля цього року справили ветерани взуттєвої фірми «Тігіна» Олександр і Тетяна Добровольські.

На знак великої пошани й любові повторну реєстрацію п’ятдесятилітнього шлюбу для своїх батьків організували діти Василя та Марії Друцу. Для вшанування також було запрошено багатодітні сім’ї. Сюрпризом для присутніх стала поява на сцені мера міста Романа Іванченка з дружиною Наталією та чотирма діточками.

Від імені держадміністрації, депутатського корпусу міста всім названим сім’ям вручили парасольки та цінні подарунки. Офіційна церемонія завершилася духовним словом і привітаннями настоятеля Преображенського кафедрального собору протоієрея Іоанна Калмика. Священнослужитель розповів присутнім про історичні коріння християнського свята. Про благочестиве життя в любові та шануванні святих Петра і Февронії Муромських. Отець Іоанн нагадав бендерчанам про гостру потребу збереження вікових сімейних традицій, про призначення і відповідальність батьків. Після напутніх слів він вручив кожній родині свя-
ті образи.

Упродовж святкового вечора перед городянами та гостями міста виступили бендерські творчі колективи, солісти народних музичних ансамблів.

Володимир   ПУКЛІЧ.