Джерело радості та щастя

Останнім часом у Придністров’ї набув популярності День сім’ї, любові та вірності. Легенда про довге, сповнене випробувань, терпіння та мудрості кохання жителів стародавнього міста Мурома, святих Петра і Февронії, крізь століття дійшла до нашого часу, спонукаючи глибше усвідомити, що ж означає для нас сім’я.

На центральній площі Дністровська 8 липня з нагоди цього свята лунали вітання на адресу подружніх пар, які прожили разом 50 і більше років. Перевищив сімейний стаж подружжя Костянтина та Ніни Тяжко, які прожили в шлюбі 68 років. Пам’ятні грамоти та подарунки від держадміністрації міста, депутатів Верховної та Тираспольської міської Рад порадували понад 30 сімейних пар. Важко передати, з яким захопленням городяни зустрічали «золоті пари». Пліч-о-пліч понад 60 років крокують разом Тимофій та Галина Гилка, Володимир і Антоніна Єлисєєві, Микола та Євдокія Бабой, Іван і Поліна Чернявські.

Ювілейну річницю – 55 років спільного життя – відзначили цього року Анатолій і Валентина Перевалові, Борис та Людмила Паламарчуки, Юліан і Людмила Недашківські, Олексій і Марина Зельські. Зворушливо було бачити, як взявшись за руки, підтримуючи одне одного, йшли ці сивочолі закохані, яке тихе мудре щастя світилося їхніх очах. Для Дністровська, невеликого містечка, характерно те, що тут все про всіх знають. Присутні на святі мешканці бурхливо аплодували не тільки солідному стажу сімейного життя цих людей, але й дякували за гідне виховання дітей, тривалу та сумлінну працю, громадську роботу.

Багато пар прибули сюди ще під час будівництва Молдавської ДРЕС та міста енергетиків. Люди добре знають уславлені доблесною працею прізвища пар-довгожителів: Олександра та Неллі Корнієнків, Тараса і Галини Тарапата, Олексія та Надії Чумовицьких, Трифона та Лідії Смокових, Олексія та Галини Бабіних. Недарма кажуть, що сім’я – оплот і сила держави. Вона зберігає вікові народні традиції.

Православне свято, встановлене на честь муромського князя Петра і простої дівчини Февронії, стало на заваді тим, хто сьогодні вперто намагається розхитати підвалини сім’ї, перевірені історією людства і часом. Сучасному суспільству як норму нав’язують варіанти одностатевого шлюбу і вільної від будь-яких зобов’язань егоїстичної любові. Під виглядом бажаної, привабливої «свободи» молодому поколінню пропонують позбавлену глибоких почуттів сексуальну доступність і демонстративність інтимного життя.

Автор і ведуча урочистості, режисер БК «Енергетик» Інна Торовець приготувала чимало цікавих сюрпризів для жителів міста. Переможці конкурсів отримували призи від держадміністрації. Жінки відповідали на запитання, як зробити так, щоб чоловік «не пив, не курив і квіти завжди дарував». Чоловіки називали улюблені квіти своїх коханих дружин. Мами з доньками демонстрували сімейну творчість. Святковий вечір був сповнений віршів, музики, запальних танців і ліричних пісень. Завершився він переможним гімном любові та сім’ї у виконанні зразкового колективу «Веселі нотки».

Лара   ЧАЙКА.