Державну увагу – молодим

На засіданні Уряду, що відбулося 6 липня, з проектом постанови «Щодо затвердження концепції розвитку державної молодіжної політики ПМР на 2018 – 2022 роки» виступила міністр просвіти ПМР Тетяна Логінова.

Вона зауважила, що такий документ належить ухвалити вперше. «Актуальність прийняття даної концепції назріла давно. Після відмови від колективних форм організації дітей та молоді, заснованих на комуністичній ідеології, відчувається брак активних форм соціальної практики, здійснюваної в рамках піонерського і комсомольського руху», – пояснила керівник державного освітнього відомства.

До розробки документу було залучено декілька організацій, перш за все – членів молодіжного парламенту, молодіжного крила партії «Обновление», молодіжної організації села Паркани. Загалом, за словами міністра, в республіці діє 16 молодіжних організацій різного спрямування і налічується близько 97 тисяч осіб віком від 14 до 30 років, тобто тих, хто за загальноприйнятим віковим цензом підпадає під поняття «молодь».

«У першу чергу, в концепції закладено поняття молодіжного підприємництва, те, чого не було в попередніх подібних документах. Є й поняття добровільності, тобто волонтерського руху, на превеликий жаль, у нашій республіці ми спостерігаємо тільки його паростки», – додала Тетяна Логінова.

Головним результатом реалізації державної молодіжної політики, за словами розробників, має стати поліпшення соціально-економічного становища молодих придністровців та більш активне їх залучення до всіх сфер життєдіяльності країни.

Програма «Рік рівних можливостей» на чотири роки

Про те, що людям з обмеженими можливостями буде легше та зручніше пересуватися міськими вулицями, доповів заступник міністра Міністерства економічного розвитку Іван Унту. Він представив відповідний план-графік на середньострокову перспективу, який був затверджений на засіданні Уряду. «Проект передбачає облаштування з’їздів на міських вулицях, що межують з тротуарами, відокремленими від проїжджої частини бордюрним каменем. Захід спрямований на забезпечення безперешкодного проїзду людей з обмеженими можливостями до об’єктів органів державної влади, соціальної інфраструктури, охорони здоров’я, освіти, культури, спорту», – зазначив він.

Нині людям в інвалідних візках важко самостійно здійснювати поїздки містом. Високі бордюри тому перешкода. Втілення в життя названого проекту розпочнуть вже тепер – у «Рік рівних можливостей». Але одним роком робота не обмежиться. Вона триватиме чотири роки, а кошти – близько 200 тисяч рублів –виділить Дорожній фонд.

Допомогти вітчизняним виробникам

Проект розпорядження Уряду щодо внесення доповнень до Закону ПМР «Про акцизи» представив віце-прем’єр – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник. Документ розроблений з метою підтримки вітчизняних виробників, а також забезпечення рівних конкурентних умов у структурі виробництва та імпорту товарів. Справа в тому, що з 1 січня 2018 року для виробів з натурального хутра і ювелірних виробів, надавалося звільнення від сплати імпортного мита. Одночасно були підвищені ставки акцизів за цими категоріям товарів.

Слід відзначити, що продукція, яка ввозиться за названими товарними позиціями, імпортується на територію ПМР вітчизняними організаціями не тільки для вільної реалізації, але й як сировина для виробництва готової продукції. «Виникла ситуація, коли швейники, що виготовляють верхній одяг, і частина ювелірної промисловості отримали додаткове податкове навантаження. Тому ми переглянули розміри цих виплат і змінили розрахунки», – розповів Сергій Оболоник.

Застосування понижуючих коефіцієнтів під час обчислення акцизного збору стимулюватиме подальший розвиток виробництва, збільшення обсягів випуску ювелірних виробів власного виробництва, створюючи всі умови для імпортозаміщення та економії валютних ресурсів, зростання фондомісткості підприємства, створення нових робочих місць майстрів-ювелірів, впровадження сучасних технологій. Таким чином, понижуючий коефіцієнт відкриває можливість організаціям, які використовують вищевказані імпортовані вироби у власному технологічному процесі, скористатися тарифними преференціями, що були їм доступні до 01.01.2018, тим самим податкове навантаження (щодо сплати непрямих податків) для означених організацій залишиться на рівні попередніх років.

Юлія   ПОНОМАРЕНКО.