Ми на вірному шляху

Депутати вищого законодавчого органу республіки провели останнє засідання V сесії VI скликання. У центрі уваги були проблеми державного значення: внесення змін до законів про статус суддів, обговорення концепції бюджетної та пільгової політики держави, проекти щодо стабілізації банківської системи та інші важливі для республіки питання.

На початку засідання відбулась активна дискусія щодо концепції бюджетної та пільгової політики Придністров’я. На попередньому засіданні депутат Верховної Ради, голова комітету з освіти, науки та культури Михайло Бурла представив присутнім детальний аналіз документа, в якому виявив недоліки, а також підкреслив позитивні сторони запропонованої концепції. Таким чином, у розроблений Урядом проект Верховною Радою напередодні засідання були внесені деякі поправки. Ознайомившись з ними, депутати ухвалили концепцію та висловили побажання детальніше вивчити, глибше розібратися в усіх запропонованих змінах і продовжити роботу над документом спільно з Урядом республіки восени поточного року.

«Цей законопроект ми зробили справжнім робочим документом, бізнес-планом. Ми визначили цілі за кожним напрямом, і якого роду заходи повинні бути реалізовані. Визначено терміни виконання, порядок контролю тих чи інших запропонованих заходів. Це документ узгодження позицій Верховної Ради та Уряду», – пояснив депутат Верховної Ради Олег Василатій.

Ще одним важливим документом, запропонованим до розгляду на засіданні, був законопроект «Про протидію адміністративним бар’єрам». Адміністративний бар’єр – це встановлені рішеннями державних органів влади перешкоди, з якими підприємці стикаються в процесі своєї господарської діяльності. Прикладом можуть слугувати випадки, коли необхідно представляти в інстанції різні документи, за допомогою яких людина підтверджує свій статус, місце проживання, сімейний стан та інше.

«У нас є проблеми, які виникають через надмірне державне регулювання, завантаження різними другорядними документами. Проект запропонований для того, щоб створити систему і ліквідувати наявні бар’єри. Необхідно, щоб був інструмент, за допомогою якого і громадяни, і державна влада реагували б на такі випадки. Після ухвалення цього закону, діяльність по створенню адміністративних бар’єрів буде заборонена, – зазначив Олег Василатій. – Цей закон розрахований на полегшення життя громадян, підприємців будь-яких сфер державного регулювання. Документ має універсальний характер».

У першому читанні депутатам Верховної Ради був представлений проект, який передбачає зміни в законі «Про статус суддів у Придністровській Молдавській Республіці». У законопроекті йшлося про підвищення граничного віку для перебування на посаді судді Конституційного суду і зняття вікових обмежень для голови судового органу. Проект був запропонований у зв’язку з дефіцитом суддівських кадрів, що заважає повноцінно комплектувати міські та районні суди. Як наслідок, така ситуація викликала труднощі й під час формування складу Конституційного суду. Ухвалення документа сприятиме збереженню високопрофесійного кадрового потенціалу та підвищенню ефективності роботи судових органів.

Підбив підсумки весняної сесії Голова Верховної Ради ПМР Олександр Щерба. Звертаючись до депутатів, він зазначив: «У дискусії, в конструктивному діалозі народжується істина, і саме вона не підлягає сумніву. Нам необхідно детально розглядати питання засідань, представлені в порядку денному, сперечатися, аргументувати, відстоювати свою точку зору. Адже наша головна мета – вироблення спільної державної політики, спрямованої на покращання життя громадян, їхнього добробуту. Сподіваюся, що ми на вірному шляху і виправдаємо надії, які покладають на нас громадяни нашої республіки».

Марія   ЛУНІНА.