Інформаційна година в Бендерах

У Бендерах 11 липня відбулась інформаційна година. У нараді взяли участь перший заступник міністра соціального захисту та праці ПМР Олег Федотов і заступник міністра економічного розвитку ПМР Наталія Сіткіна. Провели робочу нараду глава держадміністрації міста Роман Іванченко та керівник депутатського корпусу Бендер Юрій Кара.

Захід розпочався з урочистого моменту: Роман Іванченко згідно з Указом Президента Вадима Красносельського вручив державні нагороди бендерчанам – працівникам муніципальних підприємств. Орденом «Трудова Слава» за багаторічну плідну працю відзначено працівника Управління торгівлі Віру Чебан та інженера текстильно-ткацької фабрики Ніну Корой. Орден «Мати-героїня» було вручено Марії Канарєвій, яка виховує 12 дітей. Орденом «За заслуги» ІІ ступеня нагороджено громадського діяча, голову Бендерського союзу «Пам’ять» Людмилу Мальчукову. За довголітню сумлінну працю медаллю «За трудову доблесть» були нагороджені старша медсестра дитячого садочка № 35 Світлана Майстренко та завідувач їдальні середньої школи № 16 Олена Замріга.

З доповіддю про діяльність Міністерства соціального захисту і праці з питань підтримки державою незаможних груп населення виступив Олег Федотов. Особливу увагу присутніх урядовець звернув на стан справ у соціальному захисті дітей-підлітків з порушеннями вестибулярного апарату та різноманітними патологічними захворюваннями, які утримуються, виховуються і навчаються у спеціалізованих медичних закладах. Окремо Олег Олександрович зупинився на урядовій програмі створення середовища рівних можливостей для маломобільних груп населення. Він зазначив, що Верховною Радою було ухвалено рішення про приєднання ПМР до Конвенції ООН про захист прав людей з інвалідністю. По закінченні доповіді О. Федотов відповів на запитання учасників наради.

Про роботу та плани Міністерства економічного розвитку на майбутнє розповіла Наталія Сіткіна. Вона повідомила про створення Міністерством порталу державних послуг, про упорядкування податкової політики відносно індивідуальних підприємців. Зокрема, присутніх на нараді цікавили шляхи розв’язання проблем щодо застосування касових апаратів індивідуальними підприємцями. Як ствердила урядовець, обов’язкове використання касових апаратів під час надання послуг торкнеться тієї категорії бізнесменів, які займаються зовнішньоторговельною діяльністю. Вони будуть зобов’язані проводити через касовий апарат всю грошову виручку.

Окремо заступник міністра зупинилася на статистичних показниках промислового виробництва в Бендерах у 2017 році. За минулий рік обсяг промислового виробництва міста склав 343 млн руб., що на 40 % перевищує дані за 2016 рік. Удвічі виріс обсяг перевезень вантажним транспортом. Об’єм торговельних операцій становить 251 млн руб. (зростання на 23 %). Доповнюючи доповідь Н. Сіткіної, Роман Іванченко повідомив, що Міністерством економічного розвитку за допомогою держадміністрації Бендер розроблена інвестиційна карта міста. Отже, тепер бізнесмени мають змогу раціонально вкладати свої кошти в розвиток міста.

Присутні на нараді керівники підприємств уважно прослухали актуальну інформацію директора Бендерського філіалу ДУП «Водопостачання та водовідведення» Олега Кабанова про аварію на каналізаційному колекторі діаметром 1,2 метра. Надзвичайна ситуація, що виникла на центральній вулиці Котовського, потребує допомоги спеціалізованих служб, оскільки колектор розміщений на глибині 5 метрів. Аварійна ситуація призвела до закриття руху транспорту вздовж цілого кварталу. На її усунення з республіканського бюджету вже виділено 2 млн рублів. Олег Дмитрович запевнив керівництво міста, що підприємство докладе всіх зусиль, щоб усунути наслідки надзвичайної ситуації за 20 діб.

Про плани виконання робіт на літній період і до кінця поточного року присутнім доповіли керівник МУП «КоммуналДорСервис» Володимир Драненко та начальник Управління житлово-комунального господарства Олеся Черних. Зазначимо, що згідно з президентською програмою капітальних вкладень на ремонт дошкільних і середніх навчальних закладів Бендер у 2018 році виділено кошти в розмірі кількох десятків мільйонів рублів. Сьогодні на ремонті освітніх установ міста працюють 6 підрядних організацій. На черзі узгодження ще 10 договорів з підрядниками.

Під час наради присутні порушили багато запитань стосовно ремонту дорожнього покриття вулиць і тротуарів. Глава держадміністрації дав ґрунтовні пояснення щодо розподілення коштів згідно з дорожньою програмою поточного року, окреслив реальні обсяги робіт.

Петро   ТЕСЛЕНКО.