Козацьке братство, спаяне святою православною вірою

З часів заснування ПМР крок за кроком, разом з республікою розвивається й відроджене 1991 року Чорноморське козацьке військо (ЧКВ). Сьогодні його діяльність охоплює відновлення історичної правди про козацтво та безпосередній внесок у повсякденне життя країни: зміцнення правопорядку, відстоювання інтересів громадян, їхніх прав і свобод та інші важливі функції.

Серед обов’язків ЧКВ досить важливими є відродження духовності, підтримка традиційних взаємин між козацькими військами. З цією метою в Придністров’ї час від часу проводяться різноманітні заходи, спрямовані на розвиток і зміцнення дружніх взаємин та співпраці між козаками. Минулого тижня в столиці відбулася науково-патріотична конференція «Козацьке братство, спаяне святою православною вірою». Вибір цієї теми для заходу не випадковий. У центрі уваги були питання, що стосуються історичних основ і віри козаків – того, що споконвіку об’єднувало людей, спонукало розвивати рідний край і надихало відстоювати свою землю.

«Православ’я – це не просто релігійне вчення, не тільки сукупність догматів і канонів, заповідей, це цілісна система світобачення, яка формувалася протягом всієї історії козацтва. Століттями православ’я служило та служить духовною основою козацтва, а козаки, у свою чергу, є вірними поборниками віри своїх предків. Неможливо уявити козацьке військове братство поза духовного православного світогляду. Релігійні почуття завжди супроводжують козаків: і в походах, і в мирному житті», – зазначив отаман козацької станиці «Балківська ім. похідного отамана Семена Дриглова» ТКО ЧКВ осавул Семен Слав.

На заході присутнім нагадали основні заповіді та устої, за якими має жити козацьке братство. Одним з основоположних принципів здавна є жертовність і вірність своїм товаришам. Також дійсний козак неодмінно повинен бути православним, вміти хреститися, знати молитву та символ віри. У давні часи значущість віри для козаків підкреслювалася й присутністю та участю священика в зборах громади, на яких вирішувалися важливі питання як то: обрання отамана, козацької старшини, розподіл земель та інше. Такі збори відбувалися в певні дні та місяці, теж пов’язані з православ’ям. На сьогодні Чорноморське козацьке військо намагається зберігати та дотримуватися цих давніх традицій.

«Козаки були воїнами-захисниками, хранителями землі російської, лицарями православ’я. Вони відрікалися від спокійного мирського буття, родинного щастя і затишку. Завжди були готові пожертвувати життям заради свого друга, – підкреслив Семен Слав. – Жорстокі та суворі до своїх ворогів, козаки були добрими друзями, вірними товаришами, справжніми братами по відношенню один до одного, мирними сусідами до своїх соратників по ремеслу: українських і донських козаків».

На конференції були визначені й основні напрямки роботи та досягнення ЧКВ у галузі патріотичного виховання молоді Придністров’я. В поточному році Чорноморське козацьке військо виступило ініціатором проведення різноманітних цікавих заходів для городян. Велику увагу організатори надали спортивним змаганням. Козаки залучають молодь до участі у військово-спортивних таборах, де діти отримують заряд бадьорості, а головне, вчаться товаришувати, допомагати один одному. Протягом 2018 року козацьким військом також були проведені турніри з плавання, пейнтболу, стрільби з пневматичних і малокаліберних гвинтівок на кубок отамана столиці та кубок голови міста й отамана ЧКВ.

Не залишається поза увагою й організація культурних заходів: для дітей різного віку за півроку проведено екскурсії на меморіали слави, в різноманітні музеї республіки, у тому числі й до музею козацького війська. А для юних художників напередодні конференції станиця Балківська спільно з Тираспольсько-Дубоссарською єпархією провела конкурс малюнків на тему «Козаки в історії Придністров’я», в якому взяли участь учні закладів додаткової освіти міста.

Козаки виступають не тільки організаторами заходів для громадян республіки, вони також є активними учасниками різноманітних акцій і свят. Таким чином, представники Чорноморського козацького війська завжди підтримують проведення святкового параду до Дня Республіки, патріотичної акції «Безсмертний полк» та інших державних заходів.

Нині козацьке братство, як і сотні років тому, – це єдиний механізм, який відстоює честь і правду, єдність і волю народу. Його діяльність служить зміцненню держави та згуртуванню населення, сприяє збереженню та розвитку традицій і культури козацтва та всього придністровського народу.

Світлана   ОДЕСЬКА.