У жнива турбота одна – зібрати урожай сповна

Жнивна пора настала для хліборобів республіки. Минуло близько трьох тижнів, як вивели вони комбайни на обмолот зернових. Тепер важливо зібрати вирощений урожай без утрат. Погода дала шанс – треба встигнути його використати. І хлібороби працюють, не покладаючи рук.

У налагодженому ритмі триває збирання зернових у Торгово-промисловій фірмі (ТПФ) «Интерцентр Люкс». До збирання рапсу та зернових культур тут приступили на початку другої декади червня. Минулого тижня, коли ми побували в господарстві, головний агроном Геннадій Дмитрієв розповів, що господарству необхідно зібрати 864 га рапсу, 371 га ячменю та 2 012 га пшениці. Поскаржився на погодні умови нинішньої весни, через які урожайність знизилася відсотків на 25.

У день нашого приїзду три комбайни Нью Холланд, на яких працювали брати Сергій та Іван Стародуб, брати Севастян і Сергій Кицканян та Анатолій Камінський з напарником Миколою Котцем, косили ячмінь. По черзі вони несли варту на протипожежному комплексі, оснащеному трактором з плугом і бочкою з водою.

Першим під’їхав на край поля Сергій Стародуб. Він зауважив: «І раніше мені доводилося працювати на комбайні. Але на цьому – одне задоволення». У кабіні його великої машини досить просторо і комфортно, передбачене місце для напарника, працює кондиціонер, а також встановлена магнітола – на улюблених радіохвилях звучать пісні та новини. Праворуч від механізатора розташована панель управління цією багатофункціональною машиною. На запитання про те, чи складно керувати такою технікою, Сергій відповідає, що для нього це досить просто. З кабіни відкривається широкий огляд. Комбайн плавно рухається по полю, акуратно підбираючи колосся. За спиною крізь скло видно, як наповнюється бункер.

Сергій розповів, що працює в ТПФ «Интерцентр Люкс» давно. Після закінчення школи здобув професійну освіту в Карагашському СПТУ. Три роки працював на комбайні «Дон» і вже сім років трудиться на теперішньому. Разом з ним працює брат, який закінчив Лиманське СПТУ і теж залишився працювати у рідному селі. Ось так удвох з року в рік збирають брати хліб. Сергій походить з місцевих, народився і живе з сім’єю в селі Новокотовське. Вставати доводиться рано, щоб о сьомій ранку бути на робочому місці. У поле виїжджають відразу ж, як висохне роса, і працюють до пізнього вечора. До такого графіку чоловік, як і інші механізатори, звик, працювати на землі йому подобається. Умови праці в господарстві з кожним роком поліпшуються. Двічі на день механізаторам привозять у поле гаряче харчування

На кромці поля в очікуванні сигналу від комбайнів рівним рядом стояли «КамАЗи». За кермом кожного – досвідчені водії, хоча за віком – зовсім молоді. Олександр Маслій, Віктор Сірик, а також наймолодший Євген Мельник – кожен з них на своєму місці, кожен уболіває душею за спільну справу.

Поки чекали сигналу на завантаження машини намолоченим зерном, поговорили з Євгеном Мельником. У нього в той день народився син, названий на честь батька. У його родині це друга дитина, а старша – донька Евеліна. Глава сімейства народився в Бендерах. Після закінчення СПТУ працював водієм на автобазі, але 2007 року (за спільним з дружиною рішенням) переїхали в село Володимирівку. З тих пір працює наш герой у ТПФ «Интерцентр Люкс». Минулого року він сам зібрав свій КамАЗ, який довгі роки стояв під парканом у дворі гаража. Тепер Євген із задоволенням на ньому працює, знає, що техніка надійна, не підведе.

На іншому полі Максим Мунтян, Григорій Кірка та Едуард Гуска на «Донах» збирали рапс. Тільки-но комбайни, закінчивши роботу, виїхали з поля, як за ними пішов плуг. Цього дня на тракторі Джон Дір вела оранку зябу оборотним плугом сім’я Ангелових – Іван Іванович і його син Олексій.

Того ж таки дня ми відвідали й невелике сільськогосподарське підприємство «Галтера». Воно обробляє 220 гектарів ріллі. Директор господарства Лазар Терзі перебував на полі разом з управляючим Володимиром Тарнавським. Він розповів, що ячмінь уже в засіках, триває збирання останніх гектарів зернового гороху, потім перейдуть на пшеницю. На краю поля директор показав сліди трактора, який навесні сіяв горох. Через відсутність дощів, у місцях проходу коліс трактора цінна білкова культура так і не зійшла, тому і врожай буде нижчий від очікуваного.

У жнива хліборобові турбота одна – швидше зібрати урожай сповна. Для якнайшвидшого завершення збирання зернових, рапсу та інших культур дуже потрібна хороша погода, а люди вже не підведуть.

Анатолій   ГАЇНА.