Журналiст – бiльше, нiж професiя

Наше швидкоплинне життя – це люди та події, що відбуваються навколо щохвилини. Участь у різноманітних заходах, спілкування з їх учасниками, зацікавленість до всього нового, незвіданого та гаряче бажання розповісти про все суспільству – це не опис людини, яка веде активний спосіб життя, це професія, яка має назву журналіст.

Щороку в нашій республіці ряди вже досвідчених працівників цієї професії поповнюють нові дипломовані фахівці журналістської спеціалізації. Минулого тижня ПДУ ім. Т. Г. Шевченка «випустив у світ» 22 молодих журналіста, які на урочистому врученні дипломів отримали свій перший заповітний документ про закінчення вищого навчального закладу.

Життя кореспондентів, операторів, редакторів та інших фахівців цієї галузі наповнене безперервними подіями, змінами, обов’язком брати на себе відповідальність за певні вчинки. Чотири роки тому рішення освоїти цю спеціалізацію й бути причетною до світу засобів масової інформації вирішили понад 20 молодих, ще не досвідчених першокурсників, але з чітко поставленою метою – стати справжніми журналістами. Про цілеспрямованість студентів і бажання професійно оволодіти своєю справою, свідчать результати навчання. З усіх студентів бакалавріату денного та заочного відділення, що проходили підготовку за направленням «Журналістика», дипломи з відзнакою здобули 10 випускників.

Справжній журналіст має бути «універсальним» – досконально знати рідну мову та літературу, мати широкий кругозір, розумітися на політиці, економіці, бути обізнаним з культурою, екологією, природознавством тощо. Кожен день студента-журналіста, крім вивчення теорії, містив незвичайні практичні завдання, що супроводжували його протягом усього навчання. Інтерв’ю з цікавою особистістю, створення авторського проекту на радіо, написання аналітичних статей, зйомка сюжетів для новин, розробка проектів власних друкованих ЗМІ (газет, журналів) – все це є неповним переліком того, що виконують студенти кафедри журналістики.

Досить значним внеском у засвоєння професії є практика, яку студенти проходять щоліта в різноманітних ЗМІ нашої республіки. Таким чином молоді фахівці мають можливість спробувати себе в різних галузях журналістики та визначити той напрямок роботи, який їм найбільше підходить. Як правило, після такої практики у студентів залишається дуже багато емоцій і загальне розуміння того, що являє собою ця професія. Крім здобутих навичок, це гарна можливість знайти собі постійну роботу за фахом, і вже під час навчання в університеті працювати в ЗМІ республіки та накопичувати досвід.

Захист кваліфікаційних робіт і здача державних іспитів для студентів будь-якої спеціальності – надзвичайно хвилюючий і відповідальний день. Випускники представляють комісії не тільки роботи наукового характеру, а й творчі проекти. Саме так: на цій кафедрі вперше демонструвалися деякі (сьогодні вже відомі) телевізійні передачі чи радіопрограми, які свого часу були дипломними розробками випускників філологічного факультету.

Нині головою екзаменаційної комісії виступив головний редактор республіканської газети «Адевэрул Нистрян» Сергій Санду. Напередодні вручення дипломів кореспондент нашої газети задав йому декілька запитань щодо випуску журналістів 2018 року.

— Як Ви оцінюєте підготовку студентів, які навчаються за направленням «Журналістика»?

Мені дуже сподобалися відповіді фактично кожного студента. Змістовними вони були як у магістрів, так і у студентів, що навчалися за курсом бакалавріату. Дуже радує, що всі ці, вже дипломовані, фахівці працюють у сфері журналістики, а це значить, що вони не помилилися з вибором своєї професії, і всі зацікавлені стати професіоналами своєї справи, не без винятків, звичайно, але більшість.

— Що було нового та цікавого саме для Вас, що Вам приніс досвід статусу голови екзаменаційної комісії?

На мій погляд, студенти показали досить глибокі знання, з огляду на те, що деякі питання навіть для мене самого були в якійсь мірі новизною. Певні знання я освіжив і для себе дізнався, що існують деякі поняття і терміни, яким сьогодні навчають студентів. Адже інформація постійно оновлюється, і завжди потрібно бути в курсі цих змін.

— Як Ви вважаєте, фахівці цього випуску зможуть виконувати свої обов’язки журналіста з належним професіоналізмом?

Практично з кожним студентом я був знайомий і до іспитів, адже ми вже давно колеги, працюємо разом, в одній сфері. Тому мені було і простіше, і цікавіше спілкуватися з ними, для мене це були не просто люди, які «прийшли з вулиці». Я бачив цих студентів вже в роботі, тому думаю, що це гідний випуск, вони показали хороші знання.

Підсумком кількох років наполегливої плідної праці, безсонних ночей підготовки до іспитів і заліків, а також успішно пройденої практики та виконання інших різноманітних завдань, безумовно, є бажане вручення дипломів. Слова вдячності за знання та безцінний досвід, якого набули випускники в університеті, висловила випускниця кафедри журналістики Ольга Ворончихіна: «Ми дякуємо нашим викладачам за те, що вірили в нас, давали стимул і надихали на пізнання нового. Спасибі, що іноді були до нас лояльні, і не давали спуску, коли це було необхідно. Ми ніколи не думали, що педагог може бути тобі другом і, навіть, колегою, але філологічний факультет ламає всі стереотипи».

Своїми емоціями та спогадами про роки навчання в університеті поділилися й інші випускники кафедри журналістики. Чим ця професія відрізняється від інших, у чому її цікавість і незвичайність, чи складно здобути червоний диплом, чого можна дізнатися за роки навчання в університеті? На ці та інші запитання давали нам свої відповіді дипломовані фахівці.

Ольга Голованова, випускниця денного відділення кафедри журналістики (червоний диплом), співробітник «Першого Придністровського» телеканалу: «Ще в 10 класі я зробила свій вибір на користь журналістики. Думала собі: «Літературу я люблю, писати – подобається, спробую поступити, подивимося, що з цього вийде». Все задумане вдалося, і жодного разу я не пошкодувала, що обрала цю спеціальність. Що це «моє» зрозуміла, коли після першого курсу вирушила на практику. Набуті навички та вміння допомогли мені впевнено почуватися в професії. Вже майже 2 роки я працюю на телебаченні, думаю, що без університетських знань нічого б не вийшло».

Денис Довганюк, випускник денного відділення кафедри журналістики (червоний диплом), співробітник «Радіо 1»: «Звичайно, професія журналіста – цікава! По-перше, ти розвиваєшся в усіх галузях, оскільки потрібно бути обізнаним з усіх боків. По-друге, це престижна професія, в якій є кар’єрне зростання. До того ж, головним плюсом є те, що можна познайомитися з різними цікавими людьми. З початку навчання я захоплювався фотографією і гаряче хотів стати фотокореспондентом. Недарма кажуть, що мрії збуваються: мені вдалося на 3 курсі обіймати цю посаду в нашому університеті. Це було для мене дивом, я багато чому навчився і «набив руку» на фотографії, тепер розвиваюся далі. Сьогодні я вже співробітник державної радіостанції».

Ірина Жекова, випускниця денного відділення кафедри журналістики (червоний диплом), співробітник «Першого Придністровського» телеканалу: «Під час навчання найважливішим для мене було, щоб університет надавав багато практики, тому що в нашій спеціальності це є першочерговою необхідністю. Практика дає шанс швидше знайти роботу, ми глибше знайомимося зі специфікою того чи іншого ЗМІ. Це, в свою чергу, вимагає всебічної теоретичної підготовки, щоб бути фахівцем, який у майбутньому здатний виконувати будь-яку роботу. Кореспондент, відеооператор, монтажер і т. і. – все це може зосереджуватися в одній людині. Саме це і відрізняє нас від інших фахівців».

Вікторія Чорба, випускниця денного відділення кафедри журналістики (червоний диплом): «Університет – це чудовий, цікавий і важливий етап у нашому житті, завдяки якому ми розвиваємося, дорослішаємо, отримуємо нові знання, перший самостійний життєвий досвід та незабутні емоції. За ці роки я встигла відчути себе справжнім журналістом, тому що протягом навчання працювала в прес-центрі університету. Після здобуття диплому, я прагну продовжити навчання в магістратурі, спеціалізуючись також у галузі журналістики, оскільки цей рівень надає право обіймати керівні посади, взагалі допоможе збагатити багаж необхідних і цікавих знань, які сприяють розвитку  та збагачення кругозору.

Олександра Станілєску, випускниця денного відділення кафедри журналістики, прес-секретар глави держадміністрації м. Тирасполь і м. Дністровськ: «Роки навчання в університеті були пізнавальними та цікавими, вони подарували мені безліч відкриттів. Але найбільше запам’яталися моменти, коли я брала активну участь у різноманітних конкурсах, поїздках і громадсько-політичних заходах. Залишаться в пам’яті мої друзі-одногрупники та викладачі, пари з якими «пролітали» швидко та нетрадиційно. Мене часто запитують, чому саме журналістика? Що в ній особливого? Я не розуміла цього, поки не закінчила університет. Тепер, маючи цікаву та надзвичайно відповідальну роботу, я впевнено можу сказати, що зробила правильний вибір. Адже журналістика – це спосіб життя, творчий, багатогранний та захоплюючий».

Серед щасливих випускників, які з гордістю тримали в руках дипломи про закінчення університету, була і кореспондент нашої газети, автор цих рядків – Тетяна Букіна. Отже, користуючись нагодою, зі сторінок газети я хочу подякувати всьому університетові та своїй кафедрі за незабутні студентські роки, за улюблену роботу, яку маю завдяки професії журналіста. Спасибі тобі, моя alma mater!