Електрика в атмосфері. Звідки вона?

У червні розряд кульової блискавки завдав значних руйнувань школі села Бичок. Як могло таке статися, чи є можливість убезпечити себе в подібній ситуації? Що спричиняє грозову діяльність? І звідки в хмарі стільки енергії, що її можна порівняти з кількістю, спожитою всіма жителями США за 20 хвилин?

Купчасто-дощові хмари висотою 6 – 9 км, часто мають характерний вигляд ковадла. І це перша ознака того, що триває потужний розвиток купчасто-дощової хмарності. Наскільки потужні заряди утворюються в хмарі, можна судити по силі струму блискавки, що досягає від 10 до 500 тисяч ампер, а напруга коливається від 10 млн до 1 млрд вольт.

Температура блискавки становить 30 000 °C, що в п’ять разів вище, ніж на поверхні Сонця. Від такої високої температури молекули повітря розлітаються, а саме повітря розширюється з надзвуковою швидкістю й утворює ударні хвилі. Оглушливий гуркіт цих хвиль і називається громом. Знаючи, що швидкість звуку помітно менша від швидкості світла, за різницею спалаху і приходу звукової хвилі грому неважко підрахувати відстань, на якій стався спалах блискавки.

Існує багато видів блискавок, ми ж зупинимося на трьох з них, які найбільш часто зустрічаються. Це найнебезпечніші – лінійні та стрічкові, що б’ють з хмари в землю, і значно менш небезпечні всередині хмари, їх розряд відбувається безпосередньо у хмарі. Окремо варто згадати незвичайні та досить рідкісні кульові блискавки. Кульовими блискавками стають електромагнітні вихори, утворені під час проходження розряду лінійної блискавки.

Ще рідше спостерігаються абсолютно прозорі кульові блискавки, у яких ледве проглядається тільки окружність оболонки. Зрозуміло, що вдень або на яскравому світлі така блискавка була б зовсім невидимою. Але часто кульова блискавка чітко виділяється, сяючи білим, червоним, жовтим або оранжевим кольором. Рідше зустрічаються зелений, синій і фіолетовий кольори. І вже зовсім рідко трапляються кульові блискавки сірого чи чорного кольору.

Час «життя» кульових блискавок – від десяти секунд до декількох хвилин. Закінчується воно вибухом або ж непомітним зникненням блискавки. Траєкторія руху кульової блискавки непередбачувана для людини, вона може рухатися навіть проти вітру. Знаючи, що її основа – електромагнітний вихор, стає зрозумілою здатність кулі проникати крізь скло, утворюючи невеликий отвір, крізь одяг і взагалі через будь-які діелектрики. Відомі випадки появи кульової блискавки в салоні літака, що летить, причому без порушення герметичності.

На щастя, кульові блискавки спостерігаються рідко, чого не скажеш про лінійні, які прошивають атмосферу Землі близько 8 мільйонів разів на день. Імовірність того, що в людину влучить блискавка, зовсім невелика. Але кожного року від ударів блискавок у Росії гине 550 осіб, у США – близько 600. Середнє число жертв у всьому світі коливається від 6 000 до 24 000 на рік. Цікаво відзначити, що багатьом людям після удару блискавки «щастить». Наприклад, у США після «вогняного поцілунку» залишаються живими близько 900 чоловік за рік. Наслідки впливу блискавки на людину безпосередньо пов’язані зі спротивом організму, його органів і тканин. Що він більший, то важчі наслідки.

Якщо ж блискавка влучає прямо в голову, то тут наслідки ще серйозніші – від вибуху очей, коми та повної амнезії до дивацтв у манерах і поведінці. Харольд Дін у штаті Міссурі прославився тим, що перестав відчувати холод. Він навіть взимку ходить у майці. У Елен Вард з Англії з’явився майже собачий нюх. Вона на спір по запаху знаходить предмети, до яких хтось доторкався. Гюнтер Лунге з Берліна почав легко виконувати математичні обчислювання – усно множити шестизначні числа. Іншими словами, блискавка допомагає відкривати людям надможливості. А в лісника зі штату Вірджинія (США) Роя Саллівана за 35 років блискавка вдаряла 7 разів. За таке «досягнення» він потрапив у Книгу рекордів Гіннесса, однак надзвичайних здібностей так і не набув.

Блискавки непередбачувані, й повністю убезпечити себе від них неможливо. Але запобіжних заходів варто вжити. Отже, не ховайтеся під деревом – блискавки частіше б’ють у більш високі об’єкти. Краще відійти від дерева на відстань, що удвічі перевищує його висоту. Це вбереже від крокової напруги. Потрапляючи в землю, блискавка «розтікається», її імпульсний струм створює різницю потенціалів на поверхні: так звану «крокову напругу». Напруга тим менша, чим далі ви перебуваєте від місця удару.

Якщо гроза застала вас у відкритому полі, присядьте, згорбившись, навпочіпки. Ноги тримайте разом, пам’ятаючи, що крокової напруги ніхто не відміняв. Пріоритетним завданням є віддалення від можливих зон попадання розряду. Віддалятися треба не менш, ніж на 150 – 200 м. І, звичайно, не можна ховатися під поодинокими деревами. Не стійте під парасолькою, не тримайте в руках вудку і відійдіть подалі від металевих предметів.

Можна перечекати грозу в машині чи автобусі – їхні металеві оболонки створюють захисний екран, названий вченими «кліткою Фарадея». Всередину неї блискавка не проникає, а «стікає» в землю. Перебуваючи у будинку, вимкніть електроприлади та газ. Не виглядайте з вікон. Не розпалюйте вогонь у печі чи каміні – грозовому розряду простіше пробити гаряче повітря.

Під час грози не користуйтеся мобільним телефоном. Працюючий телефон випромінює електричний заряд і тим самим притягує блискавку. Уникайте водойм! Якщо гроза застала вас у воді, якомога швидше постарайтеся залишити водойму: зона ураження має радіус близько 100 метрів від місця удару блискавки.

При появі кульової блискавки повільно віддаляйтеся від небезпеки на велику відстань, не повертаючись до блискавки спиною і не роблячи різких рухів. Але, якщо куля знаходиться зовсім близько і рухається у вашому напрямку, негайно замріть, витягнувши вперед руки й затамувавши подих. Не кидайте в блискавку ніякі предмети, бо в разі зіткнення з ними куля вибухне. Поведінка вогняної кулі непередбачувана, щоб з упевненістю стверджувати, що описані методи повністю вбережуть вас. Однак вони допоможуть значно знизити ймовірність смертельного удару.

Якщо трагедія вже сталася, то укладіть потерпілого на підлогу, викличте швидку допомогу. При зупинці серця, робіть штучне дихання аж до прибуття лікарів. Якщо потерпілий не втратив свідомості, покладіть йому на голову вологу тканину. Будь-які опіки накрийте стерильними пов’язками. Навіть якщо видимих пошкоджень немає, звернутися до лікарів слід обов’язково, адже наслідки удару блискавки можуть проявитися не відразу. Не треба жартувати з природою, адже її сили набагато більші, ніж ми думаємо.

Трагічний інцидент з блискавкою стався в місті Брешіа, в Італії 1769 року. Блискавка влучила в церкву святого Назарія, підпаливши 90 тонн пороху у сховищах. У результаті вибуху загинули 3 000 чоловік, була знищена шоста частина міста. Зовсім недавно, в серпні 2016 року, блискавка вбила понад 300 диких оленів у Норвегії.

Оцінити кількість енергії кульової блискавки дозволяє пригода біля міста Перечина в Закарпатті, що трапилася в серпні 1962 року, коли близько 11 години вечора в корито з водою для худоби влучила кульова блискавка розміром з тенісний м’яч. За десять секунд вода з ночов повністю википіла, а на дні корита залишилися зварені жаби. Води в кориті було близько 110 літрів. Розрахунок показує, що для нагрівання та випаровування такої кількості води потрібно затратити близько 80 кВт/год енергії, тобто близько місячного електроспоживання невеликої квартири. Енергія такої кульової блискавки виявилася досить значною, але лінійні блискавки, що породжують кульові, можуть мати значно більше енергії.

Приборкати суворий норов блискавок людині не вдалося. Проте убезпечити своє життя – цілком реально. Для цього треба мати надійний громовідвід. Витрати невеликі, а ефект – значний.

Віталій   КОЛЬВЕНКО.