Психологія стосунків

ВІД КОГО ТРЕБА ТРИМАТИСЯ ПОДАЛІ

Є категорії людей, які начебто нічого поганого нікому не роблять, але при цьому примудряються зіпсувати вам настрій або навіть ускладнити життя. Як навчитися їх розпізнавати і не пускати у своє коло спілкування?

Нас оточує така кількість людей, що, здавалося б, дуже просто обрати тих, з ким легко і приємно підтримувати дружні стосунки. Однак, далеко не завжди вдається відразу зрозуміти, що за людина перед вами. У деяких випадках взаємини складаються нормально, але всередині чомусь залишається неприємний осад. По суті, це дивне почуття невдоволення є пригніченим криком інтуїції, яка марно намагається довести до вашої свідомості думку про те, що від цієї людини краще триматися подалі. В яких ситуаціях необхідно прислухатися до свого шостого почуття?

НЕ В МІРУ ПОЗИТИВНІ

Людина, яка весь час посміхається, у багатьох викликає лише позитивні емоції. Здається, що вона завжди рада бачити вас і готова віддати останню сорочку, якщо буде потрібно. Однак, звернувши увагу не на форму, а на зміст зв’язків, ви побачите, що на будь-яке прохання про допомогу надмірно «позитивний» знайомий реагує одним і тим же чином: «Вибачте, зараз ніяк не вийде. Але ви не турбуйтеся, все буде добре. Тримаю за вас кулачки!»

Спілкування з вічно усміхненою людиною створює ілюзію, що вона буде поруч завжди – стільки випромінює вона теплоти та привітності. Стрімко розвивається дружба (або, що ще гірше, – роман) і призводить до того, що з іншими друзями та знайомими ви починаєте спілкуватися все рідше і більш неохоче.

Навіщо вислуховувати скарги про чужі проблеми, якщо поруч є безжурна людина-свято? Деякий час відносини з нею заряджають вас енергією та прекрасним настроєм. Але настає момент, коли «позитивний» сам переключає свою увагу на новий об’єкт, а вам дістаються лише короткі вітання і банальні компліменти. Ви вважаєте таку розв’язку несправедливою? Насправді такий фінал цілком закономірний, адже свято не може тривати вічно.

ВІЧНО НЕЩАСНІ

Ця категорія людей змусить вас постійно відчувати провину за те, що у вашому житті є щось гарне. Почувши нейтральне запитання «Як справи?», вони роблять скорботне обличчя, в очах застигають сльози, а голос глухо оповідає про тяготи й негаразди. Якщо ж ви почнете уникати цього питання, щоб не вислуховувати довгих і сумних сповідей, вас можуть звинуватити в черствості й обмеженості. Будь-яку допомогу або пораду, надану вами, ці «нещасні» люди схильні знецінювати. Адже, якщо якась з їхніх проблем раптом вирішиться, вони позбудуться можливості насолоджуватися своїми нещастями.

Найнеприємніше в тому, що їхні «нещастя» мають досить поверховий, несуттєвий характер і, як то кажуть, поруч не стоять з тими, які випадають на долю інших людей. Наприклад, така людина може скаржитися на те, що в найближчих магазинах немає сиру, з якого виходять найсмачніші пухкі сирники. Тому їй доводиться з трьома пересадками їздити на ринок, де такий сир продають. А коли ви, терпляче вислухавши її гастрономічні пригоди, спробуєте поділитися з нею проблемами свого здоров’я чи взаєминами з начальником, «нещасна» обдарує вас поблажливим поглядом. Довгий шлях за сиром – ось де проблема! А засмучуватися через роботу чи хвору спину – слабкість і легкодухість. Відносини з «нещасними» людьми надзвичайно енерговитратні й безглузді. Вони «з’їдають» ваш час, надовго виводять з рівноваги та при цьому зовсім позбавлені будь-якого позитиву.

НАДМІРНО ЦІКАВІ

Якщо потрібно дізнатися, як справи у дочки вашого головного бухгалтера або сусідки, яка живе трьома поверхами вище, досить просто зателефонувати «цікавій» людині. Вона завжди в курсі того, що відбувається в житті інших, навіть якщо майже незнайома з цими людьми. З одного боку, «цікаві» люди – джерело інформації, в порівнянні з яким «Вікіпедія» – кишеньковий словничок. З іншого – спілкуючись з ними, ви мимоволі стаєте одним з героїв пліток і домислів. Ця категорія людей абсолютно позбавлена почуття такту, і якщо ви випадково згадаєте про щось, що не хотіли б детально обговорювати, «цікавий» знайомий вдасться до справжнісінької психологічної атаки. Він буде ставити навідні запитання, висловлювати припущення і намагатися вловити тінь хоч якої-небудь емоції на вашому обличчі, яка підкаже йому правильну відповідь.

Якщо ви проявите непохитність, він обдзвонюватиме ваших родичів і друзів, попутно залучаючи їх до обговорення інформації, що зацікавила його. Загалом, від настирливих папараці відмахуються, як від знахабнілих мух, або обливають водою, побачивши місце їхньої засідки зі свого вікна. Якщо ви не готові до таких радикальних дій, візьміть за правило постійно посміхатися (варто повчитися цього мистецтва у «позитивних») і на всі запитання відповідати: «У мене все прекрасно, а у вас, що нового?»

НЕБЕЗПЕЧНО ФАНАТИЧНІ

Коли такі люди говорять, створюється враження, що вони виносять вирок. Причому незалежно від теми розмови. Наприклад: «Одяг маленьких дітей слід щодня кип’ятити» або «Всі, хто носить короткі спідниці, горітимуть у пеклі». Здавалося б, можна не зачіпати під час спілкування теми політики, виховання, релігії, здоров’я, а говорити виключно про погоду та природу. На жаль, яку б нейтральну тему ви не вибрали, розмова завжди загострюватиметься. Ваша миролюбна пропозиція залишитися кожному з вас при своїй думці зустріне жорстку відсіч. Ніякі наукові факти й розумні аргументи також не будуть сприйняті «фанатичною» людиною. Їй потрібно, щоб її не просто вислухали, а неодмінно погодилися з нею і поповнили ряди прихильників її субкультури.

«Фанатичні» люди здатні на різноманітні прояви агресії – від словесних образ до застосування фізичної сили. Через їхню емоційну нестійкість ви можете з розряду гарних знайомих миттєво потрапити в категорію смертельних ворогів. Тому вже на початку спілкування з ними необхідно поводитися так, як ніби ви опинилися на мінному полі: шукайте шляхи відступу і акуратно відповзайте на безпечну відстань.

Єлизавета   ЮР’ЄВА.