Життя у фотознімках

«Обличчя нашої молоді» – під такою назвою у столичному кінотеатрі «Тирасполь» відбулася презентація фотовиставки. Її головними героями стали юнаки та дівчата віком від 15 до 22 років. Молодь Тирасполя та села Варниці познайомилася, навчаючись разом техніці та мистецтву фотографії.

Побачити світ через фотооб’єктив очима молодих і активних людей, дізнатися про життя молоді з різних регіонів у фотокадрах для глядачів стало можливим завдяки 40 учасникам виставки. На заході було представлено 80 ексклюзивних робіт. На перших, ще трохи невмілих фотознімках, можна побачити набережну Тирасполя, найбільш відомі та привабливі архітектурні споруди міста. Через ці роботи яскраво проявляються інтереси молодих людей, їхні погляди на навколишній світ.

За словами соціального педагога Олени Котик, фотовиставка організована в межах проекту ПРООН. «У рамках цього проекту молоді люди мають доступ до якісних соціальних послуг, а також спільно знайомляться з об’єктами історичного та культурного значення», – розповіла вона.

Свій творчий потенціал у мистецтві фотографії учасники заходу реалізували та продемонстрували в трьох номінаціях:

— «Я і моє місто» – це селфі-фотографії на тлі природних, архітектурних та історичних об’єктів Тирасполя та Варниці;

— «Випадковий кадр» – цікаві фотографії, зроблені в найнесподіваніший момент, зупинена мить нашого швидкоплинного життя.

— «Обличчя нашої молоді» – безпосередньо тема цієї фотовиставки.

Кожна фотографія, представлена на заході, відрізняється своєю оригінальністю. Виставка вийшла багатогранною, яскравою й цікавою, незважаючи на різні стилі авторів, вона віддзеркалила сьогоднішнє життя, в тому числі молодих людей на обох берегах Дністра.

На відкриття фотовиставки запросили професійного фотографа з 40-річним стажем Михайла Блонштейна. Він прокоментував авторам їхні перші роботи, дав поради та рекомендації творчій молоді. А також запросив усіх присутніх залишитися після заходу на майстер-клас. За його словами, фотографія має своє власне життя, але воно залежить тільки від автора фотознімка. Молодь просто не могла втратити такий рідкісний шанс, й одразу погодилась на пропозицію.

Міхай Желєв, один із учасників експозиції, мріє про те, щоб здійснити кругосвітню подорож і зробити таку кількість цікавих знімків, щоб видати авторський альбом. «Цей проект змінив моє життя, у мене з’явилося нове захоплення – фотографія. Мені подобається нібито зупиняти й закарбовувати миті, рухи, вирази облич і залишати їх на пам’ять у вигляді фотографій. Коли перебираєш старі знімки, то згадуються почуття, обставини та настрій, які відчував саме тоді, коли дивився крізь об’єктив», – захоплено розповів Міхай.

Шляхом голосування спільної комісії з-поміж фахівців-фотографів та самих молодих людей будуть обрані кращі фотографії, а їх авторів планують заохотити цінними призами.

Анастасія   КАЛІОН.