ПОКОРИТЕЛІ спортивних вершин

Республіканський спортивний реабілітаційно-відновлювальний центр інвалідів (РСЦ) активно здійснює підготовку кваліфікованих спортсменів з метою участі у міжнародних змаганнях високого рівня. Результати виступів спортсменів на Європейських юнацьких іграх у Чехії, які проходили в м. Брно з 6 по 10 червня, засвідчили, що робота, яка проводиться організацією, відповідає найвищим вимогам. У цих іграх наші спортсмени брали участь у змаганнях з плавання.

Змагалися 73 плавця з 8 європейських країн. Наш Сергій Сироваткін фінішував другим на 100-метрівці брасом і на дистанції 50 м вільним стилем. Його брат Андрій Сироваткін показав третій результат на дистанції 50 м брасом і на 100-метрівці на спині. Можливість взяти участь у цих іграх з’явилася завдяки високим результатам у відкритому чемпіонаті Білорусі з плавання серед інвалідів по зору і опорно-руховому апарату (ОРА), де спортсмени виконали кваліфікаційні нормативи, які дають їм право виступити на чемпіонаті Європи з плавання серед інвалідів по зору і ОРА в Ірландії в серпні 2018 року.

З 27 червня по 2 липня в Берліні (Німеччина) відбувся міжнародний турнір з легкої атлетики серії Гран-прі серед спортсменів-інвалідів, у яких взяли участь 400 учасників з понад 30 країн світу. Учасники змагалися в бігу, стрибках у висоту, довжину, у штовханні ядра, метанні диска і списа. Програма передбачала також гонки на колясках. Придністровський параспортсмен, тотально незрячий Євген Ягудін у змаганнях зі штовхання ядра виступав в об’єднаній групі, де були сліпі, слабозорі та спортсмени з порушеннями інтелекту. Чоловік посів 8 місце, показавши результат 9 м 12 см. Серед незрячих спортсменів він був другим після метальника з Бразилії. Для нього це були перші змагання такого рівня. Спортсмен підтвердив необхідний кваліфікаційний норматив, який становить 7 м, що дає йому право виступати на чемпіонаті Європи з легкої атлетики серед інвалідів по зору і ОРА, який відбуватиметься в Берліні в серпні 2018 року. Необхідно зазначити, що ці спортсмени своїми результатами вже підтвердили нормативи, які дають право на участь у XVI Паралімпійських літніх іграх (Токіо 2020).

Не зважаючи на складну економічну ситуацію в республіці, всі витрати на участь спортсменів у міжнародних змаганнях фінансуються з бюджету Єдиного Державного Фонду соціального страхування, завдяки чому спортсмени з обмеженими можливостями змогли успішно виступити на змаганнях високого рівня, показати свої досягнення, презентувати свою державу на міжнародній арені.

Юлія   ПОНОМАРЕНКО.