Навколишнє середовище – це ми з вами

22 червня Президент ПМР Вадим Красносельський підписав Указ «Про оголошення 2019 року в Придністровській Молдавській Республіці Роком екології та благоустрою». Мета цього рішення – привернути увагу суспільства і держави до питань екологічного розвитку республіки, зберігати й примножувати біологічне різноманіття Придністров’я, забезпечити екологічну безпеку країни та реалізувати комплекс дійових заходів з упорядкування населених пунктів і територій Придністров’я.

«Уряду ПМР, – йдеться в документі, – необхідно:

– забезпечити в п’ятдесятиденний термін розроблення і затвердження республіканського плану заходів з проведення в республіці Року екології та благоустрою;

– під час розроблення проекту Закону ПМР «Про республіканський бюджет на 2019 рік» передбачити здійснення фінансування низки заходів, передбачених у затвердженому республіканському плані заходів з проведення в Придністров’ї Року екології та благоустрою;

– запропонувати громадським об’єднанням ПМР направити свої пропозиції в рамках підготовки республіканського плану заходів з проведення у Придністров’ї Року екології та благоустрою, а також взяти участь у його реалізації;

– забезпечити висвітлення у засобах масової інформації заходів Року екології та благоустрою».

Крім цього, буде розроблено графічне зображення (логотип) Року екології та благоустрою.

Необхідно нагадати читачеві, що два роки тому Президент РФ Володимир Путін оголосив 2017 рік в Росії Роком екології. З критикою цього рішення виступили відомий біолог, громадський і політичний діяч, академік Олексій Яблоков і лідер партії «Яблуко» Григорій Явлінський. Незважаючи на заявлені благородні цілі проекту, вони закликали відмовитися від безлічі намічених рекламних акцій і замість розмов про екологію запропонували своє бачення шляхів вирішення накопичених екологічних проблем.

Але країна підтримала свого Президента. До екологічних проблем привернули колосальну увагу суспільства. Комітет Державної Думи з екології та охорони навколишнього середовища подарував міністру природних ресурсів і екології Росії Сергію Донському гумові чоботи й запропонував прибратися в державі «всім світом».

Підсумки Року екології в РФ підбили 12 – 14 грудня 2017 року на V Всеросійському з’їзді з охорони навколишнього середовища в Москві. На ньому міністр Сергій Донський заявив про те, що протягом Року екології в різних заходах взяли участь понад 20 мільйонів чоловік, було проведено 1,5 тисячі просвітницьких заходів, ліквідовано майже сім тисяч звалищ і створено 16 зелених поясів.

Мабуть, тема «сміттєвої» реформи звучала того року частіше і голосніше за всі інші. Росіяни дуже активно відреагували на проблему. Активісти Загальноросійського народного фронту запустили інтерактивну карту смітників країни. І впродовж Року екології громадські діячі разом з органами влади, Росприроднаглядом і прокуратурою повністю ліквідували сім тисяч із них. «Це конкретний результат, – підкреслила заступник голови Держдуми РФ Ольга Тимофєєва в інтерв’ю громадсько-політичному виданню «Парламентская газета». – На початку 2017 року ми вважали, що несанкціонованих звалищ в Росії приблизно 20 тисяч, а коли почали займатися проблемою, то побачили, що вони скрізь, майже біля кожного села. Але ми не лякалися, а працювали. І якщо раніше у нас в лісосмугах були гори сміття і мотлоху, то нині там – чистота. Та найважливіше, щоб ці гори сміття знову не з’явилися. Для цього ми повністю реформуємо систему поводження з відходами, міняємо галузеві правила. Ми взяли «сміттєву» реформу під парламентський контроль і впродовж року налаштовували її механізми. Прийнято поправки до закону про відходи».

Для заохочення роздільного збирання і сортування різних відходів, макулатури, батарейок, пластику, скла та іншого для громадян було введено додаткове матеріальне стимулювання. Роздільне збирання і сортування відходів об’єктивно необхідне: щоб виділити корисні елементи сміття і не ховати їх на полігонах, а пустити в перероблення і вторинне використання. У січні 2017 року в Росії набула чинності заборона на захоронення алюмінієвих банок з-під напоїв, брухту і відходів, що містять чорні й кольорові метали та ртуть.

Велика увага приділялася також і охороні «зелених легенів» – лісів Росії. Держдумою був доопрацьований закон «Про лісові амністії», завдяки якому нині лісові території вже не скорочуються. Під особливий контроль були взяті землі особливо охоронюваних природних територій. Почалася реалізація Закону «Про Зелені щити» – в 16 регіонах навколо міст створено лісопаркові зелені пояси.

«Одним із наших завдань-максимум, – розповіла Ольга Тимофєєва, – було прийняття великого федерального Закону «Про відповідальне поводження з тваринами». Він повинен був спиратися на вже прийняті норми обліку та ідентифікації тварин, прописані в Законі «Про ветеринарію». Величезна робота, яку ми провели протягом 2017 року разом із захисниками тварин, юристами та експертами, була виконана недаремно. Ми змогли прийняти «точковий», але дуже важливий закон про захист тварин. Це поправки в Кримінальний і Кримінально-процесуальний кодекси РФ, які посилили покарання за жорстоке поводження з тваринами».

На цьому, здається, можна було б і підвести риску, якби не одне маленьке «але»… 2017-й рік минув у РФ як Рік екології, а Президент ПМР Вадим Красносельський оголосив 2019-й рік Роком екології та благоустрою. «Причепа» «благоустрою» в російській історії ще не було. Але були в історії РФ Роки благоустрою на регіональному рівні.

Так, Указом Глави Республіки Саха (Якутія) 2016 рік у цій республіці Саха (Якутія) був оголошений Роком благоустрою населених пунктів. Підбиваючи підсумки проведеного року, Голова Уряду Якутії зазначив: «Заходи Року благоустрою спрямовані на підвищення якості життя населення. Сьогодні можна констатувати, що наші спільні зусилля дали свої плоди. Значна частина роботи проведена на рівні муніципальних утворень. У реалізації заходів Року благоустрою взяли участь практично всі організації та підприємства».

За підсумками Року благоустрою населених пунктів у республіці відбулося нагородження за такими цікавими номінаціями, як «Краще оформлення центральної площі міста», «Краще оформлення фасадів будівель», «Краще облаштування пішохідних доріжок», «Краща організація освітлення вулиць», «Кращий дитячий майданчик», «Кращий спортивний майданчик», «Найкраще озеленення територій та облаштування парків, скверів».

Нам залишається не тільки сподіватися на вдале проведення в Придністров’ї Року екології та благоустрою, але і підтримати своїми активними діями всі його заходи. Тому що навколишнє середовище – це ми з вами. Тому що екологи переконані: журавель у небі – краще, ніж синиця в руках.

Євген   ПЛЕШКАН.