Вадим Красносельський: «Ми створимо надійну платформу для розвитку Придністров’я»

Повернемося в недалеке минуле. 7 червня чергове засідання Уряду ПМР було проведене за участю Президента республіки Вадима Красносельського та керівників Верховної Ради – спікера Олександра Щерби та віце-спікера Галини Антюфєєвої.

На тому засіданні Глава держави звернув увагу представників виконавчої та законодавчої гілок влади на необхідність розробки проекту стратегії розвитку республіки на найближчі вісім років. «Була критика з боку депутатів Верховної Ради та громадських організацій, які вказували на необхідність вироблення стратегічного документа, щоб знати, куди ми йдемо, чого хочемо досягти. Від програми виживання ми повинні перейти до програми розвитку», – підкреслив він.

Майбутній програмний документ, переконаний Вадим Красносельський, повинен базуватися на трьох фундаментальних засадах – політичній стабільності, економічній самодостатності та соціальній справедливості.

Причому перша складова частина документа повинна включати в себе не тільки внутрішньополітичну стабільність, але і консолідацію органів влади та суспільства. «Тільки завдяки внутрішній рівновазі та злагоді ми зможемо досягти й зовнішньої стабільності, до якої належать, звичайно, і переговорний процес, і наші відносини з сусідами, й вибудовування нормальних торговельних відносин з Європейським союзом і, в першу чергу, з Росією. Це буде підтвердженням вибору нашого народу, який на референдумі висловився за незалежність республіки та її подальшу інтеграцію з Росією», – висловив свою точку зору Глава держави.

Другий важливий фактор стратегії розвитку республіки – економічна самодостатність, опора на власні сили та ресурси, ліквідація бюджетного дефіциту, гарантування продовольчої безпеки. Завдання максимум на найближчу восьмирічку – відійти від дефіциту бюджету і «заробляти необхідне». Це й становитиме найбільший пласт роботи, вважає Президент. Однак, кроки в цьому напрямку вже зроблені. Як підтвердження факту Вадим Красносельський тоді навів приклад візиту іноземних послів у республіку: «У першу чергу, це Росія і Білорусь, але, крім того, це і багато європейських послів. Ми провели презентацію нашого інвестиційного законодавства, показали всім відкритість нашої економіки, відсутність сірих схем, будь-яких корумпованих механізмів. Важливо, що все це зацікавило Росію та міжнародних партнерів. Я бачу великий інтерес у наших партнерів вкладати в економіку Придністров’я, створювати робочі місця».

І, нарешті, третій напрям програми – соціальна справедливість. Її основа полягає в тому, що головна цінність нашого суспільства – це людина, її свободи та права, перш за все, соціальні. «Найголовніша цінність у республіці – наші люди», – сказав Президент. У цьому напрямку важливо продовжити вже проведену роботу по дотриманню прав людини й громадянина, підвищення заробітних плат і пенсій, стабільні виплати соціально незахищеним верствам населення.

На тому засіданні Уряду Вадим Красносельський дав органам державної влади доручення розпочати підготовку стратегії розвитку Придністров’я на період з 2019 по 2026 роки, залучаючи до цієї роботи громадські організації. За його задумом, розробка такої програми має стати платформою для спільної роботи Уряду та Верховної Ради, експертного співтовариства та громадськості. Для цього треба також приділити увагу вдосконаленню законодавчої та нормативної бази.

«Проблема полягає в тому, що 1,5 роки тому було неможливо думати й говорити про програму розвитку Придністров’я. Фактично рік-півтора ми жили за програмою реанімації республіки та створення механізмів для економічного зростання, на базі якого можлива програма матиме місце, як програма розвитку Придністров’я», – зазначив Глава держави.

Сьогодні, вважає він, спостерігається стабілізація в багатьох напрямках, ми ухвалюємо закони, здатні дати поштовх розвитку республіки. Однак, усе це має бути поєднане в єдиному документі, згідно з яким Придністров’я планомірно розвиватиметься. Цей документ повинен відповідати на головні запитання: куди рухається республіка і чого прагне досягти за різними напрямками?

Завдання щодо вироблення стратегії розвитку республіки, поставлене перед керівництвом країни, органами влади на місцях та громадськістю, Вадим Красносельський назвав масштабним, але здійсненним. Придністров’я має перспективи розвитку та економічного зростання. І щоб прискорити цей процес, спрямовувати його в потрібне русло і всіляко підтримувати, документально зафіксована програма розвитку на найближчі вісім років просто необхідна.

Кожне міністерство і відомство вже поставило перед своїми організаціями, установами та підприємствами завдання: розробити приблизний план розвитку цих організацій, установ і підприємств. Робота «на місцях» вже закінчена. Тепер міністерства і відомства з’єднують ці «фрагменти» в єдину картину.

Звичайно, виклали своє бачення розвитку редакції газети «Гомін» і ми. Подавати програму на папері повністю, коментувати та пояснювати – досить довго і нераціонально. Тому спробуємо розповісти читачам про найбільш цікаві для них моменти цього перспективного документа.

Насамперед, ми твердо переконані, що державним ЗМІ необхідно домагатися допомоги держави, в тому числі у формі організації відомчої передплати на республіканські газети органів державного і муніципального управління, державних і муніципальних установ, підприємств та організацій.

Далі: колектив редакції наполягає на тому, що необхідно домогтися якщо не повного, то хоча б часткового відновлення мережі кіосків з продажу друкованої періодики в республіці, як це було за радянського часу.

З метою популяризації газети та збільшення її тиражу, вже з наступного року ми почнемо проводити фестивалі газети «Гомін» по черзі у всіх містах і районах ПМР. Планується щороку створювати один новий телевізійний рекламний ролик, який пропагує наше видання на Першому Придністровському телеканалі. Крім того, в планах також поступове збільшення кількості номерів газети з кольоровим виконанням 1-ї і 12-ї сторінок: з 4 номерів у рік (як зараз) до 6 номерів у рік (у 2022 р.); 8 номерів у рік (до 2024 р.); 10 номерів у рік (у 2026 р.).

Співробітники редакції, як і раніше, шукатимуть можливості розповсюдження газети «Гомін» в Україні, насамперед, у прилеглих до ПМР районах Одеської та Вінницької областей.

Оскільки газета «Гомін» – тижневик, нам у найближчому майбутньому необхідно значно збільшити на її сторінках кількість і якість аналітики, оглядових матеріалів. Для цього необхідно частіше залучати до співпраці з нашим виданням відомих фахівців і експертів різних профілів.

Особливу увагу ми й надалі приділятимемо висвітленню життя та діяльності українців ПМР, розвитку Спілки українців Придністров’я, міських і районних товариств української культури. В тому числі будемо примножувати публікації художніх творів (прозових і поетичних) придністровських авторів, які пишуть українською мовою.

Ми плануємо впровадити в практику роботи прямі лінії з керівниками українських культурних об’єднань, мистецьких гуртів, з відомими українцями Придністров’я, представниками Посольства України в Молдові, а також з представниками органів державної влади ПМР, які займаються проблемами українців республіки.

Окремо хочеться сказати про розвиток сайту газети «Гомін». Восени ми готуємося відкрити окремий незалежний сайт видання. Зараз він розміщується на порталі ГУ «Приднестровская газета». Сайт планується наповнювати, насамперед, матеріалами культурного, просвітницького та освітнього характеру. Наступним кроком стане встановлення зворотного зв’язку сайту з українцями, які проживають в Україні, Польщі, Канаді, США, Німеччині, Чехії, Аргентині і т. д. Редакція планує створювати спільні форуми, брати участь у спільних обговореннях актуальних загальним проблем, тим самим збільшуючи кількість відвідувачів сайту та передплатників газети.

Наша мета – за допомогою сайту розширити контакт із сучасними активними читачами як у Придністров’ї, так і за кордоном, насамперед, в Україні. Ми хочемо чути від таких читачів проблемні запитання, отримувати від них оцінку наших матеріалів, вести з ними електронне листування.

Крім того, редакція не скасовує таких традиційних форм спілкування з читачами, як круглі столи, семінари, прямі лінії, читацькі опитування, анкетування, моніторинг, особисті зустрічі, спілкування в соціальних мережах, поштова переписка. Їхня тематика найрізноманітніша: підвищення актуальності змісту, поліпшення якості видання, збільшення числа передплатників, підвищення конкурентоспроможності та продажів газети «Гомін».

Більш докладно варто зупинитися на заходах, присвячених 30-річчю заснування газети «Гомін». Воно відзначатиметься 1 січня 2022 року. До цього часу наш колектив планує підготувати та видати друком дві біографічні книги (брошури) про ветеранів редакції газети «Гомін», які стояли біля витоків її створення і зробили великий внесок у розвиток видання. Йдеться про Михайла Івановича Чернегу та Володимира Олександровича Наумця.

Крім того, в наших планах підготовка короткометражного фільму про республіканську українську газету «Гомін» та її співробітників, які були причетними до видання на всіх етапах його історії. Редакція вже давно і неодноразово порушувала перед органами державної влади питання про заснування та видання дитячо-юнацького журналу чи газети українською мовою. Підставою для цього послужили численні звернення та прохання читачів.

Нарешті, було б непогано виготовити до 30-річчя видання календарі, прапорці, кепки, футболки та інші сувеніри з символікою (логотипом) газети. Вважаємо, що серед наших постійних читачів і потенційних передплатників (у тому числі й за кордоном) ця продукція мала б велику популярність.

До цього ж терміну ми плануємо докорінно омолодити кадровий склад редакції. З метою популяризації професії журналіста ми вже проводимо, а найближчим часом активізуємо організацію та проведення екскурсій для учнів освітніх установ ПМР. Для охочих, насамперед – з українською мовою навчання, проводитимуться зустрічі з колективом редакції. Згодом, можливо, і студії юного українського журналіста відкриємо.

Словом, планів маємо багато. Як вони будуть втілюватися в життя – покаже час.

Олександр   ЮШИН.