Ще раз про ромів

21 квітня в № 15 нашої газети ми опублікували матеріал «Інтеграція ромів – це крок їм назустріч», присвячений Міжнародному дню циган. У ньому йшлося про круглий стіл, проведений у рамках програми «Підтримка прав людини на обох берегах Дністра» представниками Управління Верховного комісара з прав людини Організації Об’єднаних Націй.

Мета того круглого столу полягала в підтримці циганського етносу Придністров’я та Молдови в його боротьбі за свої права. Учасники заходу розробили та обговорили «Програму підтримки ромів», яка передбачає шлях повноцінного розвитку діаспори ромів у нашому регіоні, в тому числі в таких сферах, як освіта, охорона здоров’я, підприємництво. Особливу увагу було приділено проблемам дискримінації жінок циганської національності.

Здавалося б, суспільство перебуває на правильному шляху. Але сталося непередбачене. 23 липня барон усіх циган Молдови Артур Черар розповів в ефірі радіостудії Sputnik про те, що молдавські цигани майже повністю виїхали з країни, повідавши, в які куточки світу заніс молдавських ромів міграційний вал.

Масовий виїзд населення з Молдови, насамперед, торкнувся циган. За інформацією барона Артура Чераря, Молдову покинуло до 90% циган. Причому географія їх «нової Батьківщини» охопила пів земної кулі, основний напрямок – колишні республіки Радянського Союзу. «Дуже багато виїхали в Росію. Були і в Україні, але три роки тому повернулися, бо там настали неспокійні часи. Азербайджан, Киргизстан, Дагестан, Грузія, Вірменія, Чечня – скрізь є молдавські роми. Чеченці навіть сказали, що, якщо цигани приїхали на їхню землю працювати, торгувати, значить, мир буде», –
сказав він у прямому ефірі.

Разом з тим зазначив, що переїжджати на нові місця дуже важко, незважаючи на те, що цигани – народ кочовий. Особливо болить його душа за дітей, для яких чужина пов’язана з небезпекою та багатьма ризиками, їх дітям доводиться долати разом з батьками. «Залишати дитину без нагляду, самі розумієте, це загрожує великими проблемами. Тому батьки забирають їх зі школи. А питання номер один – це освіта дітей. Я розумію, що він професором або академіком не стане, але хоча б читати та писати він повинен», – додав Артур Черар.

До чого, власне, запитаєте ви, я хилю? А до того, що коли, за твердженням головного рома Молдови, циган на нашій землі майже не залишилося, навіщо тоді проводити такі масштабні круглі столи з проблем цих самих ромів? Та ще й під егідою Управління Верховного комісара з прав людини Організації Об’єднаних Націй. З залученням представників влади, громадських діячів і самих ромів з різних куточків Молдови та Придністров’я.

Цікаво тільки одне: по яких засіках нашкрябали організатори на той круглий стіл кілька десятків циган?

Ігор   ШЕВЧЕНКО.