Благоустрій – від слова «благо»

Щорічний огляд-конкурс «Найзеленіше і чисте місто, селище, село ПМР» стартував нині 19 липня. Як відомо, він проводиться в республіці за участю та за підтримки Міністерства сільського господарства і природних ресурсів, Держслужби екологічного контролю та охорони навколишнього середовища, держадміністрацій міст і районів Придністров’я.

Головне завдання огляду-конкурсу – продовження роботи з озеленення та облаштування міст, селищ, сіл республіки. «Основною метою заходу є залучення зацікавлених органів виконавчої влади, покращення благоустрою населених пунктів з озеленення, екологічного стану своїх міст та селищ. Залучення широких мас колективів, організацій і самого населення з санітарного утримання дворових територій», – зазначила журналістам Олена Юцрук, начальник Управління природокористування Мінсільгоспа ПМР.

Вперше конкурс проводився в 2010 році й був приурочений до двадцятої річниці заснування ПМР. У період з 2014 по 2016-й захід не проводився через відсутність фінансування.

Для проведення огляду-конкурсу створений Республіканський оргкомітет, до складу якого увійшли представники відповідального Міністерства та держадміністрацій міст і районів Придністров’я, а також представники Міністерства охорони здоров’я, Держслужби екологічного контролю та охорони навколишнього середовища, Держслужби зв’язку та інформації. Під час засідання оргкомітету обговорено план проведення конкурсу в цьому році. Окремо були заслухані пропозиції щодо номінацій конкурсу, за якими він буде здійснюватися. Найближчим часом при держадміністраціях організують виконавчі дирекції, які прийматимуть рішення про участь в огляді.

У поточному році учасників оцінюватимуть за трьома номінаціями: «Найзеленіше і чисте місто ПМР – 2018», «Найзеленіше і чисте селище ПМР – 2018», «Найзеленіше і чисте село ПМР – 2018». Заявки для участі у конкурсі приймаються до 31 липня 2018 року включно. Перший тур відбуватиметься на рівні міст і районів, другий – матиме республіканський рівень.

Нагадаємо, у 2010 – 2011 роках участь в огляді-конкурсі брали дев’ять населених пунктів, у 2012-му – дванадцять, 2013-го кількість учасників огляду досягла двадцяти двох. Взяти участь в огляді-конкурсі зможуть усі охочі. Таке бажання вже висловили селище Первомайськ і два міста – Кам’янка та Бендери. Підбиття підсумків планується після 20 серпня. Основними критеріями оцінки є площа населеного пункту і кількість населення, його екологічний та санітарний стан, наявність очисних споруд, кількість висаджених дерев і чагарників, якість питної води, обладнання водозабірних споруд, розв’язання проблем щодо (збирання, сортування, утилізації та зберігання) твердих побутових відходів та багато чого іншого.

Переможцям огляду-конкурсу буде надано звання «Найзеленіше і чисте місто, селище, село ПМР» і вручена грошова премія. Місто-переможець отримає 50 тисяч рублів, а селище і село – по 25 тисяч рублів. 80% призового фонду буде спрямовано на благоустрій даного населеного пункту, а 20% – на заохочення найбільш активних учасників огляду-конкурсу. Фінансування здійснюватиметься коштом республіканського і територіальних екологічних фондів.

Редакція газети «Гомін» бажає всім учасникам огляду-конкурсу «Найзеленіше і чисте місто, селище, село ПМР – 2018» тільки перемоги. І пам’ятайте, будь ласка, що слово «благоустрій» походить від слова «благо».

Марія БОНДАРЕНКО.