Пам’яті товариша

Понад 20 років свого життя присвятив службі в органах внутрішніх справ ПМР полковник міліції Анатолій Бурдюжа. В його рідному селі Тернівці відбулися заходи, присвячені пам’яті героя.

В міліцію Анатолій Олексійович прийшов у 1979 році. За час службової діяльності йому довелося обіймати різні посади, тож і мав великий досвід роботи в правоохоронних органах, різноманітні навички боротьби з організованою злочинністю. Восени 1993 року він був призначений на посаду начальника оперативного відділу Міністерства внутрішніх справ ПМР, і як керівник цієї структури зробив вагомий внесок у розвиток служби. До останньої хвилини життя А. Бурдюжа вів боротьбу з криміналітетом.

У 1999 році злочинці впритул розстріляли його у власному автомобілі. Він собою затулив від куль сина, але від отриманих поранень помер на місці події. Ім’я героя назавжди залишилося в списку непоправних втрат. Через 19 років після трагедії співробітники Міністерства внутрішніх справ віддають данину пам’яті своєму бойовому товаришу.

20 липня на батьківщині Анатолія Бурдюжі, в Тернівці, відбувся пам’ятний мітинг. Співробітники Міністерства внутрішніх справ традиційно приходять до стели, встановленої на честь загиблого. «Сьогодні ми згадуємо людину, яка протягом всього життя подавала яскравий приклад самовідданого й сумлінного служіння Батьківщині, суспільству, своїм близьким та рідному відомству. Анатолій Олексійович виховав плеяду доблесних, мужніх співробітників міліції. Пам’ять про полеглого товариша – це та святиня, що ми з вами зобов’язані зберегти. Я сподіваюся, що кращі риси характеру, притаманні відмінному офіцеру Бурдюжі, ви будете проявляти як у своїй роботі, так і сьогодні у воєнізованій естафеті», – звернувся до присутніх заступник міністра внутрішніх справ Андрій Книш. Товариші по службі та співробітники міліції вшанували пам’ять полковника хвилиною мовчання, поклали квіти до його пам’ятника.

У тернівському лісі за традицією пройшов спортивний захід. У змаганнях взяли участь 19 команд, які представили різні підрозділи МВС ПМР. Співробітники МВС повинні були показати свої здібності як в легкій атлетиці, так і в професійних навичках.

Маршрут, який треба було подолати збірним, складався з 6 етапів. Старт змагань – біг на 25 метрів з ящиком боєприпасів, після чого біг вже без ящика до місця розбирання – збирання автомата. Другий етап передбачав подолання муру та біг до місця стрільби з малокаліберної гвинтівки, потім слідувала передача етапу. Далі учасники повинні були пройти «дротове загородження» і вступити в рукопашний бій. Четверте випробування – плавання на 80 м, а також метання дротиків у мішень. Не обійшлося без метання навчальних гранат та подолання канатної дороги. Завершальним етапом став біг через перешкоду «мінне поле» і, нарешті, обов’язкове повернення ящика з боєприпасами до місця фінішу.

«Це спорт, активний спосіб життя. Змагання дають можливість помірятися силою та вибороти перемогу, адже перше місце займає завжди найсильніший», – зізнався нашому кореспондентові один з учасників змагань Сергій Китаєв.

Результат і місця в естафеті визначилися за часом проходження всіх етапів, а також з урахуванням штрафних балів на етапах. Так, бронзовими призерами стали співробітники Управління з питань міграції МВС. Срібними медалями нагородили представників Спеціального відділу швидкого реагування «Дністер». А чемпіонський кубок вже другий рік поспіль завоювали бійці Спеціальної моторизованої військової частини МВС.

Дарина   КУЛАКОВА.