Стабільність, правовий захист – пріоритет придністровського бізнесу

Інвестиційні переваги для придністровських підприємців, зміни в нормативно-правових документах, найбільш розповсюджені порушення законодавства ПМР з боку платників податків – ці та інші важливі для бізнес-товариства республіки теми розглядалися минулого тижня на засіданні Ради з підприємництва при держадміністрації м. Тирасполя та м. Дністровська, де зібралися представники міністерств і відомств республіки, а також підприємці Придністров’я.

Одним із найважливіших питань, що порушувалися під час зустрічі, було розглядання Закону ПМР «Про державну підтримку інвестиційної діяльності», який набув чинності влітку поточного року. З доповіддю на цю тему виступила перший заступник міністра економічного розвитку республіки Алевтина Слінченко. Звертаючись до присутніх, вона зазначила, що розвиток економічних ресурсів та надання підтримки для інвестиційної діяльності є пріоритетним курсом для Придністров’я. Таким чином усі умови та пункти, зазначені в документі, мають однаково розповсюджуватися як на місцевих, так і на закордонних інвесторів.

«Що потрібно інвесторам? Перш за все, їм потрібна стабільність, повний безумовний правовий захист і мінімізація ризиків для бізнесу. Все це забезпечується законом», – підкреслила Алевтина Слінченко.

У доповіді заступник міністра також зазначила, які інвестиційні переваги надає Придністров’я. Наша республіка викликає зацікавленість, у першу чергу, своєю географією: наявність двох автотрас міжнародного значення та розташування у центрі Європи. Крім цього, ПМР має високий агропромисловий потенціал, про що свідчать родючі ґрунти, водні ресурси для меліорації та сприятливий клімат. Тарифна політика республіки також передбачає підтримку інвесторів: газ, електрика, тепло, вода у порівнянні з іншими державами мають невисоку вартість.

Прийняття нового закону вже дає свої результати. На сьогодні столиця республіки має понад 30 потенціальних інвестиційних дільниць, і деякі договори вже були укладені, а це означає, що Придністров’я придбало нові об’єкти для розвитку економіки.

Важливим нововведенням для бізнес-товариства також є створення інвестиційного порталу ПМР. На цьому інтернет-ресурсі будуть розташовані всі необхідні відомості та документи, що допоможуть у будь-який момент знайти потрібну інформацію.

У продовження теми для присутніх був підготовлений семінар «Про найчастіші порушення чинного законодавства Придністров’я з боку платників податків і заходи щодо усунення та запобігання відповідним порушенням». Як зазначають фахівці податкової служби міста Тирасполя, порушень виявлено багато. Частину з них складають порушення «випадкового» характеру, основою яких є недостатність інформування деяких співробітників бізнес-сфери.

«Дехто взагалі не оплачує патент, вважаючи, що в період перерви чи припинення бізнес-діяльності нема потреби вносити оплату. В такій ситуації, якщо індивідуальний підприємець передбачає, що він якийсь час діяльність здійснювати не буде, йому необхідно з’явитися до податкової інспекції та припинити термін дії патенту», – пояснила голова відділу оподаткування фізичних осіб податкової інспекції Лариса Сонсядик.

Зустріч підприємців з представниками органів державної влади відбувалася у режимі діалогу. Таким чином, кожен охочий мав можливість поставити запитання стосовно свого бізнесу. Коли потрібно оформляти певні документи для законного ведення справи, як уникнути перешкод між платником податків та відповідним органом – на ці та інші важливі запитання під час заходу підприємці одержали вичерпні відповіді.Такі навчальні семінари будуть продовжені.

Тетяна БУКІНА.