У ПМР можуть з’явитися молочні ріки

На Парканському м’ясо-молочному комбінаті агрофірми «Фиальт-агро»  20 липня відбулося відкриття молочного цеху. В урочистій церемонії взяли участь Президент ПМР Вадим Красносельський, прем’єр-міністр Олександр Мартинов і члени Уряду, депутати Верховної Ради та глава держадміністрації Слободзейського району і міста Слободзеї Василь Тищенко.

Звертаючись до учасників церемонії, керівництва та колективу агрофірми «Фиальт-агро», Глава держави зазначив, що створення та розвиток нових виробництв гарантує працевлаштування громадян, надходження податкових платежів у бюджет, створює передумови для економічної самодостатності країни. В цілому агропромисловому комплексу республіки він відводить одну з провідних ролей у розвитку економіки ПМР, а також у забезпеченні продовольчої безпеки республіки.

«Агропромислове виробництво – одна з найбільш складних і ризикованих галузей. Але робота за принципом замкненого циклу дає шанси на хорошу рентабельність. Молочний ринок у нас відкритий і перспективний. І тих, хто хоче його освоювати, держава підтримує. Сьогодні працює система субсидування тих, хто займається виробництвом молока. Програма буде працювати і далі для збереження поголів’я молочного стада», – зазначив Президент. До відома, в молочне виробництво Придністров’я в цілому інвестовано близько 16 млн рублів.

Будівництво цього молочного комбінату та закупівлю обладнання було здійснено у рекордно короткі строки: у квітні 2017 року відбулася закладка фундаменту, а вже 25 червня поточного року на прилавках з’явилася перша продукція. Всі роботи були проведені коштом компанії, за підтримки комерційних банків республіки, а також фінансувалися з Фонду держкомрезерву.

На відкритому підприємстві вже працюють цехи виробництва молочної продукції, ферментації, упаковки, а також сучасна лабораторія. Тут виробляються молоко, кефір, ряжанка, сир, сметана, йогурт, масло в різній упаковці та різної жирності. Незабаром комбінат почне випускати й м’які сири. На сьогодні на виробництві працює понад 400 осіб.

Олександр Мартинов звернув увагу присутніх на створений прецедент для потенційних інвесторів – відкриття молочного виробництва, яке доводить, що бізнес у Придністров’ї розвивається ефективно. «Це буде вагомим і переконливим прикладом для інших підприємців – як придністровських, так і зарубіжних, які зараз розглядають питання про вкладення коштів в економіку Придністров’я», – підкреслив він.

Прем’єр-міністр підтвердив, що в республіканському бюджеті на 2019 рік передбачається закласти ліміти для підтримки місцевих виробників і сільського господарства в цілому. «Хочу запевнити, що Уряд і надалі вибудовуватиме економічну політику з урахуванням пріоритетів розвитку сільського господарства нашої республіки», – резюмував Олександр Мартинов.

У вітальному слові генеральний директор агрофірми «Фиальт-Агро» Сергій Писаренко зазначив, що вже зі старту діяльності компанії її шлях був визначений як багатопрофільного суб’єкта з широкою формулою: «від землі до прилавка». На його думку, виробництво молочної продукції є одним із стратегічних завдань щодо створення продовольчої безпеки республіки.

На сьогоднішній день добовий валовий надій молока у фірмі становить близько 10 тонн, при цьому в найближчій перспективі його сподіваються збільшити до 30 тонн. «З цією метою поточного року ми запускаємо новий проект з будівництва сучасного тваринницького комплексу на 1000 голів дійного стада з повною інфраструктурою, з новим доїльним залом на прив’язному утриманні поголів’я», – розкрив плани розвитку підприємства його гендиректор і доповнив, що ідею планується реалізувати до 2021 року.

Почесне право відкрити молочний цех і перерізати червону стрічку надали Президенту республіки, Голові Уряду і генеральному директору агрофірми. Після завершення урочистої частини для гостей була проведена екскурсія по молочному цеху. Фіналом святкового заходу стала дегустація готової продукції.

Ксенія   ВАСИЛЕНКО.