Якість продуктів – гордість республіки

Придністровська земля завжди славилася своєю родючістю, високими врожаями, смачними овочами та фруктами. За радянських часів на території сучасної республіки не тільки вирощували, а й виводили нові сорти томатів, огірків, перців, баклажанів та інших овочевих культур. Насіння придністровських учених-селекціонерів мало досить велику популярність і розповсюджувалося по всьому СРСР, надавало населенню великої країни можливість мати на столі смачні та соковиті плоди.

Придністровський науководослідний інститут сільського господарства – найбільша наукова установа півдня СНД, яка працює над виведенням сортів і гібридів овоче-баштанних культур, картоплі та багаторічних трав. Він і тепер залишається основним постачальником насіння нових сортів овочевих культур. Минулого тижня в інституті відбулося приймання результатів дослідів із селекції томатів. Як зазначають фахівці установи, цей рік видався особливо врожайним, а проведені роботи показали гідний результат.

Найголовніша мета, яку визначили для себе співробітники лабораторій, – вивести вдосконалений плід гібридів томатів різних строків достигання, придатних для свіжого споживання та консервної промисловості. Плід має поєднати в собі такі важливі якості, як швидкість дозрівання, смак, відсутність шкідливих речовин, корисність, гарний зовнішній вигляд овочів та стійкість до хвороб і шкідників.

У центрі уваги фахівців томати різних сортів: рожеві, червоні й, навіть, оранжеві плоди. Всі вони різняться не тільки кольором, розмірами і смаком, а й корисними речовинами, які в них містяться. Умови для їх вирощування потрібні також різні: плоди дозрівають як у відкритому ґрунті, так і в тепличних умовах. Всі вони виявилися стійкими до захворювань і показали високу урожайність.

«Ці гібриди мають смачні цукристі плоди, особливо рожевоплідні. За смаковими якостями вони кращі, ніж аналогічні іноземної селекції. Як правило, селекціонери з інших країн здебільшого борються за зовнішні характеристики, щільність плоду, тобто товарний вигляд. Наші ж томати можна назвати «справжніми», тому що, коли розрізаєш помідор, він і
смачно пахне, і гарно виглядає всередині, але не забуваємо і про зовнішній вигляд плоду», – повідомила провідний науковий співробітник лабораторії селекції Придністровського науково-дослідного інституту сільського господарства Марія Петюл.

Створення гібридів томатів для плівкових теплиць і відкритого ґрунту різних строків достигання, великоплідних, високоврожайних, з різною формою і забарвленням плоду, з підвищеним вмістом біологічно цінних компонентів, стійких до хвороб і несприятливих умов вирощування – це головні вимоги ринку до нових сортів. Рослини, які відповідають усім міжнародним показникам, цікавлять не тільки місцевих підприємців і господарників, а й закордонних представників галузі сільського господарства. Вже декілька років поспіль до Придністров’я приїжджають іноземні фахівці з метою відвідання дослідного інституту, де вони відбирають для закордонного ринку відповідне насіння різних культур.

Цьогорічне приймання результатів дослідів селекції томатів привернуло увагу російської аграрної фірми «Еліта» з Москви. До республіки прибули її представники і під час спілкування з журналістами зазначили, що виведені придністровськими науковцями нові гібриди томатів конкурентоздатні на зарубіжному ринку.

«Ми в Придністров’ї не вперше, приїжджаємо регулярно, щороку. Тому що напевне знаємо: продукція інституту, яка розробляється тут фахівцями, в першу чергу, – їстівна, вона має смак, що дуже важливо для нашого споживача, – зазначив комерційний директор агрофірми «Еліта» Михайло Гулькін. – Тут є гібриди, які нас дуже зацікавили, вони належать до різних сегментів. Наприклад, помідори черрі. Ми також визначили нові сорти рожевоплідних гібридів, які можуть скласти досить серйозну конкуренцію японським фірмам».

Апробацію наукових розробок, придбаних російськими партнерами в Придністров’ї, планується провести протягом двох років. Рослини мають показати високу урожайність і стійкість до захворювань вже в інших кліматичних умовах. На російському ринку є продукція, яку іноземні фахівці купують регулярно: гібриди та сорти деяких придністровських овочів вже відомі росіянам, у російських аграріїв вони користуються популярністю.

Кожен новий сорт або гібрид – це результат цілеспрямованої багаторічної праці селекціонерів, які прагнуть задовольнити зростаючий попит овочівників на нові, оригінальні зразки сортів.

Тетяна   ВЛАДИМИРОВА.