Як попрацюєш, то й поїси

У сільському господарстві будь-який достаток – це результат наполегливої праці. Золоті гори зерна отримати можна, але, коли ледве зводиш дебет з кредитом, часто залишається мідний гріш. Однак з голоду не помреш, це вірно. Земелька-матінка прогодує. Особливо якщо до неї підходиш із турботою та любов’ю. Правда, господарювати на землі дано не кожному. Але вже якщо потяг цей у душі оселився, то рано чи пізно виведе в потрібне русло. Багато сільських жителів землю нутром відчувають, без академій стали академіками землеробства. Хоча будь-яка освіта дає людині тільки плюси.

Олександр Мельник коріння на землі пустив відразу. З 1978 року по закінченні Кишинівського сільськогосподарського інституту працював інженером у колгоспі ім. Мічуріна с. Ближній Хутір. На початку 1992 року став керівником колективу, який займається переробленням пшениці в борошно і гарячим віджиманням олії з насіння соняшнику. Мешканці не тільки нашого району, навіть із сусідньої України користувалися якісними послугами цього виробництва. Робота кипіла. Але спад виробництва в агропромисловому комплексі району та сусідніх регіонах загрожував закриттям виробництва. Завезена пшениця іноді була некондиційною, що негативно позначалося на якості борошна.

Потрібно було щось робити. І рішення було прийняте. Не змінюючи профіль підприємства, зберігаючи робочі місця, наш герой у 2003 році на базі млина створює ТОВ «Хлебодар» та отримує в користування перші 60 гектарів землі для вирощування зернових і технічних культур. Спочатку було важко, не вистачало техніки та грошей для її придбання, але було велике бажання Олександра Петровича і колективу працювати, давати пожиток собі та людям. Ось це і відіграло велику роль у подальшому розвитку підприємства.

На сьогодні працівники товариства обробляють понад 300 га землі, на яких, у першу чергу, вирощують якісну пшеницю для виробництва борошна. Крім пшениці, для сівозміни вирощують нут, льон, соняшник, з якого роблять олію. Ячмінь і горох використовують у виробництві кормів. Необхідно зазначити, що кілька років тому було придбано машину, яка робить екструдований корм. Нагадаємо, екструдований корм, названий хлібцями, виробляється для великої рогатої худоби, поросят, овець та інших домашніх тварин. І, дійсно, в цеху, де його роблять, пахне хлібом.

Крім підвищеного засвоєння їжі до 96 %, збільшення надоїв, цей корм зменшує кількість шлунково-кишкових захворювань. Процес виробництва полягає в екструдіюванні зерна при високій температурі та механічній обробці його під тиском. Це сприяє знищенню шкідливих бактерій, але до того ж зберігаються всі необхідні вітаміни. Отриманий корм купують приватники та фермери як нашого району, так і з інших районів республіки.

Як розповідає Олександр Петрович, особлива увага приділяється борошномельному цехові, де зберігається і перемелюється зерно. Тут працюють справжні майстри своєї справи. Керує процесом Олександр Мельников. За якістю вихідної сировини одержуваного борошна тут стежать суворо. У власній лабораторії ведеться контроль за зерном у колосі й до отримання готової продукції. Віддають перевагу сортам пшениці, які перевірені часом і добре себе зарекомендували — одеської селекції. Цього року 115 гектарів засіяно сортом Місія одеська. На підприємстві є зерносушильний комплекс. Якщо зерно закладають на тривале зберігання, воно сушиться інтенсивніше. Виявляється, що добре підготовлене зерно може без втрат зберігатися на складах близько 2–3 років. Відсортоване й очищене, воно надходить на млин. Наступний важливий крок полягає у зволоженні сировини у відлежних бункерах. Це необхідно для одержання більш якісного борошна.

Готове борошно надходить на склад безтарного зберігання, де фасується. Висівки у прошитих мішках відпускаються населенню. Словом, процес виробництва тут налагоджений і доведений до автоматизму. Кінцевим етапом перероблення зерна є побудована міні-пекарня, де печуть хліб і різну випічку та відправляють на продаж у власний магазин. До речі, в магазині є весь асортимент товарів, вироблених у ТОВ «Хлебодар».

До речі, для того, щоб отримати високі врожаї, землероби проводять усі необхідні агротехнічні операції. Навіть не спалюють стерню, а обробляють КАСом і мульчують солому. Велика увага приділяється машинно-тракторному парку та обладнанню. Практично кожного року оновлюється техніка. Торік придбали сівалку, у 2016-му – обприскувач, мульчувач і дискову борону, роком раніше – плуг. На підприємстві роблять усе для вирощування високого врожаю. Хоча й проблем в агрофірми, як і в будь-якого виробництва, чимало. Але робота кожного підпорядкована одній меті – випуску якісної продукції, яка має попит у споживачів. У ТОВ «Хлебодар» склався досвідчений, висококваліфікований колектив, який уміє досягати поставлених цілей.

Юлія   БАГАТА, студентка ПДУ.