Риболовля – і спорт, і захоплення

14 – 15 липня у Придністров’ї відбувся другий тур змагань з ловлі на фідер серед найбільш умілих, досвідчених і терплячих учасників. Спортсмени-рибалки продовжують освоювати русло річки та повадки риби в Дністрі на акваторії Слободзейського району.

Цього разу місцем змагань Республіканський клуб спортивної ловлі обрав узбережжя Дністра між містом Слободзея і селом Карагаш. У змаганнях взяли участь 18 команд по дві людини в кожній. Рівень зустрічі можна визначити як міжнародний, оскільки помірятися силами, обізнаністю справи та спритністю прибули колективи з Придністров’я, Молдови та України.

Під час змагань на березі Дністра панувала тиша, лише спів птахів часом відволікав увагу зосереджених на риболовецькому процесі спортсменів. Правила вироблені дуже суворі. Рибалкам ніхто і ніщо не повинно допомагати чи заважати. Дощ не вважається перешкодою для рибної ловлі. Припинити процес можливо тільки в тому випадку, якщо починається гроза, оскільки учасники використовують карбонові вудилища, і це може бути небезпечно для здоров’я.

Здавалося б, ловля риби – суто чоловіче заняття. Проте, позмагатися з досвідченими рибалками виявила бажання Світлана Олішевська, яка разом із чоловіком приїхала сюди з Одеси. Вона ні на крок не відставала від мужчин, тому що теж має неабиякий власний досвід – захоплювалася риболовлею з дитинства. Вправності Світлани як рибалки відкрито заздрять деякі товариші. У неї з чоловіком одне захоплення на двох. У Придністров’ї вони не вперше, це їхній третій турнір у наших краях. «Риболовля стала для нас своєрідним адреналіном. Ми не можемо сидіти вдома, знаючи, що у цей час десь відбуваються змагання, в яких ми маємо можливість і бажання взяти участь», – говорить вона.

У заході брав участь Володимир Пиреу, чемпіон Молдови в цьому виді змагань. «На чемпіонаті республіки 2011 року – це були мої перші змагання – я відразу посів друге місце. І так склалося, що швидко зрозумів повадки та норов риби. З того часу я серйозно захоплююся цим видом спорту, – зазначив Володимир. – Змагання, що тут відбуваються, викликають у мене непідробний інтерес».

Незважаючи на гучні титули зарубіжних учасників, перше місце в турнірі черговий раз виборов придністровець Юрій Урсул. Нагадаємо, що і в першому турі змагань він завоював золото. Секрети його перемоги, на перший погляд, прості: відточені до автоматизму, досконалі навички, розуміння інстинктів та поведінки риби, вміння швидко розібратися в навколишніх обставинах, в мінливих гідро- та метеоумовах. Новачкам Юрій радить частіше виїжджати на риболовлю, займатися самоосвітою, тоді й буде результат. «На сьогодні я не сприймаю звичайну, любительську риболовлю. Я виїжджаю на місця змагань і тренуюся», – ділиться досвідом переможець.

В особистому заліку друге місце розділили Олексій Алексєєв і Володимир Пиреу. Третє місце виборов Ярослав Левинца. У командному заліку перемогла пара спортсменів команди «Feeder Master»; друге місце – у колективу «Maver-Profi»; третіми були «Сусіди».

Спортивна риболовля – це захоплююче заняття та здоровий спосіб життя. Клуб спортивної ловлі готовий прийняти всіх охочих у свої ряди. Головне, щоб було бажання, а всього іншого вас навчать професіонали своєї справи. Ловля на фідер у Придністров’ї стрімко розвивається. Попереду в кожного любителя цього виду спорту буде ще багато шансів заявити про себе. А протягом літа спортсмени-рибалки відточують свої навички, не оминають жодної можливості взяти участь у змаганнях і помірятися силами з суперниками.

У ході цього турніру, читаючи газету «Гомін», спортсмени-рибалки зізналися, що увага засобів масової інформації їх радує й надихає. «Ваша газета цікаво, доступно й об’єктивно розповіла про те, чим займаються спортсмени-рибалки та республіканський Клуб спортивної ловлі. Це означає, що ми на вірному шляху, що нам необхідно зростати та розвиватися», – сказав на прощання президент республіканського Клубу спортивного рибальства Юрій Бородін.

Марина   ШОКОТ, студентка ПДУ.