Головні рекорди ЧС – 2018

Чемпіонат світу з футболу – 2018 завершився. Але спортивні експерти ще довго будуть наводити його як приклад для порівняння. Недаремно ж президент ФІФА Джанні Інфантіно назвав цей чемпіонат найкращим в історії футболу. На ньому відбулася така кількість подій з позначкою «вперше в історії», що про це варто розповісти докладніше.

На ЧС – 2018 вперше використовувалася система відеоповторів. І завдяки цій системі кількість пенальті зросла більш, ніж удвічі. 2014 року в Бразилії за весь турнір було призначено 13 одинадцятиметрових ударів, і це був рекорд чемпіонатів світу. На російському ЧС пенальті пробивали 28 разів (не рахуючи кількох серій пенальті), з яких тільки сім виявилися невдалими.

Ще один рекордний показник – кількість автоголів. До цього найбільш результативним по «автоголах» мундіалем був ЧС – 1998 у Франції. Тоді їх було сім. У 2018 році свої ворота футболісти вражали 12 разів. У тому числі й у фінальному матчі, де Марко Манджукич відкрив рахунок якраз автоголом. Це, до речі, теж історична подія – до того автоголів у фінальному матчі взагалі не забивали. Відзначилася в цьому показнику і збірна Росії, Сергій Ігнашевич у свої 38 років став найстаршим гравцем, який забив у свої ворота. Потрібно нагадати, що на рахунку російської збірної два автоголи. Другий забив Денис Черишев. Більше у свої ворота не забивав ніхто.

На російському ЧС щось зовсім дивне діялося з лідерами світового футболу. Збірна Німеччини вперше у своїй історії не вийшла в плей-офф. Хоча Іспанії, Португалії, Аргентині та Бразилії вихід з групи теж не допоміг. Вони ганебно програли в іграх плей-офф.

Ще один факт: до 2018 року в півфіналі ЧС завжди грала як мінімум одна з трьох команд – Німеччини, Бразилії чи Аргентини. І лише в цьому році «велика футбольна трійка» залишилася нижче четвертого місця. А збірна Росії вперше в історії вийшла у чвертьфінал. До цього часу ні на одному чемпіонаті світу російська збірна жодного разу навіть з групи не виходила.

Отже, можна сказати, що Росія – це аномальна футбольна зона.

Найстаршим футболістом ЧС – 2018 визнаний голкіпер збірної Єгипту Ессам Ель-Хадарі. Єгиптянин вийшов на поле в 45 років і 150 днів, побивши рекорд колумбійського колеги Фарида Мондрагона, який чотири роки тому грав у віці 43-х. Світове досягнення встановив і тренер збірної Уругваю Оскар Табарес. Він очолює команду вже на четвертому чемпіонаті світу і при цьому був найстаршим тренером на ЧС – 2018. Вперше Табарес очолив збірну Уругваю на ЧС – 1990 в Італії.

Кріштіану Роналду став найстаршим гравцем (33 роки), який забив три голи в одному матчі (проти збірної Іспанії). У той же час він став автором першого незабитого пенальті у португальців. А бразилець Неймар забив самий «пізній» гол в історії чемпіонатів, вразивши ворота костариканців на 97 хвилині. 27 сейвів зробив бельгійський голкіпер Тібо Куртуа. Він заслужено отримав «Золоту рукавичку» турніру.

169 голів було забито в 64 матчах мундіалю. Це третій показник в історії турніру. Рекорд (171 гол) був встановлений у 1998 році у Франції та повторений у 2014 році в Бразилії. Одна тільки збірна Хорватії йшла в атаку 352 рази. Це кращий показник минулого чемпіонату.

15 секунд з початку матчу знадобилося гравцеві збірної Мексики Хесусу Гальярдо, щоб заробити «гірчичник». Футболіст ударив ліктем у голову шведа, за що і був попереджений. Це рекорд в історії мундіалів.

Платіжна система Visa провела дослідження витрат іноземних уболівальників у дні ЧС – 2018. Виявилося, що найбільш щедрими стали фанати зі США та Китаю, команди яких навіть не брали участь у чемпіонаті. Бронзу в рейтингу за витратами дістала Мексика. Абсолютним лідером у номінації вважається Москва. У столиці марнотратні іноземці спустили близько 1,7 млрд рублів. Далі в рейтингу йдуть Санкт-Петербург і Сочі, де іноземні гості залишили 506 і 104 млн рублів відповідно. Також до топ-5 увійшли Казань (71 млн рублів) і Єкатеринбург (48 млн рублів).

Продаж пива під час змагань побив усі світові рекорди. Його запаси не встигали поповнювати бари та магазини в Москві, Санкт-Петербурзі, Нижньому Новгороді та інших містах, де проводилися матчі. На Нікольській вулиці в Москві під час ЧС – 2018 теж було встановлено своєрідний рекорд. Тут кишенькові злодії обікрали понад 400 осіб. Більшість жертв – іноземні гості.

ЧС – 2018 став ковтком свободи для жінок-уболівальниць з Ірану. Вперше за 40 років їм дозволили бути присутніми на змаганнях. Тож вони вирішили «відірватися по повній»: на матчі ходили без хіджабу – у відверто сексуальному вбранні. Цікаво, як зустріли іранок після чемпіонату на батьківщині?

І останнє: понад 4 млрд телеглядачів у всьому світі пильно й з інтересом стежили за футбольним святом. Про це заявив президент FIFA Джанні Інфантіно.

Огляд рекордів підготував Павло   ОСТАПЕНКО.