В повітрі пахне… фенолом і формальдегідом

У червні-липні 2018 року Прокуратура ПМР за двома протокольними дорученнями Глави нашої держави Вадима Красносельського проводила рейдові заходи з метою визначення, чи забруднене атмосферне повітря в республіці, а також встановлення джерела викидів шкідливих речовин в атмосферу.

У ході перевірки Прокуратура запросила інформацію з Міністерства внутрішніх справ ПМР (МВС ПМР), Державної служби екологічного контролю і охорони навколишнього середовища (ДСЕКіОНС) та Республіканського центру гігієни і епідеміології (РЦГіЕ). Встановлено, що з лютого 2018 року в різні державні органи надійшли скарги від громадян щодо забруднення атмосферного повітря як у письмовій формі, так і в телефонному режимі. Зокрема, скарги надходили в УВС м. Тирасполя, Республіканський центр гігієни і епідеміології та Державну службу контролю і охорони навколишнього середовища. Наприклад, в УВС м. Тирасполя в період з лютого по 4 червня 2018 року за фактами забруднення атмосферного повітря було зареєстровано 35 повідомлень і одна заява в книзі обліку алфавітних заяв.

За фактом забруднення атмосферного повітря проводилися розглядання, а також виконувалися рейдові заходи як у денний, так і в нічний час, у тому числі й спільного характеру фахівцями Головного управління з надзвичайних ситуацій МВС ПМР, УВС м. Тирасполя, ДСЕКіОНС і РЦГіЕ. Так, 29 березня 2018 року УВС м. Тирасполя виявило і задокументувало факт спалювання відходів гетинаксових пластин приватною особою на столичній вулиці Шмідта, 57. Спалену масу промислових відходів було знайдено та утилізовано силами Тираспольського спецавтогосподарства.

Цього ж дня фахівцями Республіканського центру гігієни і епідеміології були проведені лабораторно-інструментальні дослідження проб атмосферного повітря, відібраних у задокументованому районі (Тирасполь, вул. Шмідта). За результатами досліджень було встановлено, що атмосферне повітря не відповідає нормативам через концентрацію в ньому двоокису азоту. При гранично допустимій концентрації двоокису азоту в повітрі 0,085 мг/м3 у виявленому випадку концентрація становила 0,119 мг/м3.

24 квітня 2018 року співробітники УВС м. Тирасполя виявили одну тонну відходів гетінаксових пластин у дворі будинку 56 на вулиці Кутузова в Тирасполі. Ці пластини на момент виявлення вже були піддані термічній обробці – їх елементарно спалили, але сліди спалювання гетинаксу на території домоволодіння були відсутні. 25 квітня 2018 року пластини були відправлені в сортувальний цех Тираспольського спецавтогосподарства.

27 квітня 2018 року, 16 і 17 травня 2018 року Державною службою екологічного контролю і охорони навколишнього середовища та Республіканським центром гігієни і епідеміології спільно з фахівцями Головного управління з надзвичайних ситуацій МВС ПМР і УВС м. Тирасполя були проведені заходи з проведення забору проб повітря в нічний час доби на території тираспольського мікрорайону «Жовтневий» (на вулицях Шутова, Краснодонській і Чапаєва). За результатами дослідження проб було встановлено, що вміст шкідливих речовин в атмосферному повітрі відповідає допустимим концентраціям і не перевищує санітарних норм.

23 травня 2018 року співробітниками УВС м. Тирасполя було встановлено, що на території пункту прийому металобрухту ТОВ «Булава», розташованого по проїзду Магістральному, в Тирасполі здійснюється спалювання відходів фольгованих гетинаксових пластин. За цим фактом були складені протоколи про адміністративне правопорушення фізичних осіб. Притягнуті до адміністративної відповідальності особи свою провину в скоєнні злочину визнали і призначеного покарання не оскаржували.

Згідно з інформацією, наданою МВС ПМР та Державною службою екологічного контролю й охорони навколишнього середовища, основним джерелом викиду в атмосферу фенолу є ЗАТ «Молдавізоліт», у зв’язку з чим Державною службою екологічного контролю й охорони навколишнього середовища була проведена позапланова перевірка зазначеного підприємства. На сьогодні результати проведеної перевірки не оформлені й у Прокуратуру ПМР не представлені.

Крім того, в період з 14 по 31 травня 2018 року Державною службою екологічного контролю і охорони навколишнього середовища була проведена позапланова перевірка ЗАТ «Тиротекс» на предмет викиду шкідливих речовин в атмосферу, за результатами якої порушень з боку зазначеного підприємства виявлено не було.

19 червня 2018 року Прокуратура ПМР провела Міжвідомчу координаційну нараду за участю фахівців ГСЕКіОНС, РЦГіЕ, МВС ПМР з питань виконання вищеназваних протокольних доручень. У ході наради була заслухана інформація про виконану цими органами роботу щодо визначення джерела забруднення атмосферного повітря. Було встановлено, що Розпорядженням глави держадміністрації м. Тирасполя і м. Дністровська від 11 липня 2018 року в столиці була створена персональна комісія з проведення перевірок з охорони атмосферного повітря, а також затверджено дві Інструкції – «Про дії комісії з проведення перевірок» та «Про дії оперативних чергових УВС м. Тирасполя і МВС ПМР у разі отримання інформації про забруднення атмосферного повітря». Головою комісії був призначений заступник глави держадміністрації м. Тирасполя і м. Дністровська по ЖКГ Микола Обручков, заступником голови – заступник начальника Управління цивільного захисту столиці Віктор Водзинський.

Крім того, це Розпорядження визначило порядок дій відповідальних осіб. Інформацію від населення за фактами забруднення повітря реєструють оперативні чергові УВС м. Тирасполя і МВС ПМР і передають її Віктору Водзинському, який сповіщає членів комісії про звернення, що надійшли, і про необхідність зібратися для роботи. Якщо надходить інформація в денний час, члени комісії зобов’язані прибути до встановленого місця роботи впродовж однієї години, а в нічний час – протягом двох годин. Нарешті, у документі уточнено, що проведення перевірок за інформацією, що надійшла, здійснюється при надходженні двох і більше повідомлень, а не за кожним окремо.

Почавши працювати над проблемою, члени комісії дійшли висновку про необхідність включення до її складу представників Республіканського гідрометеорологічного центру, який здійснює фіксацію стану атмосферного повітря на території Тирасполя за допомогою стаціонарних постів. У зв’язку з цим Прокуратура ПМР направила лист на адресу міністра сільського господарства і природних ресурсів Єфимія Коваля про делегування до комісії відповідних фахівців.

19 червня 2018 року Республіканський центр гігієни і епідеміології провів лабораторно-інструментальні дослідження проб атмосферного повітря, відібраних у столичних районах на вулицях Совєтській і Шевченка. За результатами дослідження проб, було встановлено, що концентрація фенолу в пробі атмосферного повітря, відібраного на вулиці Совєтській, 39 не перевищує санітарних норм. Проба атмосферного повітря, відібрана на вулиці Шевченка, 86 нормативу не відповідає: при гранично допустимому коефіцієнті 0,01 мг/м3 вміст фенолу в пробі був 0,021 мг/м3.

23 червня 2018 року Республіканським центром гігієни і епідеміології спільно з Головним управлінням з надзвичайних ситуацій МВС ПМР був здійснений відбір проб повітря на вулицях Енергетиків і Краснодонській (Тирасполь). За результатами дослідження проб було встановлено, що вміст шкідливих речовин (фенолу, формальдегіду) в повітрі в цих районах відповідає нормативам.

Лист такого змісту був підписаний і направлений Президенту ПМР Вадиму Красносельському Прокурором республіки Анатолієм Гурецьким.

Матеріал  підготував   Олександр   ПЕТРЕНКО.