Щорічна допомога на знак пам’яті

Напередодні Дня пам’яті та скорботи за полеглими в період збройної агресії Молдови в столиці республіки сім’ям загиблих захисників Придністров’я, а також інвалідам-захисникам вручили матеріальну допомогу.

У столичному клубі «Ветеран» 31 липня згадували тих, хто віддав своє життя за незалежність батьківщини, за мир на нашій землі. Захід розпочався хвилиною мовчання в пам’ять синів, чоловіків та батьків, які не повернулися до своєї сім’ї після війни 1992 року. Голова м. Тирасполя та м. Дністровська Олег Довгопол від імені всієї республіки висловив вдячність рідним та близьким померлих за подвиги  героїв, за їх мужність, за те, що вони ціною свого життя відстояли рідне Придністров’я.

«Хочу низько вклонитися всім, хто поліг, низько вклонитися матерям, які пролили сльози, низько вклонитися чоловікам, жінкам, юнакам і дівчатам, які ціною свого життя подарували нам
мир», – сказав Олег Анатолійович.

Такий вияв уваги, як матеріальна допомога сім’ям захисників ПМР та інвалідам-захисникам, реалізується щороку. Крім того, голова міста зазначив, що практика надання фінансової допомоги залишатиметься у майбутньому як засіб соціальної підтримки. Слід підкреслити, що тільки частина матеріального фонду забезпечується за рахунок міського бюджету. Основні кошти надходить від спонсорів.

«Напередодні пам’ятної для всіх придністровців дати 1 серпня ми завжди надаємо матеріальну допомогу сім’ям загиблих, інвалідам-ветеранам, усім тим, хто причетний до подій 1992 року. – зазначив глава держадміністрації. – Тирасполь, як і всі міста нашої республіки, намагається надати ту посильну матеріальну допомогу, яку ми можемо собі дозволити в рамках наявних фінансів. Ця допомога не така велика, і хотілося б зробити набагато більше для цих людей, але ми робимо те, що спроможні зробити. Ми вважаємо, що навіть той маленький матеріальний внесок у кожну сім’ю, буде істотним для всіх тих, хто тут присутній».

Щорічна допомога, дійсно, важлива – це зазначає і голова спілки «Пам’ять» Валентина Толстенко. Велика кількість людей, які отримують допомогу, вже досягли пенсійного віку, тому кошти напередодні цього дня є необхідними. «У такі пам’ятні дні сім’ї ходять на могили, до монастиря чи до церкви, ставлять свічки, накривають поминальний стіл. На все це потрібні гроші, і матеріальна допомога буде якраз доречною», – підкреслила Валентина Вікторівна.

Всього фонд матеріальної допомоги містив понад 50 тисяч рублів. Керівництво міста зазначає, що дуже важливо допомогти кожному, хто потребує цієї підтримки. Кожна сім’я загиблих отримала по 500 рублів, захисники республіки – по 300 рублів. Після офіційного вручення матеріальної допомоги, спілкування продовжилося у столичному культурно-дозвільному центрі «Мир». Там для присутніх підготували вечір пам’яті «Живая боль, живая быль».

Ольга   СТОЯНОВА.