Вони бережуть мир на Дністрі

Воїнам, що принесли мир на береги сивого Дністра, щира подяка та доземний уклін від усього придністровського народу. Ми, придністровці, добре знаємо істинну ціну справжнього миру. День миротворця в нашій державі набув статусу державного свята. Традиційно центральним місцем його проведення вважається місто воїнської слави – Бендери. Минулої суботи тут відбулися урочисті заходи з нагоди 26 річниці початку миротворчої операції на Дністрі. Свято стало для нас символічним, знаковим і, що найголовніше, традиційним.

Саме в старовинних Бендерах відбулися найбільш жорстокі бойові зіткнення з регулярним військом Молдови. 40 днів і ночей не припинялися запеклі сутички, методичні мінометні обстріли, прицільний вогонь снайперів. Але Молдові так і не вдалося підкорити славне придністровське місто. Вирішальну роль у припиненні бойових дій відіграла Росія. Фактично відносно армії сусідньої Молдови були вжиті заходи примушування до миру. Це здійснила 14 російська армія під командуванням генерала Олександра Лебедя.

Бендерчани добре пам’ятають день 29 липня 1992 року, коли міст через Дністер почала перетинати механізована колона російських десантників. Тисячі бендерчан зустрічали російських миротворців з квітами, зі сльозами радості на очах та щирою вдячністю в серці.

Відтоді ось уже 26 років панує на Дністрі мир. І хоч Молдова постійно вдається до різноманітних деструктивних політичних провокацій щодо переформатування миротворчої операції, робить спроби усунути, витіснити Росію з миротворчого процесу, придністровський народ упевнений: російські миротворці оберігатимуть мир і надалі, аж до остаточного визнання нашої державності, тим більш, що в багатьох країнах світу миротворчу операцію на Дністрі вважають найбільш вдалою.

Святкування Дня миротворця розпочалося мітингом біля Арки Миру «Блаженні миротворці, що приносять мир». На урочистому заході були присутні представники керівництва нашої держави на чолі з Президентом ПМР Вадимом Красносельським, депутати республіканського та міського корпусу, військовослужбовці, духовенство, працівники держадміністрації міста, численна громадськість. Звертаючись до присутніх, Президент визначив спроможність і дієздатність миротворчої місії Росії, відзначив її ефективність. За 26 років миротворчої операції не загинув жоден миротворець. За словами Вадима Миколайовича, історія Придністров’я тісно пов’язана з історією Росії. Російські миротворці – це гарантія миру. Сьогодні вони відчувають на собі великий зовнішній тиск. 26 років тому вони подали нам руку допомоги. Настав час, коли придністровці прагнуть віддячити російським миротворцям, подають у відповідь свою руку допомоги та підтримки.

На мітингу виступив тимчасовий Повірений у справах Російської Федерації в Республіці Молдова Роман Романов. Російський урядовець оприлюднив Вітальний лист заступника міністра зовнішніх справ РФ Григорія Карасіна на адресу миротворців. Учасники урочистостей з вдячністю поклали вінки та квіти до постаменту Арки Миру, а також до пам’ятника Солдату-миротворцю на Алеї миротворців поряд з будинком культури ім. П. Ткаченка.

Заходи свята були організовані й на території дислокації російського миротворчого батальйону, де також розташовується штаб об’єднаних миротворчих сил. На жаль, цього разу у святковому параді не взяли участі миротворці РМ. Але свято від цього не стало гіршим. Парадні роти російських і придністровських військових з трибуни привітали Президент ПМР Вадим Красносельський, заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва, представники Посольства РФ у Молдові. Після параду найкращим миротворцям вручили нагороди. Урочисту процедуру нагородження продовжив концерт естрадно-духового оркестру російських військовослужбовців. Гості миротворців мали нагоду ознайомитися зі зразками сучасної зброї російської армії, з військовою технікою та військовим обладнанням. Для всіх, хто зголоднів чи хотів спробувати солдатської каші, працювала польова кухня.

Слід зазначити, що концерт, на якому почесним гостем був Президент Вадим Красносельський, мав великий успіх. Перед глядачами виступили не тільки російські військові, а й бендерські артисти. Окрасою програми були яскраві й запальні танці орденоносного танцювального колективу «Приєтенія».

Кореспондентові газети «Гомін» пощастило спільно з російським телебаченням записати інтерв’ю співголови Об’єднаної Контрольної Комісії від Придністров’я Олега Бєлякова російському телеканалу «Звезда», яке взяв автор та ведучий програми «Военная приемка» Олексій Єгоров. Відповідаючи на запитання російського журналіста, Олег Леонідович зазначив, що миротворча операція на Дністрі – це одна із форм урегулювання конфлікту. Адже досі його остаточно не врегульовано.

До формату миротворчої операції залучено не тільки військових, допомагають миротворчому процесу й інші структури, громадські організації, придністровські підприємства, молодіжні об’єднання. Великого значення надав Олег Бєляков мужності та сміливості російського генерала Олександра Лебедя, який у 1992 році фактично зупинив кровопролитну війну на Дністрі та примусив керівництво Молдови до миру. Керівник придністровської делегації ОКК також розповів про історію створення спільних контрольних органів, роботу ОКК. Особливу увагу журналістів Олег Леонідович звернув на менталітет придністровського народу, який в основі своїй має чітко виражену проросійську спрямованість. Історично так склалося, що люди наші воліють до Росії.

Олег Бєляков нагадав про Референдум 2006 року, згідно з результатами якого придністровський народ твердо висловився за визнання своєї держави та за життя разом з великою Росією. Придністровці не приймуть іноземних військових на своїй землі й категорично виступають проти просування НАТО на Схід.

У другій половині дня 29 липня в Бендерах, біля Палацу культури ім. П. Ткаченка, святкові заходи з нагоди 26 річниці миротворчої операції на Дністрі продовжилися. Дорослі та діти охоче брали участь у різноманітних конкурсах, естафетах та іграх. Увечері свято продовжив концерт музичних колективів і солістів Палацу культури.

Володимир   ПУКЛІЧ.