Взаємодія бізнесу і влади триває

«Роком становлення відносин між бізнесом і державою» назвав Президент ПМР Вадим Красносельський 2017 рік, який минув у Придністров’ї як Рік підприємництва. У цей період з метою спрощення умов ведення підприємницької діяльності в республіці було затверджено план заходів, так звану «дорожню карту». Вона являє собою комплекс заходів для вдосконалення механізмів державного регулювання підприємницької діяльності, створення комфортних умов взаємодії бізнесу та органів державної влади. За цей рік у ПМР, і в Рибниці зокрема, збільшилася кількість індивідуальних підприємців.

Так, розпочати свій бізнес у нашій республіці стало простіше. Однак, певні труднощі та проблеми підприємцям доводиться долати, тож відповідна допомога та консультації їм украй потрібні. Тому Уряд ПМР ухвалив Постанову «Про затвердження плану надання консультаційних послуг підприємцям-початківцям міністерствами, відомствами та держадміністраціями міст і районів республіки на безоплатній основі». Згідно з протокольним рішенням Уряду, Міністерству фінансів доручено організувати щоквартальне проведення семінарів працівниками податкових органів у містах і районах республіки, на яких обговорюватимуть типові правопорушення та розроблятимуть механізми їх розв’язання.

Задля виконання цього доручення у держадміністрації Рибницького району і міста Рибниці 27 липня відбувся навчальний семінар працівників податкових органів з підприємцями-початківцями, в якому взяли участь начальник Управління торгівлі та транспорту держадміністрації Ірина Самойленко, заступник начальника податкової інспекції Марина Михайлюк, начальник відділу оподаткування фізичних осіб Юлія Кичук, начальник відділу податкового контролю Дмитро Леонтьєв та начальник відділу з прийому звітів і збору платежів Ганна Деньговська.

Консультаційний семінар для підприємців-початківців, новоутворених організацій, а також для чинних організацій усіх форм власності у Рибниці пройшов уперше. Тема семінару – «Найбільш часті порушення податкового законодавства ПМР з боку платників податків, заходи щодо їх усунення та запобігання відповідним порушенням».

Під час семінару начальник відділу оподаткування фізичних осіб Юлія Кичук висвітлила основи діяльності за підприємницьким патентом, а також внесені до законодавства зміни. Начальник відділу з прийому звітів і збору платежів Ганна Деньговська звернула увагу присутніх на проблему несвоєчасного подання фінансової та податкової звітності, подання коригування сум податкових та інших обов’язкових платежів, у результаті самостійного виявлення порушень законодавства платниками податків. Також було висвітлено питання несвоєчасного подання та неподання організаціями платіжних доручень на сплату податкових та інших обов’язкових платежів.

На семінарі були присутні не тільки підприємці-початківці, а і підприємці з певним стажем. Як виявилося, цей захід був корисним для всіх, оскільки питань до податківців було чимало. Зокрема, представника ТОВ «АвтоРед» цікавило питання про патенти та єдиний соціальний податок, про терміни подання звітів за екологічними платежами згідно з чинним законодавством, ТОВ «Палаццо» – коригування сум податків у поточному періоді, ТОВ «Веселье» – стандартні відрахування з податку. Були, звичайно, питання і не за темою семінару, однак податківці дали докладні відповіді своїм слухачам і запропонували їм прийти на індивідуальну бесіду з тих питань, які потребують досконального розв’язання з посиланням на певні документи.

Отже, під час активного діалогу на семінарі з’ясувалося, що проблем у підприємців виникає чимало. «Ми завжди готові вислухати кожного, хто до нас звертається по допомогу або за роз’ясненням поточних моментів у веденні підприємницької діяльності. І консультації ми надаємо й надаватимемо не тільки в рамках подібних заходів», – зауважила заступник начальника податкової інспекції Марина Михайлюк.

Наступний семінар для підприємців Рибниці та району заплановано на жовтень.

Влад   ПЕТРОВ.