Дешевше, простіше, зручніше та швидше

Чиновникам заборонили вимагати у громадян майже 30 видів довідок. Міністерства і відомства повинні обмінюватися документами самі, коли йдеться про реєстрацію за місцем проживання чи перебування, про несудимість, розмір пенсії або, наприклад, проходження військової служби.

Практично, кожному з нас знайома ситуація, коли для отримання довідки у паспортному столі, ЗАГСі чи іншій установі, доводиться відпрошуватися з роботи, вистоювати великі черги, неодноразово стикатися з тим, що заяву не приймають через відсутність якоїсь ксерокопії. Ці «ходіння по муках» віднімають багато часу, нервів і грошей. У вік сучасних технологій результату можна досягти значно простіше.

Нагадаємо, що на початку березня Уряд ПМР затвердив Концепцію адміністративної реформи. Потім була створена робоча група, що складалася з представників різних відомств, які повинні були охопити максимальну кількість процедур і переглянути велику кількість документів.

Був проведений аналіз, в результаті якого виявлено найбільш затребувані послуги та документи, за якими понад 300 тисяч разів зверталися громадяни у 2017 році. Ними і стали документи, що знаходяться у віданні вищезгаданих міністерств та відомств. Починаючи з 23 липня нинішнього року процедуру їх отримання значно спрощено.

Щоб замовити документ чи довідку в одній з установ, громадянин за місцем проживання може звернутися усно, письмово або скористатися Порталом державних послуг за адресою: uslugi.gospmr.org.

В першу чергу там необхідно зареєструватися, для чого на сайті громадянинові або юридичній особі потрібно ввести адресу своєї електронної пошти, логін і пароль. Потім в «особистому кабінеті» («личный кабинет») громадянин може заповнити поля з інформацією, необхідною для подальшої роботи і отримання тих чи інших довідок. Також громадянин має можливість відстежити статус замовленої послуги та багато іншого.

У додатку до Постанови Уряду ПМР від 23. 07. 2018 № 255 надано перелік документів та відомостей, що знаходяться в розпорядженні окремих державних органів і заборонених до витребування у громадян.

Міністерство внутрішніх справ: не має права вимагати довідку про наявність чи відсутність судимості, адресно-довідкову інформацію про реєстрацію громадян за місцем проживання, а також про склад сім’ї; відомості про позбавлення права керування транспортом та про адміністративні правопорушення в галузі дорожнього руху; про дійсність чи недійсність паспорта громадянина ПМР; про реєстрацію іноземного громадянина чи особи без громадянства, а також постановки на облік іноземного громадянина чи особи без громадянства за місцем перебування; відомості щодо видачі дозволу на тимчасове проживання іноземному громадянинові чи особі без громадянства.

Міністерство оборони: відомості щодо розміру отримуваної пенсії військовослужбовцями та членами їх сімей; дані, які підтверджують факт проходження військової служби чи звільнення з такої тих, хто проходить службу за контрактом; дані щодо вислуги літ у календарному та пільговому обчисленні з зазначенням періоду проходження військової служби у відношенні до тих, хто проходить службу за контрактом; щодо участі громадянина під час виконання завдань в умовах надзвичайного положення, під час збройних конфліктів чи бойових дій, а також інформацію про виконання військовослужбовцями інтернаціонального обов’язку за контрактом; щодо проходження військової служби за призовом та переведенні в іншу військову частину; дані, що підтверджують загибель чи смерть військовослужбовця та визнання його зниклим безвісти під час виконання ним обов’язків військової служби.

Міністерство державної безпеки: відомості щодо розміру отримуваної пенсії, підтвердження факту проходження військової служби та звільнення з такої, щодо вислуги літ та проходження військової служби за призовом в органах державної безпеки; дані, що підтверджують загибель чи смерть співробітника органів державної служби безпеки, а також визнання зниклим безвісти під час виконання ним обов’язків військової служби; дані щодо загальної тривалості служби відносно звільнених співробітників.

Міністерство юстиції: дані з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та індивідуальних підприємців.

Державна служба засобів масової інформації: відомості з Єдиного державного реєстру ЗМІ.

Єдиний державний фонд соціального страхування: довідка про зняття організації з обліку в базі даних ЄДФСС; відомості щодо пільгової категорії громадян.

Державна служба статистики: відомості про статистичні коди по Класифікатору галузей народного господарства.

Податкова служба: дані щодо постановки на облік у податковому органі; про стан платежів до бюджету; про сплату страхових внесків індивідуальними підприємцями.

Загалом, з 69 державних послуг нині можна замовити 28 в електронній формі. Після отримання підтвердження про виготовлення документа, громадянин може відвідати державну установу тільки один раз, щоб його забрати. Протягом року до Порталу державних послуг повинні долучитися всі інші міністерства та відомства.

З початку роботи Порталу його послугами скористувалися понад 200 осіб. Замовити той чи інший документ можна за електронною адресою: uslugi.gospmr.org

Ірина   МАСЛОВА.