У ногу з часом

Нині, щоб отримати довідки або необхідні документи в державних відомствах, необов’язково стояти в чергах. Потрібно лише зайти на сайт uslugi.gospmr.org, оформити заявку та в призначений день прийти за готовим документом. 23 липня в Придністров’ї почав діяти електронний портал держпослуг.

Три види довідок на порталі представляє і Міністерство внутрішніх справ. Нововведення спрямоване на те, щоб спростити взаємодію між громадянами та органами держвлади, зробити можливим замовлення державних послуг дистанційно. І все це без ходіння до чиновників і вистоювання в чергах.

«Необхідність створення цього веб-ресурсу зумовлена тією кількістю послуг, які на сьогодні держава надає населенню. За допомогою цього сайту люди, не виходячи з дому, можуть дізнатися про всі види довідок, де їх можна отримати, які документи для цього вони повинні надати, уточнити вартість тієї чи іншої послуги. Ідея створення порталу державних послуг в електронному вигляді назріла давно. Робота над ним велася близько шести років. Готувалася нормативно-правова база, вивчалися технічні потреби. Не було компромісу щодо порядку надання послуг населенню і виду регламентів. На сьогодні всі документи приведені у відповідність», – розповів в інтерв’ю нашому кореспондентові начальник Контрольно-правового управління МВС ПМР Родіон Чеботар.

Портал розроблено на замовлення Уряду ПМР. До системи електронного документообігу вже приєдналися Міністерство юстиції, МВС, Мінсоцзахисту та ЗАГС. На першому етапі роботи були відібрані найбільш потрібні послуги. Міністерство внутрішніх справ надає три з них: довідку про наявність або відсутність судимості, адресно-довідкову інформацію про реєстрацію громадян за місцем проживання, а також про склад сім’ї.

«Програмне забезпечення, в якому працює МВС, розробили співробітники відомства. Кожне міністерство (для роботи безпосередньо зі своїми видами документів) готувало власні програми. Портал функціонує автономно. Інформація надходить до нас із Держслужби зв’язку в момент, коли особа робить запит на ту чи іншу послугу. Ми отримуємо електронну заявку громадянина. Вона у нас обробляється і приймається в роботу», – повідомив начальник Інформаційно-аналітичного контрольного центру штабу МВС ПМР Володимир Турлаєв.

Користування веб-ресурсом безкоштовне. При цьому регламент деяких державних послуг передбачає стягнення державного мита в розмірі, визначеному чинним законодавством. З трьох представлених МВС послуг на порталі платною є лише довідка про наявність/відсутність судимості. Причому, замовляючи її, громадяни можуть внести оплату в режимі онлайн як за допомогою банківської картки, так і у відділеннях банків, а також у платіжних терміналах за допомогою QR-коду.

Для того щоб оформити заявку на отримання необхідного документа, громадянину спочатку необхідно зареєструватися на сайті порталу. На це витрачається близько 7 хвилин. Далі, в залежності від того, яку потрібно замовити послугу, треба перейти на одне з активних посилань. Наприклад, вам потрібна одна з довідок, які надає Управління з питань міграції. Для того щоб її отримати, потрібно зробити всього декілька кликів мишкою. Все більш ніж зрозуміло.

Що важливо, можна вибрати місто, в якому ви хочете отримати документ. Наприклад, ви прописані в Рибниці, а живете в Тирасполі. До місця реєстрації їхати за ним нема потреби. Замовлення приймається за місцем проживання. Протягом одного робочого дня до вас надходить повідомлення. У ньому прописана інформація про те, де і коли ви можете забрати вже готову довідку. Великий плюс цього нововведення в тому, що чекати, коли вам видадуть документ (як при особистому замовленні), не потрібно. Громадяни, які подали заявку для отримання адресно-довідкової інформації в режимі онлайн, прибувають до паспортного підрозділу і обслуговуються в пріоритетному порядку. Довідку отримують позачергово, а для цього достатньо представити документ, що засвідчує особу.

Що стосується надання відомостей про наявність чи відсутність судимості, інформації про кримінальне переслідування, а також про перебування у розшуку. Таку довідку можна отримати лише через 10 днів після надходження заяви до Інформаційно-аналітичний контрольний центр.

«Терміни виготовлення довідки шляхом її замовлення через портал держпослуг залишаються тими ж, що і при особистому замовленні. Але громадянам тепер не потрібно приходити в органи внутрішніх справ двічі. Жителі столиці можуть отримати довідку терміново, впродовж одного робочого дня. Ті ж, що проживають в інших містах і районах нашої республіки, можуть отримати нетермінову довідку у своїх територіальних відділах внутрішніх справ», – розповіла в інтерв’ю нашому кореспондентові начальник інформаційно-аналітичного відділу Штабу МВС ПМР Алла Атаманчук.

Відкриття єдиного порталу держпослуг не скасовує колишнього механізму отримання документів. Тільки тепер у людей є вибір: чекати приймальних днів і годин, стояти в черзі чи зробити всього декілька кликів мишкою, прийти й отримати готовий документ.

Ірина   КРАВЕЦЬ.