Не просто свято: православний світ відзначив 1030-річчя Хрещення Русі

У суботу, 28 липня, в Росії, Україні, Білорусії, Молдові, Сербії та багатьох інших країнах світу відбулися масштабні урочистості, присвячені 1030-літтю  Хрещення Русі, дню пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира.

Географія свята свідчить про те, що віра, дійсно, не знає меж: 1030-річчя Хрещення Русі відзначили на різних континентах, у десятках країн, скрізь, де є парафії Російської Православної Церкви. Рівно опівдні одночасно у всіх православних храмах планети зазвучали передзвони дзвіниці.

Не обійшов православний церковний ювілей і Придністров’я. Божественну літургію в столичному кафедральному соборі Різдва Христового очолив Архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава.

Його Високопреосвященству допомагали перший помічник Владущого Архієрея архімандрит Іоанн Данилеску, благочинний Центрального округу і настоятель собору протоієрей Євген Каменщик, благочинний Григоріопольського округу протоієрей Марін Сорочан, благочинний Дубоссарського округу протоієрей Георгій Лісовський, благочинний Рибницького округу архімандрит Віктор Саяпін, благочинний Слободзейського округу протоієрей Андрій Данилеску і духівництво Центрального благочиння.

Помолитися і причаститися цього дня зібралася велика кількість парафіян. Перед причастям владика Сава оголосив Послання Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила і Священного Синоду Руської Православної Церкви архіпастирів, кліру, чернецтва і мирян з нагоди 1030-річчя Хрещення Русі.

Після Літургії відслужили молебень і здійснили хресний хід з іконою шанованого нині святого в ознаменування святкування 1030-річчя Хрещення Русі та престольного свята собору, один із приділів якого освячений на честь святого рівноапостольного князя Володимира. На завершення богослужіння протоієрей Євген Каменщик звернувся до Його Високопреосвященства з привітанням, у якому подякував Владиці, священнослужителям і мирянам за соборну молитву в цей урочистий день.

У своєму слові Владика Сава подякував отцю Євгену за теплі слова привітання і побажань, а також висловив щиру подяку придністровському духівництву та всім присутнім у соборному храмі за гарячі молитви.

Ігор   ШЕВЧЕНКО.