Досягнення придністровських веслярів

Байдарки та каное, як засіб пересування по воді, служили людству з незапам’ятних часів. У Придністров’ї веслування набуло розвитку в кінці 50-х років ХХ століття. Основними центрами були Дубоссари, Тирасполь, Бендери та Дністровськ. Наші веслярі не одноразово перемагали на міжнародних змаганнях різного рівня – це чемпіони та призери світу та Європи. Була й олімпійська чемпіонка – Лариса Попова.

Нинішнє покоління веслярів гідно продовжує славні традиції старших товаришів. Реально сприяє цьому почесний президент Федерації веслувального спорту республіки, Президент ПМР Вадим Красносельський.

За двома віковими категоріями: юніорською (до 19 років) і молодіжною (до 23-х) з 27 по 29 липня 2018 року на веслувальному каналі в болгарському місті Пловдиві відбулась першість світу.

У змаганнях взяли участь понад 930 спортсменів із шістдесяти дев’яти країн. За програмою заходу було розіграно тридцять шість комплектів медалей – по 18 у кожній віковій категорії. У складі збірної Росії виступали два придністровці: в юніорському віці – Данило Вєтров, а в молодіжній першості – тогорічний срібний призер світової першості Владислав Чеботар.

Данило Вєтров виступав у складі екіпажу байдарки-четвірки, якій належало змагатися на дистанції 500 метрів. Крім нього, до складу цієї команди були включені Артем Коровін, Дмитро Іваник і Дмитро Моргунов.

У першому заїзді росіяни посіли друге місце, поступившись на півсекунди польському екіпажу. Згідно з регламентом змагань, поляки пройшли безпосередньо у фінал, а росіянам належало виступити у півфінальному заїзді.

На стадії півфіналу збірна Росії знову посіла друге місце на байдарці-четвірці на півкілометровій дистанції, пропустивши вперед чеську команду. Але завдання було виконане – росіяни потрапили у головний фінал.

У фінальному заїзді всі команди виклалися по повній програмі. Найбільш вдало проходження дистанції склався для чехів, які стали переможцями світової першості, а другим до фінішу прийшов німецький екіпаж. Росіяни ж у запеклій боротьбі зі словаками зуміли все ж таки вирвати бронзові медалі, випередивши конкурентів на три десяті секунди.

Бронзова медаль юніорської першості світу є поки що найвищим досягненням у стрімкій спортивній кар’єрі Данила Вєтрова, вихованця заслуженого тренера В’ячеслава Соколенка.

Нагадаємо, трохи раніше, в червні-липні 2018 року в Італії, на юніорському чемпіонаті Європи з веслування на байдарках і каное для спортсменів до 19-річного віку, екіпаж Данила у складі російської байдарки-четвірки, завоював срібну медаль, що (поза всяким сумнівом) також є досить серйозним досягненням Вєтрова на міжнародній арені.

У Владислава Чеботаря, який змагався в каное-одиночці на кілометровій дистанції, виступ на світовій першості у віковій категорії U-23 склався менш успішно. Він впевнено зайняв друге місце в першому заїзді, і пройшов до півфіналу. На другому етапі Владислав упевнено і беззастережно здолав усіх суперників і першим перетнув фінішний створ.

Однак, у фіналі російський спортсмен виступив набагато нижче своїх можливостей. У підсумку він посів сьоме місце. Відзначимо при цьому той факт, що Владислав Чеботар у півфінальному заїзді показав результат набагато вищий, ніж переможець фінальних перегонів німець Конрад Шайбер.

Проте, Владислав Чеботар ще матиме шанс проявити себе на міжнародній арені: наприкінці серпня він виступить на чемпіонаті світу, місцем проведення якого в нинішньому році обране португальське місто Монтемор-у-Велью.

У серпні минулого року на молодіжній першості світу з веслування на байдарках і каное в Румунії він став володарем срібної медалі. Владислав – один із лідерів молодіжної збірної Росії. У травні поточного року на молодіжній першості РФ він впевнено виступив на своїй коронній дистанції 1000 метрів, фінішувати з відривом більш ніж на дві секунди, завоював золоту медаль. Спортсмен увійшов до основного складу російської молодіжної збірної.

Ксенія   ВАСИЛЕНКО.