Наш рідний дім – повна чаша

У травні в республіці стартував проект «Купуй придністровське!», метою якого стало просування на внутрішньому ринку товарів місцевого виробництва та стимулювання інтересу до них з боку підприємств роздрібної торгівлі.

П’ята цього року виставка-ярмарок «Купуй придністровське!» відбулася минулої суботи в Рибниці. У ній взяли участь понад 110 товаровиробників різних галузей: 22 підприємства сільського господарства та близько 50 підприємців і СФГ Рибницького району; 12 підприємств харчової промисловості; 8 представників легкої промисловості; 8 – промислового виробництва; 4 ремісники; один представник сфери послуг; одне торговельне підприємство.

Учасників та відвідувачів ярмарку привітав глава держадміністрації В’ячеслав Фролов. Він підкреслив значущість заходу, наголосивши, що, крім економічної доцільності, чималу роль відіграє моральний чинник, який дозволяє придністровцям ближче познайомитися з місцевими виробниками та їхніми товарами.

«Програма, розроблена Президентом і Урядом на найближчі 8 років, дозволить зробити нашу республіку самодостатньою, де виготовлятимуть основні товари та продукти, необхідні для життя громадян», – констатував В’ячеслав Фролов.

Віце-президент Торгово-промислової палати ПМР Василь Кожан зазначив, що ярмарок перетворився на певний патріотичний рух, який дозволяє придністровським покупцям краще оцінити й полюбити продукцію місцевих виробників. Він повідомив, що керівництво республіки ухвалило рішення про введення проекту до Фонду розвитку підприємництва.

«Проект став загальнонародною програмою. Це ідея, яка об’єднує виробників і покупців, і в кінцевому підсумку – інтереси всього придністровського народу», – зазначив Василь Кожан.

У офіційній частині заходу також взяли участь заступник міністра економічного розвитку Наталя Сіткіна, заступник глави міста Сергій Палій, голова міськрайради народних депутатів Вадим Лозовський, депутати Верховної Ради – Андрій Сафонов, Вадим Кравчук, Яків Галак та Василь Куницький.

Глава держадміністрації та гості заходу оглянули представлені експозиції, ознайомилися з товарами.

Такі виставки-ярмарки важливі для всіх: і для покупців, і для виробників. На ярмарку можна було купити харчові продукти, одяг, взуття, промислові товари, сільськогосподарську продукцію, сувеніри, вироби народного промислу, меблі. Серед учасників виставки – і вже імениті підприємства та індивідуальні підприємці, і новачки в малому бізнесі.

Були й такі, хто став для рибничан справжнім відкриттям. І це відкриття хочеться назвати «поезією ярмарку». Адже те, що творить людина власноруч, передаючи своє бачення і відчуття краси у речах повсякденних, викликає справжнє захоплення. Мова йде про майстриню, яка шиє й вив’язує дамські сумочки, модні рюкзачки, ключниці, різноманітні футляри, в’яже чудові шалі. Повз її товар ручної роботи не можна було пройти з байдужістю, і жінок та дівчат біля Наталі Статкевської зібралося чимало. Пані Наталя сама бендерчанка, вирішила взяти участь у ярмарку лише цього року. Це другий її ярмарок.

«Сумочки й шалі я завжди шила та в’язала для себе, для своїх близьких, а потім мені почали їх замовляти. Так моє хобі під час основної роботи в бібліотеці поступово перетворилося на головне заняття на пенсії», – зауважила майстриня.

Привертала увагу на майдані й гостя з Тирасполя, Валентина Назарова, яка приїхала на ярмарок разом з іншими членами клубу «Самоцветы». Її керамічні пташки-свищики розливалися співом, який не відрізниш від справжньої трелі солов’я. А ще вона пропонувала придбати вишиті бісером картини, які можуть стати гарним подарунком, намисто тощо. «У нашому клубі 60 рукодільниць. Ми стараємося відвідати кожен ярмарок, який проводиться у нас. А на завтра нас запросили на міжнародну виставку виробів прикладного мистецтва, яка відбудеться в селищі Карманове. Ми з задоволенням візьмемо в ній участь. Захід такого рівня проводиться в нас уперше», – розповіла пані Валентина, після чого повернулася до своїх соловейків-солістів, без співу яких майдан засумував.

А невдовзі вони передали музичну естафету артистам Рибницького Палацу культури. Аби було веселіше робити покупки, для рибничан співали й вигравали самодіяльні молдавський та український колективи, молодіжні гурти.

Багато покупок зробили рибничани ярмаркового дня. Черги були майже біля кожного павільйону. Риба, м’ясо, овочі, фрукти, консерви, одяг, взуття… І хоч це проза нашого життя, проте без неї ніяк. Та й підсолодити її було чим! Тістечка і мед – в асортименті! Одне слово – ярмарок!

Уже традиційним завершенням виставки «Купуй придністровське!» стала передача естафети. Глава держадміністрації В’ячеслав Фролов вручив символ проекту заступникові глави державної адміністрації з соціальних питань Кам’янського району і міста Кам’янки Галині Трублаєвич, яка наголосила: «Ми ще раз упевнилися, що наше Придністров’я, наш рідний дім – повна чаша. Наша продукція – найякісніша, тому що вона домашня, вітчизняна, натуральна. А отже, зроблена з душею».

Акція «Купуй придністровське!» відбудеться в Кам’янці 26 серпня.

Галина   БЕРЕЗНИЦЬКА.