Програма виконання наказів виборців у дії

У Дубоссарському районі народні обранці приступили до виконання наказів виборців. Завдяки передбаченому для цього фінансуванню, вдасться виконати набагато більше робіт.

У 2018 році депутатами Верховної Ради ПМР вперше був сформований фонд виконання наказів придністровських виборців, хоча Закон було ухвалено ще у 2008 році. Реалізовувати його раніше у повному обсязі було неможливо через брак коштів у республіканській скарбниці. Ситуація змінилася на краще лише тепер, коли передбачено фінансування для кожного округу. Дубоссарський район у Верховній Раді представляють три депутати. Для виконання наказів виборців буде виділено 300 тисяч рублів (по 100 тисяч на кожний округ).

За аналогією з Верховною Радою ПМР, депутати районної Ради також ухвалили рішення про затвердження муніципальної програми наказів виборців, згідно з якою у місцевому бюджеті передбачили фінансування. І тепер у народних обранців разом із представниками виконавчої влади з’явилося більше можливостей для вирішення життєво важливих проблем. Нині в районі готується план робіт, який реалізовуватимуть уже цього року. Глава держадміністрації Руслан Чабан проводить зустрічі з депутатами, на яких з’ясовується, що насамперед необхідно буде зробити на кожному окрузі.

«У фонді виконання наказів виборців у місцевому бюджеті на цей рік передбачено 430 тисяч рублів. Сама програма була ухвалена в липні, й тепер вона вже на стадії реалізації. Ми з’ясовуємо, які роботи здійснюватимуться в першу чергу. Вважаю це важливим моментом, оскільки таким чином виявляються точкові проблеми на кожному з округів, виходячи з побажань виборців. Зрозуміло, що за один рік ми не зможемо відразу розв’язувати всі питання, але поступово будемо йти до цього», – пояснив Руслан Чабан.

На сьогодні вже укладаються договори на виконання робіт. У місті й селах району відновлюватимуть вуличне освітлення, ремонтуватимуть житловий фонд, дороги, дитячі та спортивні майданчики, упорядковуватимуть колодязі, цвинтарі, будуватимуть санітарні вузли в школах і дитячих садках. За словами глави району, контролюватимуть виконання робіт безпосередньо депутати округів спільно з місцевими жителями.

На зустрічі глави сільських держадміністрацій зазначали, що багато проблем накопичилося і в селах району. Наприклад, у селі Роги їх поступово вирішують, але додаткове джерело фінансування дозволить поширити можливості вирішення наболілих питань. «У нашому селі дуже складний рельєф, тому швидко виходять з ладу гравійні дороги, на ремонт яких необхідні чималі витрати, які не встигають окупитися. Сподіваємося, що за допомогою додаткових коштів, нам удасться освітлити ще більше вулиць, відремонтувати дитячий садочок. Торік ми підвели воду до Будинку культури й фельдшерсько-акушерського пункту», – розповів глава держадміністрації с. Роги Леонід Касьянов.

У багатьох населених пунктах району проблеми схожі. Крім ремонту доріг, освітлення, будівництва дитячих і спортивних майданчиків, додаткового фінансування потребують заклади освіти для усунення застарілих проблем. Завдяки фонду для виконання наказів виборців, цього року заплановано побудувати санітарні вузли в школах селищ району. Паралельно в республіці діє програма капітальних вкладень, коштом якої також ремонтуються заклади освіти. У Дубоссарському районі ці роботи нині в розпалі.

Любов   ПОЛОНСЬКА.