Підступному ворогові з красивою назвою оголосили війну

Амброзія полинолиста – однорічна яра рослина за зовнішнім виглядом схожа на коноплі, а за розміром і формою її листя нагадує полин гіркий, належить до родини айстрових, походить з Північної Америки, звідки поширилася майже по всьому світу, засмічує всі польові культури, особливо просапні та зернові, а також городи, сади, виноградники, луки, пасовища, полезахисні смуги. Вона належить до карантинних бур’янів, які завдають великої шкоди не лише сільському господарству, але й здоров’ю людини.

Через свою виняткову шкодочинність, негативний вплив на здоров’я людей амброзія полинолиста посідає одне з перших місць серед злісних рослин. Отже, одним із найголовніших завдань, які незмінно стоять перед сільським господарством з метою підвищення врожайності, є боротьба з бур’янами, в тому числі й з карантинними. З сумом доводиться констатувати, що останнім часом на території Придністровської Молдавської Республіки все більш масштабно поширюється цей небезпечний бур’ян.

Амброзія полинолиста перекочувала до нас у 20-х роках минулого століття з Америки. У період сходження своїми листками трохи нагадує чорнобривці. Вважається, що до Європи вона потрапила в XIX столітті разом із товарами, які туди завозилися. Сумну популярність амброзія дістала ближче до кінця XX століття, зарекомендувавши себе як бур’ян із жахливою здатністю викликати алергію. Узбіччя доріг, залізничні насипи, міські пустирі, смітники – улюблені місця проживання амброзії.

ЕКОЛОГІЧНА НЕБЕЗПЕКА

Цей вид карантинного бур’яну має низку біологічних особливостей, якими пояснюється його швидке поширення. До таких особливостей належать: а) висока насіннєва продуктивність (80–100 тис. насінин з однієї рослини); б) насіння молочної та воскової стиглості здатне дозрівати й давати повноцінні сходи. Насіння тривалий час зберігає
життєздатність у ґрунті, що сприяє утворенню його значного запасу; в) рослина має потужну кореневу систему; г) здатна витримувати підтоплення (до двох тижнів), утворюючи при цьому додаткові корені; д) амброзія має надзвичайно високу регенеративну здатність. Наприклад, після культивації частини рослин, присипані вологим ґрунтом, здатні утворювати додаткові корінці й добре вкорінюватися. Під час скошування до цвітіння та утворення насіння вона здатна давати з кореневої зони нові паростки, які утворюють суцвіття і формують життєздатні насіння; е) рослина має високий ступінь пластичності стосовно до температури повітря та вологості ґрунту, її сходи не бояться затінення.

Станом на 1 січня 2012 року площа засмічення амброзією на території ПМР становила 144 931 га. Це такий карантинний бур’ян, що заглушує посіви польових культур, інші сільськогосподарські угіддя, а також землі несільськогосподарського призначення. Він є серйозним конкурентом сільськогосподарських рослин у боротьбі за вологу, сонячне світло і тепло, поживні речовини та, в цілому, за життєвий простір. На створення 1 тонни сухої речовини цей бур’ян виводить із ґрунту 15,5 кг азоту, 1,5 кг фосфору і 950 тонн води. За сприятливих умов амброзія виростає до 2–2,5 метрів заввишки, густота її сходів може досягати 5–7 тис. екземплярів на 1 квадратний метр, а фітомаса – до 10 тонн на гектар.

Внаслідок надмірного висушування й виснаження ґрунту (коренева система бур’яну проникає в землю на глибину до 4 м) значно знижується врожайність сільськогосподарських культур. Великої шкоди вона завдає сінокосам і пасовищам, оскільки не тільки пригнічує зростання дикорослих трав, але і сама є непридатним кормом для тварин. У надземній біомасі амброзії є від 0,07 до 0,15 % гірких речовин та ефірних олій, через що під час попадання в корм дійних корів вона надає молоку і молочним продуктам неприємний запах і гіркий присмак. Амброзія здатна витісняти й пригнічувати багато видів як культурних, так і дикорослих рослин.

ВИКЛИКАЄ У ЛЮДИНИ АЛЕРГІЮ

Це один із найнебезпечніших у ПМР карантинних бур’янів-алергенів. Зважаючи на те, що практично вся територія республіки засмічена амброзією полинолистою, кількість алергічних захворювань, викликаних цією рослиною, серед наших співгромадян постійно зростає. У період збирання сільськогосподарських культур, засмічених амброзією, її алергічні компоненти часто виявляються в харчових продуктах. Під час цвітіння вона утворює величезну кількість пилку (на 0,1 м² в сезон цвітіння утворюється до 8 млрд зерен пилку), багаторазове вдихання якого викликає захворювання людей на алергію, що супроводжується такими симптомами, як підвищення температури, сльозотеча, кон’юнктивіт, погіршення зору, у важких випадках може виникнути набряк легенів. Варто додати, що в цей період від такого пилку страждають астматики, у яких загострюються приступи бронхіальної астми.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожний п’ятий житель планети, в тому числі й у нашій країні, страждає від алергічних захворювань або схильний до тимчасових симптомів алергії. Ніхто від неї не застрахований, і навіть абсолютно здорова людина може перетворитися в алергіка, якщо упродовж кількох тижнів дихатиме повітрям, в якому міститься багато пилку амброзії – найлютішого ворога здоров’я людини, оскільки ця рослина виділяє речовини, які викликають сильні головні болі й перепад артеріального тиску.

На жаль, сьогодні немає універсальних фармакологічних препаратів для профілактики та захисту здоров’я людей від алергії, спричиненої амброзією.

ЯК БОРОТИСЯ З АМБРОЗІЄЮ

Найбільш раціональним і універсальним способом захисту від згубного впливу амброзії є боротьба з нею: об’єднання зусиль працівників сільського господарства, медиків та екологів і нейтралізація цього небезпечного алергену за допомогою агротехнічних, механічних і хімічних методів.

На сільськогосподарських угіддях необхідно вживати агротехнічних заходів:

— чітко дотримуватися чергування культур у сівозміні;

— проводити базовий і передпосівний обробіток ґрунту;

— своєчасно проводити догляд за посівами;

— на забур’янених полях висівати переважно озимі культури суцільної сівби (пшеницю, ячмінь, жито);

— на полях, які звільняються в липні – на початку серпня і призначені під ярові культури, обробіток ґрунту проводити напівпаровим методом;

— використовувати посівний матеріал, ретельно очищений від насіння шкідливих бур’янів;

— під час збирання зернових культур проводити однофазний (прямий) спосіб комбайнування;

— встановлювати на комбайнах вловлювачі насіння бур’янів;

— не пізніше двох тижнів після збирання зернових культур суцільного посіву необхідно проводити лущення стерні на глибину 8–10 см;

— поля, засмічені амброзією на 60–80 %, необхідно відводити під чистий пар, а якщо це неможливо, здійснювати беззмінний посів озимих зернових на протязі двох-трьох років з попередньою напівпаровою обробкою ґрунту;

— правильно і вчасно доглядати за чистими та зайнятими парами;

— перевезення і використання товарного зерна і зерновідходів, засмічених
насінням амброзії, здійснювати в суворій відповідності з карантинними правилами;

— просапні культури висівати після двох культивацій на глибину 10–12 см;

— на просапних культурах проводити додаткове знищення бур’янів міжрядною обробкою ґрунту;

— не розміщувати на забур’янених полях культури, які дозрівають одночасно з амброзією (насінники буряків, люцерни, суданської трави тощо);

— не вносити на поля напівпрілий гній, одержаний під час використання кормів і підстилкового матеріалу, засмічених амброзією);

— ретельно очищати від залишків соломи, полови, зерна і ґрунту авто і зерноочисні машини, трактори, комбайни та іншу сільськогосподарську техніку після її використання на збиранні врожаю з полів, засмічених амброзією;

— не розміщувати насіннєві ділянки на полях, засмічених амброзією;

— знищувати виявлені навколо полів рослини амброзії до їхнього цвітіння;

— на покинутих і зарослих повністю землях скошувати рослини амброзії до цвітіння, обробляти поля гербіцидами суцільної дії, проводити триразове лущення або дискування (вздовж та поперек поля) і культивації.

ХІМІЧНІ МЕТОДИ ДЛЯ БОРОТЬБИ З АМБРОЗІЄЮ ПОЛИНОЛИСТОЮ

Необхідно використовувати гербіциди в суворій відповідності з Державним каталогом пестицидів і агрохімікатів, дозволених до застосування на території ПМР, відповідно до встановленого регламенту.

У населених пунктах необхідно застосовувати механічні методи:

а) скошувати рослини перед цвітінням у період бутонізації; б) виривати рослини з коренем і знищувати шляхом спалювання в спеціально відведених місцях або подрібнювати з наступним закопуванням подрібнених залишків.

У 2018 році з метою виявлення, боротьби та запобігання розповсюдженню амброзії полинолистої на території республіки, Уряд ПМР постановив затвердити План заходів з профілактики появи й боротьби з цією рослиною на території Придністров’я.

Відповідальність за реалізацію цієї Постанови покладена на міністра сільського господарства і природних ресурсів ПМР, начальника Служби державного нагляду Міністерства юстиції ПМР, глав держадміністрацій міст і районів республіки.

Контроль за виконанням Постанови покладено на заступника Голови Уряду ПМР з питань правового регулювання та взаємодії з органами державної влади – Керівника Апарату Уряду ПМР.

У Міністерстві сільського господарства розробили план заходів. Виконавцями цього плану є всі республіканські міністерства і відомства, які зобов’язані контролювати підпорядковані їм установи. Наприклад, Міністерство просвіти відповідає за території шкіл, дитячих садків, закладів додаткової освіти. Міністерство оборони контролює території військових частин і полігонів. Держслужба спорту відповідає за фітосанітарний стан стадіонів, спортивних майданчиків. Спеціальній комісії, якій доручено перевіряти упорядкування територій міст і районів, належить посилити контроль щодо виявлення порушень у частині невиконання заходів з нормативного утримання прилеглих територій. За порушення встановлених правил боротьби з амброзією юридичні й фізичні особи притягуватимуться до адміністративної відповідальності, передбаченої законодавством ПМР.

Пошук ефективних методів боротьби з амброзією триває: проводяться рейди по населених пунктах республіки з метою виявлення амброзії полинолистої. Ми закликаємо всіх керівників підприємств та організацій, землекористувачів і землевласників, мешканців наших міст і сіл не залишатися байдужими до захисту земель та оздоровлення екології нашого регіону. Заходи боротьби з амброзією дуже трудомісткі, але, регулярно знищуючи шкідливу рослину, ми зможемо убезпечити своє життя. Тож вживайте заходів з її ліквідації на власній та прилеглій території. Не будьте байдужими! Нам під силу слідкувати за власними присадибними ділянками, територією біля власного будинку, підприємства, знищувати амброзію і таким чином зберігати власне здоров’я.

ЯК ЗМЕНШИТИ ЙМОВІРНІСТЬ КОНТАКТУ З ПИЛКОМ АМБРОЗІЇ

 — Намагайтеся не виходити на вулицю в ранкові години (пік викиду пилку амброзії припадає на період між 5 і 12 годинами).
— Не сушіть одяг на вулиці, тому що на ньому може осісти пилок.
— Намагайтеся закривати вікна в приміщенні, особливо вночі та вранці, закривайте вікна в автомобілі.
— Повернувшись додому з вулиці, мийте голову і руки, промивайте ніс сольовим розчином.
— Якщо є можливість поїхати у відпустку на період цвітіння амброзії, зробіть це.

  Головний державний фітосанітарний інспектор ПМР  Андрій   ЧЕРНОВ.