На хвилях «Радіо Придністров’я»

Важлива роль у заснуванні та становленні ПМР належить радіо. Коли наша молода республіка фактично була ізольована від зовнішнього світу, опинилася в інформаційній блокаді, коли навколишній світ і уявити не міг, які процеси відбувалися на берегах Дністра, розповісти людям правду про події в Придністров’ї вдалося завдяки радіохвилям.

Так з’явилася перша державна станція, а голосом правди стало «Радіо Придністров’я» («РП»). Воно було створене 7 серпня 1991 року рішенням Президії Верховної Ради ПМРСР. Корпункти найбільш демократичного ЗМІ були у всіх містах і районах, що допомагало оперативно інформувати не тільки місцевих жителів, але і зарубіжну аудиторію про поточні події. Під час війни 1992 року кореспонденти працювали в цілодобовому режимі й передавали інформацію прямо з місць бойових дій. Яскравим прикладом такої роботи була діяльність головного редактора Радіо Олександра Радченка та редактора редакції мовлення молдавською мовою Анатолія Арику.

Радіо сприяло організації та проведенню мітингів і демонстрацій на підтримку політики держави, збору коштів сім’ям полеглих захисників, передавало умовні сигнали для підрозділів Республіканської гвардії, народного ополчення, ЧКВ і ТРЗ. За словами військового отамана ЧКВ генерал-майора Володимира Рябинського, по сигналу «Сиреневый туман», переданому по «Радіо Придністров’я», вранці 20 червня озброєні підрозділи вирушили з Тирасполя на допомогу Бендерам, атакованим звечора загонами ОПОНівців.

З часом радіо почало розвиватися, нарощувало свою потужність. Протягом багатьох років співробітники установи трьома офіційними мовами в обсязі 21 години забезпечували щоденний вихід в ефір інформаційних, інформаційно-аналітичних і просвітницьких програм, які відображали різні сфери життєдіяльності держави та суспільства.

Наприклад, редакція українського мовлення випускала в ефір новини, «Православну сторінку», передачу для дітей «Калинчине віконце», музичні та літературні програми «Ми – українці», «Козацькому роду нема переводу». В них розповідалося про захисників республіки, про ветеранів війни та праці, трудові та творчі династії, про талановитих людей і красоту рідного краю. Передачі створювали Валентина Савчук, Неля Матейчук, Оксана Попова, Катерина Підліснюк, Лілія Дєньгіна, Людмила Малюта, Лідія Чорба, Оксана Страховчук, Віра Заворикіна, Ірина Шевченко, Василь Козак, Галина Гузо, Алла Голубенко, Ольга Ковальчук, Світлана Шелудько, Вікторія Паламарчук, Валентина Осадчук та Євгенія Подсєвальникова. Кожен з них зробив свій внесок в історію «РП».

Минає час, стрімко змінюється світ навколо, змінюються наші цінності, інтереси та уподобання: Інтернет, комп’ютери, новітні моделі телефонів-смартфонів, здавалося б, витіснили радіо… Але ж ні! Воно не зникло. Воно крокує поряд з нами невидимою тінню. Воно змінюється, пристосовується, набуває нових форм існування.

За словами Юрія Соловйова, який виконує обов’язки головного редактора «Радіо 1», нині творчий колектив працює над удосконаленням програм і авторських проектів: «Зокрема з вересня оновленими вийдуть в ефір популярні програми «Ранковий FRESH» і ток-шоу «Попутний вечір». Приймаючи до уваги побажання слухачів, команда намагається змінити формат, покращити музичне оформлення, поглибити змістовне наповнення передач».

Нині на хвилях «Радіо 1» Плюс транслюються випуски новин українською мовою. Редактор випуску Євгенія Подсєвальникова зазначає: «Наша аудиторія досить активна. Ми отримуємо багато дзвінків. Звичайно, нас радує зворотний зв’язок. Як на мою думку, радіо й сьогодні потрібне багатьом людям. Наприклад, можна слухати радіо за роботою, вишиванням, малюванням. Особливої допомоги надасть воно людям з обмеженими фізичними можливостями у навчанні, у спілкуванні, в організації відпочинку. А далі – домислюйте самі…».

Так, радіомовлення, як ЗМІ виконує багато функцій: підтримує життєдіяльність суспільства, допомагає людині увійти в інформаційний простір, пропагує певний стиль і спосіб життя, а також моральні цінності. Радіо всюди супроводжує нас: вдома, в офісі, в магазині, в маршрутці. Воно приносить нам інформацію, часом допомагає прийняти рішення, збагачує нас новими знаннями та розважає, відволікаючи від щоденних проблем. Засобом інтерактивного спілкування в ефірі, радіо дає змогу людям висловити свою точку зору на ту чи іншу проблему, впливає на формування громадської думки.

Матеріали журналістів і передачі можна знайти на сайті «Радіо 1». Його можна слухати он-лайн. Як зазначив молодий і креативний, призначений в.о. головного редактора якраз напередодні чергової 27-ї річниці «Радіо» Юрій Соловйов: «Роботу двох суттєво різних станцій забезпечує один колектив фахівців-однодумців. Це ті, хто стояв у витоків створення радіо й ті, хто вносить у його роботу свіжі ідеї. Це професіонали своєї справи – всі ми живемо на хвилі Першого радіо! Слухайте «Радіо Придністров’я»!

Знає про це з власного досвіду Олена   СТЕФАНЮК.