Зміцнюють добробут спільної домівки

11 серпня своє професійне свято відзначили працівники та ветерани будівельної галузі. Серед них і рибницькі цементники. ЗАТ «Рибницький цементний комбінат» (РЦК) є одним із бюджетоутворювальних підприємств Придністров’я, яке виробляє цемент і будівельне вапно.

Будівництво заводу розпочалося 1958 року, а в листопаді 1961-го з місцевої сировини вже отримали перший клінкер.

Відтоді минуло понад 45 років. За цей час підприємство стало найбільшим у Придністров’ї виробником цементної продукції, асортимент і якість якої завжди були не тільки головною турботою, а і головною гордістю підприємства. ЗАТ «РЦК» неодноразово відзначено міжнародними дипломами та медалями. Так, наприклад, у Мадриді (Іспанія) суворе журі нагородило комбінат Золотою зіркою «Арка Європи». Секрет успіху полягає в грамотному поєднанні технології та людського фактора, молодості й досвіду, творчості та ініціативи, добрих традицій і сумлінного ставлення до улюбленої справи.

Інвестиційна політика Рибницького цементного комбінату спрямована, насамперед, на збільшення обсягів виробництва, збереження конкурентоспроможності та створення сучасного цементного виробництва, здатного виготовляти якісну продукцію з високою доданою вартістю. На сьогодні вся робота на підприємстві підпорядкована вимогам сучасного ринку. Більшість провідних світових економістів вважає, що конкуренція підвищує ефективність роботи підприємств. Адже саме ринок диктує попит і пропозиції.

Якщо сусідній цементний комбінат у Резині (РМ), власником якого є відома корпорація «Lafarge», випускає одну марку цементу, задіюючи у виробництві тільки одну піч, то рибницькі цементники мають можливість запустити до чотирьох печей, випускаючи сім марок цементу високої якості.

На сьогодні ж працюють дві технологічні нитки, дві обертові печі – № 1 та № 2, причому в цілодобовому режимі. На печі № 1 нині ведеться модернізація кальцинатора задля збільшення його обсягів і, як наслідок, продуктивності.

Комбінат незмінно дотримується стратегії поступального розвитку, основною метою якого і є модернізація підприємства та підвищення якості його продукції. На урочистих зборах генеральний директор ЗАТ «РЦК» Максим Дзідзверг розповів про перспективні плани розвитку та про проект модернізації комбінату. На підприємстві приділяється пильна увага тому, щоб вироблений товар був екологічно чистим. Тут модернізують процес транспортування сировинної муки із млинового відділу до силосів і від силосного відділення до печей випалу клінкеру, що дозволить відмовитися від централізованого подавання компресорного повітря.

«Звичайно, модернізація – справа дорога. У  цей проект уже вкладено близько 8 млн доларів, а всього до 2020 року ми плануємо вкласти в процес реконструкції до 20 млн доларів. Адже інакше рухатися вперед неможливо», – зазначив генеральний директор.

Цього року на комбінаті виготовляють цемент марок М-400 та М-500, які мають постійний попит у користувачів. А от щодо способу відвантаження, то тут приблизно 50/50: половину цементу відвантажують навалом, половину –
в упакуванні. Пакетований цемент (по 40 кг) популярний серед індивідуальних забудовників. Пакувальна лінія працює цілодобово. Географія збуту – Молдова, Україна та Румунія. Виникають, щоправда, певні проблеми з конкурентами щодо присутності продукції РЦК на українському ринку, проте всі розуміють, що політика не повинна заважати економіці.

Поточний рік сприятливий і на виготовлення та відвантаження високоякісного будівельного вапна. Раніше його виготовляли невеликими партіями для Молдавського металургійного заводу. Взаємовигідне співробітництво Рибницького цементного комбінату і Молдавського металургійного заводу дозволяє забезпечити постійним завантаженням цех випалу вапна. Завдяки його використанню, ММЗ збільшує виробництво високоякісної сталі, зокрема спеціальних марок. Невеликі партії вапна тепер збільшено, адже відновлено його постачання і в Україну.

Стабільна робота будь-якого підприємства залежить від безперебійного постачання сировини. Задля регулярного забезпечення комбінату сировиною нині тривають масштабні розривні роботи глиноземних і скельних порід у гірничому цеху. Для нарощування потужності гірничого цеху придбано другу бурильну установку і ведеться робота з введення у виробництво другої дробильно-сортувальної фабрики. На сьогодні підприємство практично повністю забезпечене власними сировинними ресурсами. Якщо закінчується сировина в одному кар’єрі, починається освоювання нового. І при цьому комбінат рекультивує землі на місці колишнього кар’єру. Так після видобутку залишаються землі сільгосппризначення, на яких місцеві фермери вирощують продукцію. Нині комбінат розробляє Гидиримський кар’єр, після чого розпочне освоювання Январського кар’єру. На комбінаті стверджують, що власної сировини вистачить, щонайменше, на сто років.

Трудовий колектив ЗАТ «РЦК», як завжди, вміє і готовий працювати, труднощів ніколи не боявся. От і тепер він націлений на поліпшення показників діяльності комбінату та докладає максимум зусиль для розвитку цементної промисловості Придністровської Молдавської Республіки. До кінця нинішнього року планує виготовити до 500 тисяч тонн високоякісного цементу.

Керівництво підприємства дбає про власні висококваліфіковані кадри. Про це свідчать оголошення, що закликають охочих здобути спеціальність інженера та технолога для подальшої роботи на цементному комбінаті. Для цього підприємство готове власним коштом навчати спеціалістів-виробників, які зможуть рухати комбінат вперед.

У своїй вітальній промові очільник комбінату звернувся, зокрема, до працівників: «Вашими руками комбінат змінюється. Ви бачите, що з відносно відсталого він перетворюється на сучасне й ефективне підприємство. Сподіваюся, що найближчим часом ми з вами вийдемо на новий рівень. Зможемо випускати продукцію високої якості, яка здобуде популярність на ринках. Будемо продуктивно й ефективно працювати».

Привітати працівників комбінату та відзначити успіхи розвитку будівельної галузі в Рибниці приїхала заступник голови Верховної Ради Галина Антюфєєва. «Ви – люди праці. Ви ті, хто в непростих умовах залишився і трудиться на цьому підприємстві. Нехай ваше здоров’я і ваші стосунки з рідними та близькими будуть такими ж міцними, як цемент, який ви виробляєте», – наголосила віце-спікер.

Глава держадміністрації В’ячеслав Фролов, вітаючи винуватців урочистостей, особливо підкреслив заслугу колективу в успішній діяльності комбінату, який є одним з найбільших платників податків до місцевого бюджету. «Ваш орденоносний трудовий колектив забезпечив нашому місту безцінну славу промислового центру республіки», –
констатував глава держадміністрації та побажав працівникам і ветеранам галузі нових трудових перемог і всього найкращого.

Зі щирими побажаннями до працівників комбінату звернулися також голова міської та районної Ради народних депутатів Вадим Лозовський, депутати Верховної Ради ПМР Вадим Кравчук і Андрій Сафонов, заступник міністра економічного розвитку Наталія Сіткіна, керівник Рибницької РПП «Оновлення» Наталя Мамалига.

За успішну роботу і високі показники належить відзначати та заохочувати, тому кращим працівникам були вручені державні та відомчі нагороди. Серед нагороджених – слюсар-ремонтник ділянки з ремонту та обслуговування технологічного обладнання Сергій Алексєєв, інженер-електрик транспортного цеху Валентин Марченко, начальник гірничого цеху Віктор Голов, майстер дільниці з ремонту та обслуговування технологічного обладнання Пилип Олійник, інженер-конструктор із розробки систем енергопостачання Алла Спину.

Приємним подарунком рибницьким будівельникам став святковий концерт.

Владислав   КРИЖАНОВСЬКИЙ.