Програма соціально-економічного розвитку – запорука покращення рівня життя населення

За дорученням Глави держави В. Красносельського, у Дубоссарському районі приступили до розроблення програми соціально-економічного розвитку міста і селищ. У документі визначатиметься план заходів, необхідних для втілення в життя на наступні вісім років.

Головна мета програми – комплексний розвиток усіх галузей життєдіяльності задля підвищення рівня життя населення. Над формуванням цього важливого документа, розрахованого на 2019–2026 роки, працюватиме спеціальна комісія. Стратегічний план розроблятимуть представники виконавчої та законодавчої гілок влади, керівники місцевих організацій та комунальних підприємств, глави сільських держадміністрацій. У сільській місцевості цю роботу доручено виконати органам місцевого самоврядування. Кожна сільрада розроблятиме власну програму.

«Завдяки зростанню прибуткової частини бюджету, у нас є перспективи розвитку міста і району. Необхідно розвивати й місцеве самоврядування в селах, щоб забезпечити реальні джерела фінансування для виконання необхідних робіт. Це сприятиме створенню нових робочих місць, розвиткові інфраструктури, належних умов для проживання людей», – розповів глава держадміністрації Руслан Чабан.

З 2017 року керівництву республіки вдалося стабілізувати соціально-економічне становище в країні. Своєчасно і в повному обсязі забезпечено виконання соціальних зобов’язань: виплата зарплат, пенсій та інших грошових допомог. Завдяки преференціям з боку держави для промислового сектора та підприємців, розвивається виробництво.

У районі також вдалося досягти певних результатів. Починаючи з 2017 року в місцевій скарбниці почали збільшуватися прибутки. Подібна тенденція спостерігається і в поточному році – за перше півріччя на 127 % у співвідношенні до аналогічного періоду 2017-го. Завдяки збільшенню прибутків, у районі вперше за останні вісім років була сформована і реалізована програма капітальних вкладень. Додаткові кошти спрямували на ремонт трьох закладів освіти в місті й селах. Роботи в освітніх установах тривають і нині. Планується також використання коштів, які надійшли в місцеву скарбницю від приватизації муніципального майна і реалізації інвестиційних об’єктів. За півроку інвестиції в Дубоссарський район збільшилися майже утричі (у порівнянні з попередніми роками).

Позитивні перспективи чекають місто та район і в галузі будівництва. Цього року вперше (від часів Радянського Союзу) почалося державне будівництво соціального об’єкта – Центру реабілітації для дітей з обмеженими можливостями здоров’я. А наступного року в місті з’явиться й спортивний комплекс, якого з нетерпінням чекають не тільки місцеві спортсмени, але і городяни, які ведуть здоровий спосіб життя і мріють займатися фізичними вправами регулярно і в призначеному для цього приміщенні. Крім того, у 2019 і 2020 роках у республіці реалізуватиметься державна програма, в рамках якої будуватимуть нові спортивні й дитячі майданчики. Заплановано встановити 34 такі споруди, 20 з яких – у селах.

Потребують реконструкції районі заклади культури. Профільне Управління готуватиме для цього окрему програму, яка також увійде в загальний план соціально-економічного розвитку. Необхідно створити в Дубоссарському районі й будинок для літніх людей (розмова на цю важливу тему триває вже не один рік). Місцева служба соціальної допомоги   нині має понад 300 підопічних, багато з яких потребує щодобового догляду. На сьогодні є дві будівлі, в яких можливо було б розташувати такий заклад, але проблема потребує окремого розгляду на державному рівні й, відповідно, додаткового фінансування.

Багато питань необхідно вирішувати в інших галузях: водозабезпечення, тепло- та електропостачання, дорожньої галузі тощо. Уже найближчим часом представники робочої групи, створеної для формування програми соціально-економічного розвитку, підготують свої пропозиції.

Надія   ПАЄРЄЛІ.