Форель росте на городі

Рибальство – одне з найдавніших занять і захоплень людини. Вона здавна пильно вивчала водний світ, і на основі спостережень почала розводити рибу в штучних водоймах. Рибництво – важливе джерело збільшення продовольчих ресурсів. Нині поширилися рибницькі господарства як один із варіантів розвитку власного бізнесу.

Мабуть, мало хто знає, що в селі Тернівка Слободзейського району селянсько-фермерське господарство (СФГ) сім’ї Олександра Постіки розводить цінні породи риб родини лососевих і осетрових. Робота ферми заснована на інтенсивному індустріальному способі вирощування риб на малих площах з використанням системи рециркуляції води. Утримання риби в установках з рециркуляційним водопостачанням є одним із найбільш перспективних напрямків рибництва. Така технологія на сучасному етапі забезпечує створення оптимальних умов для утримання будь-яких видів риб, повний контроль і управління процесом їх вирощування, економію води, приміщень та електроенергії. Під час використання установок такого роду, значно скорочується і спрощується об’єм роботи обслуговуючого персоналу. У господарстві, особливо в нерестовий період, можна зустріти й студентів-практикантів із зарубіжних вишів. Є чому повчитися у наших земляків.

Один із представників сертифікаційних організацій, оглянувши створений комплекс, здивовано зауважив: «Уперше бачу, щоб форель росла, практично, в городі». Керівник СФГ Олександр Постіка закінчив відділення рибництва Херсонського сільськогосподарського інституту і, крім свого бізнесу, консультує охочих до подібного виду діяльності, надає допомогу в розробці проектів майбутніх рибних комплексів, багато часу приділяє науковим дослідженням.

У дворі непримітного будинку в Тернівці мене зустрів Олександр Опанасович – батько Олександра. Будинок був побудований ще дідом молодшенького – Опанасом Олександровичем, який був першим директором нинішньої Тернівської МРЗОШ. Він пройшов Велику Вітчизняну війну з перших до останніх днів. Тут, у своєму родовому будинку, Постіки й почали першими в регіоні з 2001 року розводити осетрів, а у 2007-му – вирощувати (рідкісну для нашого краю) форель, яка відрізняється особливою вибагливістю до умов утримання.

Раніше на подібні ризиковані експерименти ніхто не наважувався. Рибовод Олександр Постіка став у цій справі новатором. Попит на продукцію СФГ Постіки породив ідею модернізації виробництва. У лютому 2014 року керівник господарства представив свій бізнес-план і став бенефіціаром проекту «Бізнес-наставництво». Ідеєю бізнес-плану стала модернізація його рибної ферми, результатом якої мало б стати збільшення обсягу вирощуваної риби. У рамках проекту «Бізнес-наставництво» Олександр отримав грант у розмірі 166 500 рублів. Фінансові кошти були використані на придбання сучасного обладнання, яке б забезпечило виконання бізнес-плану, споживаючи ту ж кількість електроенергії, що і раніше. Зважаючи на особливу специфіку і вимоги технології вирощування риби, обладнання в господарстві потрібно дублювати, що дає можливість негайно, у разі виходу з ладу одного вузла, переключитися на інший, не допускаючи таким чином зриву виробничого процесу.

«У принципі, я і в Молдові перший, хто почав вирощувати форель у такому підприємстві. Не кожен зважується на таке, оскільки справа вимагає, в першу чергу, серйозних інвестицій, які довго окупаються. Тому ферм таких небагато. Щоб одержати результат, потрібні роки, а також досвід і знання», – розповідає Олександр Постіка.

Розведення форелі потребує не тільки серйозних матеріальних вкладень, але і постійного контролю. Нині на фермі відбувається активне збільшення молоді цінного виду риби. Зростання риби від ікринки до товарної маси триває приблизно 12 – 14 місяців. Завдяки модернізації обладнання, вдалося мінімізувати ризики, істотно скоротити споживання електроенергії. За словами Олександра, йому вдалося не тільки замінити основне обладнання, але і закупити нове. «Я придбав лабораторне чи, можна сказати, дослідницьке обладнання, яке забезпечує повноцінні мікроскопічні дослідження. Маю також хороший оксиметр, який контролює кількість кисню у воді», – зазначає фермер-рибовод.

Одним із цінних і перспективних придбань Олександр вважає також УЗД-сканер для риб: «Здавалося б, УЗД і рибництво, як воно поєднується? Насправді, це дуже зручна річ. Сканер допомагає визначити стать мальків на ранніх стадіях розвитку різних видів риб. Наприклад, навіщо вирощувати самців осетра, коли можна відсортувати їх ще з самого початку. Або у самки визначити стадію розвитку ікри (вона поступово дозріває)».

Форель – риба морів і холодних чистих гірських річок, водиться вона і в гірській частині Дністра. Їй складно призвичаїтися до умов нашого краю. Отже, для розведення цього виду риби в штучних водоймах, створюється, в першу чергу, властиве тільки їй середовище, температурний і кисневий режим з урахуванням того, що форель дуже активно рухається. В основу ферми покладені датські проекти з вирощування форелі, але з поправкою на придністровські умови. Модульно-секторальна система рибного комплексу виправдовує себе. Створене маточне стадо дозволяє СФГ Постіки одержувати ікру. Потім форель продовжує розвиватися в інкубаційному модулі-холодильнику при температурі не вище 4 °С. Модулі-сектори дають рибі можливість ефективно рости у властивих для цього виду і віку умовах на кожному етапі.

Для того, щоб вирощувати форель на малих площах, крім сучасного обладнання, дуже важливий постійний контроль за виробничим процесом. Усі 24 години на добу сімейство Постіки (батько, мати й сам Олександр) стежить за тим, щоб обладнання, яке здійснює життєзабезпечення ферми, працювало без збоїв. Адже, якщо щось піде не так, на виправлення ситуації можна використати не більше 20 хвилин, а потім риба гине. «Будь-який збій для риби – стрес, – каже Олександр. – Для багатьох живих організмів стрес не так небезпечний, як для риби, яка може загинути, настільки вона ніжна».

Олександр Опанасович і Уляна Георгіївна, які брали участь у бесіді, зазначають, що контроль передбачає і багато іншого. Так, наприклад, щоб не допустити канібалізму риб, потрібно своєчасно видаляти з секторів померлих особин, необхідні й постійні спостереження за станом розвитку мальків, за їхнім харчуванням. Значно полегшили процес виробництва електронні годівниці, які дозовано подають корм рибам. Господарі кажуть, що їхній онук Владик теж повноправний учасник виробничого процесу – завжди допомагає дорослим. Згадують Постіки той час, коли (щоб дотриматися технології годівлі) протягом доби щогодини хтось із них годував личинок. Олександр Опанасович, навчена життєвим і підприємницьким досвідом людина, говорить: «У країнах СНД держава виділяє дотації підприємцям, які розводять риби в штучних водоймах, зокрема в Казахстані оплачують їм витрати на корм, а це 70 % усіх витрат на організацію виробництва. Якби ми не придбали екструдер і самі не робили корм, виробництво втратило б сенс. Уявіть собі, один кілограм корму для риби в Польщі чи Данії коштує близько одного долара, постачання (з урахуванням митних витрат) обходиться у два долари, ми реалізуємо форель по 4 долари. Що ж залишається рибоводу, якщо врахувати ціну на електроенергію (як для промислових підприємств), показання лічильника на воду, який установили на нашу артезіанську свердловину тощо. Попри те, що вода циркулює у замкненому циклі, втрати її все ж є. У ході циклічності води й відбувається її очищення: спочатку механічним способом видаляються фекалії та інші великі частки, а потім у біофільтрі аміак за допомогою бактерій перетворює його в інші субстанції. Ці процеси аналогічні тим, що відбуваються в природному середовищі, яке самоочищається».

«Була думка відкрити свої магазини, але для однієї сім’ї це завдання досить складне. Добре, що є низка ресторанів і барів, які закуповують нашу форель. Приїжджають і приватники, які хочуть купити рибу прямо з басейну. У роздріб форель надходить 250-300-грамова за ціною 70 рублів за кілограм. Населення нашого краю взагалі любить рибу. Основним товаром нашого СФГ є форель. Маємо й трохи осетрових. Пробуємо розводити європейського сома», – продовжує Олександр. – Нині в модулях-семінарах підростає форель, яка до зими досягне реалізаційної ваги, і п’ять тонн найціннішого харчового продукту будуть реалізовані покупцям».

У європейських країнах на ринку форель посідає перше місце серед риб, що реалізуються в живому вигляді. Форель райдужна, що належить до сімейства лососевих і має відмінну широку яскраву червону смугу вздовж бічної лінії тіла, яку розводять у Тернівці, користується попитом. Тому обсяги її виробництва в багатьох країнах зростають із року в рік. Чудові смакові якості, вміст жирних кислот Омега-3, важливих жиророзчинних вітамінів А, Д і Е, водорозчинних груп В, мікроелементів калію, селену, цинку, магнію, заліза, натрію, фосфору роблять форель незамінною для організму людини, а відсутність дрібних кісток дозволяє використовувати її в дитячому раціоні.

У Придністров’ї розведення цінних порід риб тільки розвивається. Його першопроходець – селянсько-фермерське господарство сім’ї Постіки з села Тернівка.

Олег    ГАВРИЛЕНКО.